A leggyakoribb álomképek, melyek megjósolják a jövőt
Így értelmezd őket
Néhány álom betekintést enged a jövőbe, míg mások veszélyt jeleznek.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Már az ősi álomfejtők is tudták, hogy az álmok tartalmazhatnak jóslatokat. Igaz, hogy ahhoz, hogy az ember felismerje a jósálmokat, némi rutinra kell szert tennie az álomfejtésben. Míg bizonyos jósálmok egészen apró, hétköznapi eseményeket előlegeznek meg, melyeknek látszólag nincs nagy jelentőségük, mások komoly sorsfordulatot készíthetnek elő.

Az álomban mindig, minden időállapot jelen van, és ez az időtlenség teszi lehetővé, hogy sok álomban megmutatkozzon a jövő. Az álomképek ugyanakkor sosem csak jóslatot, de az álmodó számára lényeges mélypszichológiai jelentést is hordoznak.

Mivel gyakran csak utólag derül ki egy-egy álomról, hogy jóslatot hordozott-e, ezért érdemes minden egyes álmot komolyan venned. Így, ha kiismerted álmaid szimbolikáját, egy idő után sejteni fogod, hogy melyik álom figyelmeztetését kell komolyan venned. Addig is nézd meg a leggyakoribb jeleket, melyek jósálomra utalnak!

Tiszta emlékezet

Az álmodó dolgát gyakran megkönnyítik a fontos figyelmeztetést vagy előrejelzést hordozó képek. Ezek az álmok gyakran ébredés után is megmaradnak az emlékezetedben, szinte tapintható képekkel, vagy különösen erős érzés kíséretében. Lehet, hogy már az éjszaka közepén felébredsz a felkavaró érzésekre, akár pozitív, akár negatív töltést hordoznak.

Élénk képek

A jósálmok képei gyakran sokkal élénkebbek, mint a más típusú álmokéi. Az álomképek kontrasztjai élesek, világító színeik vannak, és szokatlan a mélységélességük. Így a számodra lényeges dologra utaló jósló álmok már különleges minőségükkel is felhívják magukra a figyelmet.

Annál is inkább, mert kevés ember emlékszik az álmaiban felbukkanó színekre, annak ellenére, hogy a legújabb kutatások szerint szinte minden álom színes. Ha csak néhány színre, illetve színes tárgyra emlékszel az álomból, az is jelzésértékű lehet, ezért az értelmezés során először ezeket érdemes vizsgálnod.

A színek jelentése

  • Vörös - szenvedély, test, földelés.
  • Sárga - szellem, kommunikáció, intellektuális tevékenység.
  • Kék - lélek, érzések.
  • Zöld - a fény és a sötétség egyensúlya, az élet és a természet szimbólumszíne.
  • Lila - átszellemülés és nyugalom, de hiúság és emancipáció is lehet.

Változó test

A testben történő változásokat is gyakran előlegezik meg jósálmok. A terhesség olyan időszak, mely alatt a jósló álmok még manapság is viszonylag gyakoriak. Több népnél úgy tartják, hogy már magát a terhességet is előrejelzi egy olyan álom, melyben a magzat szelleme hírül adja születését.

A terhesség mellett a betegség közeledte és a betegen töltött idő is gyakran hoz jósló álmokat. Amerikai álomkutatók kimutatták, hogy a betegséget közvetlenül megelőző időszakban többnyire megjelennek szimbolikus utalások a közelgő betegségre. Viszont ha valaki saját vagy ismerőse haláláról álmodik, ha szerencsétlenséget vagy háborút lát álmában, szakít, meggazdagszik vagy elszegényedik, az szinte sosem jelenti azt, hogy mindezek valóban megtörténnek. Ezek olyan megszokott álomszimbólumok, melyeknek nincs jósló szerepük az álomban.

Zuhanás

Létezik egy olyan babona, mely szerint az, aki földet ér a zuhanásos álomban, meghal. Ez nem igaz, de a zuhanásos álmok olykor figyelmeztethetnek veszély közeledtére. Rajtuk keresztül képes az ember érzékelni azt, hogy az élete mely területe rejt veszélyeket. Egyes értelmezők szerint, ha valaki zuhan álmában, az azt jelenti, hogy elvesztette az uralmát bizonyos helyzetek felett, vagy meg akar szökni valamilyen probléma elől.

Az álomkutatással is foglalkozó pszichológus, Jung több figyelmeztető álommal találkozott praxisa során. Az egyikben egy kétes ügybe keveredett hegymászó látta magát, amint egy magas hegy ormáról a semmibe lép. Fél év elteltével valóban a semmibe lépett, és halálra zúzta magát. Jung szerint a hegymászó tudattalan kiutat keresett az ügyből.

Az álom értelmezéséhez hozzákezdhetsz úgy is, hogy leírod, amit álmodtál, de még jobb, ha lerajzolod, és közben kérdéseket teszel fel magadnak. Mi jut eszedbe az egyes képekről? Tudod kapcsolni valamihez a jelenlegi életedben? Milyen érzéseket kelt benned? Mivel a jövő az álomban tükröződő belső beállítottságtól függ, felül is írható az ember belső beállítottságának megváltoztatásával.

A jósló álmok tehát sokkal inkább figyelmeztető álmok, melyek azt jelzik, milyen területre érdemes odafigyelned, mert a jövő nem determinált, hanem a belső hozzáállás vezet bizonyos előre látható célokhoz.

Cikkünk Klausbernd Vollmar Az álomfejtés könyve című művének segítségével készült.

Ezt is szeretjük