Kezdődik az advent
Tudod, melyik gyertyát miért gyújtjuk?
Te elkészítetted már az adventi koszorúdat? Tudj meg többet az ünnepi készülődés díszéről.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Itt az advent, végre valóban elkezdődhet az ünnepi készülődés, aminek első számú kelléke az adventi koszorú.

Az advent

Az advent szó azt jelenti, eljövetel, és a latin adventus Domini, vagyis az Úr eljövetele szóból ered. Az adventi időszak a keresztény kultúrkörben a december 25-öt, vagyis karácsony napját megelőző negyedik vasárnaptól kezdődik, és karácsonyig tart.

Idén advent első vasárnapja december 1-re esik, ahogyan az új egyházi év első napja is, amely a hagyomány szerint minden esztendőben advent első napja.

Az adventi koszorú

Az adventi időszak elmaradhatatlan dísze az adventi koszorú, amely nemcsak az ünnep közeledtére emlékeztet, hanem szimbolikus erővel is bír, mégpedig az Úr eljövetele fölött érzett öröm szimbóluma.

Az advent eredete a negyedik századig nyúlik vissza, mégse készítettek mindig koszorút, ez a szokás csak a 19-20. században terjedt el.

Az első koszorút Johann H. Wichen evangélikus lelkész csinálta 1839-ben egy szekér kerekéből, amelyet felfüggesztett, és gyertyákat tett rá.

A mai adventi koszorú már rendszerint fenyőből készül, kerek alapra, amely a végtelenséget jelképezi, és ma is gyertyákkal, szám szerint néggyel díszítik, amelyek közül vasárnaponként mindig eggyel többet gyújtanak meg. Az így egyre növekvő fényáradat az Úr eljövetelének a közeledését szimbolizálja.

Az adventi gyertyák

A keresztény hagyomány szerinti adventi koszorún három lila és egy rózsaszín gyertya van. A lila szín a bűnbánat, a szent fegyelem és az összeszedettség színe. Ezeket a gyertyákat az első, a második és a negyedik vasárnapon kell meggyújtani. A harmadik vasárnapon kerül sor a rózsaszín meggyújtására. A színbéli különbség az úr egyre közelgő eljövetelét jelképezi. Mindemellett a gyertyák mindegyike más és más fogalmat is szimbolizál: a hitet, a reményt, a szeretetet és az örömöt.

Készíts te is adventi koszorút! Itt segítünk lépésről lépésre.

Ezt is szeretjük