Rekonstruálták az 1300 éve élt férfi arcát - Akár a villamoson is szemben ülhetne veled
A húsz év körüli férfi 1300 évvel ezelőtt élt a mai Svájc területén.

cover-ok
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A fiatalon elhunyt Adelasius Ebalchus földi maradványait az észak-svájci Grenchennél fekvő kora középkori temető feltárása során találták meg, 2014-ben. Arcrekonstrukcióját a közelmúltban készítették el, amiből sok érdekes dologra jöttek rá a szakemberek.

Adelasius Elbachus sírhelye egyértelmű római vonásokat hordozott magán, kövekkel kirakott sírja pedig egy magasabb társadalmi státuszú embert tükröz, ugyanakkor neve latin származására utal. A férfi jóval a Nyugat-Római Birodalom bukása után élt, a mai Svájc területén lakott időszámítás szerint 700 körül, azaz nagyjából 1300 évvel ezelőtt - írta 2019 májusában a National Geographic.

Ez okozta korai halálát

Oscar Nilsson, a rekonstrukciót végző szakember és csapata a férfi csontvázának elemzése során arra jutott, hogy a férfi 19 és 22 év közötti, és 167 centiméter magas volt, korai halálát pedig a vitaminhiány és krónikus csontvelőgyulladás okozhatta.

sir
Fotó: nationalgeographic.com

   A régészeti arcrekonstrukciós szakembert nem csupán az 1300 éves koponya jó állapota döbbentette meg, de a csontváz ép fogainak látványa is.

- Sosem láttam még ilyen tökéletes, ép állapotban lévő, egyenes fogakat - mondta Nilsson a lapnak. A szakember végül úgy döntött, kiemeli a fogak szépségét, és mosolyogva ábrázolja a férfit. Döntését azonban nem hozta meg könnyen.

szoveg-ok
Fotó: nationalgeographic.com

Az arcrekonstrukciók során - különösen, ha törvényszéki munkáról van szó - nem tanácsos érzelmekkel felruházni az elhunytat, hiszen a szakértő nem ismeri a férfi személyiségét. A mosoly például elnyomhat más apró arcvonást is, valamint a szemlélőt is befolyásolhatja tudat alatt. Nilsson jelen esetben azonban hangsúlyozni akarta, hogy alanya egy valóban élő ember volt. És tényleg: a férfi arcrekonstrukciója olyannyira élethű lett, hogy akár a villamoson is szemben ülhetne az emberrel.

Adelasius Ebalchus rekonstruált arcmása a Grencheni Kulturális és Történelmi Múzeumban és a Solothurn Állami Régészeti Múzeumban megtekinthető.

Ava, a 3700 éves bronzkori nő

Többéves tudományos munka után Ava arcot kapott, és immár nemcsak a csontjait láthatjuk, hanem egy konkrét képet is róla.

Együtt a bánat és a feldolgozás útján a februári Femina Klubban!

Szily Nóra vendége ezúttal Singer Magdolna gyásztanácsadó lesz, akivel azokra a nehéz kérdésekre keresik a válaszokat, melyek a gyászolót és a távozót egyaránt segítik abban, hogy békére leljenek. Hogyan birkózhat meg az itt maradó a hiányérzettel, a bűntudattal és a fájdalommal? Fel lehet-e készülni szeretteink halálára? Meddig tart a gyász? Többek között ezekre is választ kapunk majd.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, kattints ide a vásárlásért!

Időpont: 2022. február 21. 18 óra
Helyszín: József Attila Színház

Promóció

Borító-és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük