Amit robotpilótára kapcsolva végez az emberi agy - Nem tudatosul, mit csinálsz
Te is mindennap csinálsz dolgokat úgy, hogy közben nem tudatosul benned.

agy-kapcsolo
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Felkelés, mosdás, fogmosás, evés, öltözés. Ezek csak a napindító tevékenységek dióhéjban, mégis, máris öt dolgot csináltunk. Egyetlen napba rengeteg dolgot sűrítünk, ám nem is gondolnánk, hogy csaknem a felét úgy végezzük, hogy közben nem is kell gondolkodnunk.

Egészen pontosan, mint azt amerikai tudósok, a Kaliforniai Egyetem és a Duke Egyetem szakértői egy vizsgálatban megállapították, tevékenységeink 40%-át végzi robotpilóta üzemmódban az agy: valahol rémületes, egyúttal bámulatos is, hogy így működünk.

Robotpilóta bekapcs

Amikor valaki eszik, nem gondolja végig lépésről lépésre, mit csinál, hogy kinyitja a száját, beteszi a falatot, becsukja a száját, és rág, majd nyel. Automatikusan zajlik a folyamat, és ilyen a biciklizés vagy akár a zuhanyzás is. A mozdulatsor berögzül, automatikussá válik, és nincs is szükség rá, hogy lépésről lépésre végiggondoljuk.

A dolog magyarázata a megszokásban, az ismétlődő tevékenységek rutinjában rejlik. Ha megtanulunk valamit procedurálisan, például a biciklizés mikéntjét, az aktiválja a munkamemóriát, mely az agy asszociatív bazális ganglionjában, más szóval törzsdúcaiban foglal helyet. Az agy e funkciójának működésbe lépéséhez ismétlődésre van szükség.

A robotpilótával végzett cselekvések mind rengetegszer ismételt, erősen berögzült tevékenységek. Benne van a kezünkben, mivel mit kell csinálni. A kutatók erre egy egyszerű kísérlettel találtak szemléletes példát. Friss és állott pattogatott kukoricával kínálták a résztvevőket, akik tudatosan a frissebbet választották. Ezután egy filmet nézettek velük, a szék mellett pedig volt egy tál popcorn. A filmezőt nem érdekelte, hogy friss vagy állott, csak tette a dolgát: falat falat után, szokás szerint nassolgatott a filmnézés közben.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az életmódváltás kulcsa?

Mint azt a kutatók hozzátették, sokakat éppen az agynak ez a robotpilóta üzemmódja akadályoz meg a fogyásban is. Ha a lakás megszokott pontjain az ember nassolnivalót talál, fogja és megeszi, mert az a rutin. Ha ezektől megszabadul az ember, nem kapcsol át robotpilóta üzembe, és kezd falatozni azonnal szokásának megfelelően, ha csokit talál az erre kijelölt fiókban.

Bármilyen szokást, ami nem volt addig, magunkévá tehetünk úgy, hogy az ismétlődésre hagyjuk a dolgot. Meg kell szüntetni a régi szokást, és a helyére ültetni egy újat. Nap nap után egyre rutinszerűbbé válik a dolog, és meg is született egy új berögződés, amit robotpilótaként fog végezni az agy. Érdemes ebben bízva minél több egészséges szokást elültetni az életedben, és kiirtani a rosszakat.

Ezt is szeretjük