Sokan nem is sejtenék, mit jelképezhet az ujjak távolsága Michelangelo freskóján: 8 érdekes tény a jelenetről
Érdemes közelebbről, részleteiben is megvizsgálni a szimbólumokkal teli jelenetet.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Amikor II. Gyula pápa (1443-1513) megbízta a sírhelye elkészítésével Michelangelo Buonarrotit (1475-1564), a művész rosszakaróinak nyomására megszökött Rómából. Csak később tért vissza, amikor is elvállalta a Sixtus-kápolna mennyezetfreskójának megfestését.

Érdekes, hogy ezt a megbízást épp egy ellenlábasának köszönhette, Donato Bramante építésznek, aki azt javasolta a pápának, hogy őt kérje fel a feladatra. Bramante abban bízott, hogy Michelangelo nem fog boldogulni a feladattal, ám csalódnia kellett: a briliáns művész megalkotott egy, a világon egyedülállóan nagyszabású remekművet. A freskó 1505-től 1512-ig, hét esztendőn át készült. A közepén látható, Ádám megteremtését ábrázoló jeleneten Michelangelo 1511-ben dolgozott, 24 hónapnyi szünet után.

Ekkor látta először a talajról feltekintve az addigi munkáját, és azt állapította meg, hogy távolról szemlélve sok kisebb figura nehezen kivehető. Elhatározta, hogy nagyobb, kevésbé komplex alakokat fog készíteni, ami már Ádám és Isten alakján is tetten érhető. Sürgette az idő, ugyanis félő volt, hogy II. Gyula pápa rövidesen eltávozik, ezért ütemesebben folytatta a festést, mint azelőtt: hihetetlen, de az Ádám megteremtése jelenet mindössze három hét alatt készült el.

Ádám megteremtésének jelenete

Bár a laikus szemlélő egészében csodálja meg a jelenetet, érdemes a különböző művészettörténeti elemzésekben foglalt érdekességeket is megfigyelni. Michelangelo több jól rejtőzködő, de önmaga megfejtését kínáló szimbólumot csempészett művének ebbe a szakaszába az Istentől származó élet, tudás, a teremtés és a születés kapcsán, melyekre feltételezhetően csodálattal tekintett. Az egyes érdekességeket kékkel jelöljük.

Ezt is szeretjük