A 3 leggyakoribb alak álmaidban
Mit üzennek?
Talán nem ismersz rájuk, pedig az álmaidban szereplő embereknek fontos mondanivalójuk van számodra. Nézd meg, kik ők!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az álmok tükröt tartanak eléd. Megmutatják a lehetőségeidet, valamint személyiséged minden kis vonását. Az pedig, hogy kivel álmodsz, árulkodik arról, hogy éppen milyen élethelyzetet élsz meg. Ismerd meg a három leggyakoribb álomszereplőt.

Az álomnak három archetípusát különböztetheted meg, melyeket a megszemélyesítés jellemez. Mindannyian álmodunk ezekről az alakokról, és legtöbb álmunknak ezek az álomszemélyek adják dinamikáját. Ők pedig az árnyék, az anima és az animus.

A fenyegető

Az fenyegető megjelenhet álmaidban veled azonos nemű alakként, olyan szereplőként, amelyre a rosszat vetíted ki, támadóként, de akár szörnyeteg - ördög, vadállat, ragadozó - formájában is.

A fenyegető, más néven árnyék az álomban szinte mindig ugyanolyan nemű, mint te magad. Ennek oka, hogy az erotikus feszültség miatt a másik nem képviselőjével szemben eleve pozitívabb a beállítottságod, mint az azonos neműekkel szemben. Az árnyék álmodban az a személy, akit félelmetesnek, gyakran fenyegetőnek, kiállhatatlannak és undoknak találsz. Az árnyék az az álomszemély, akivel nappal semmiképpen sem szeretnél találkozni. Rettegve menekülsz vagy undorral fordulsz el tőle, mert úgy érzed, bántalmaz, megtámad, megsebesít vagy félreért téged.

Az árnyék azt az oldalt mutatja be, melyet ki nem állhatsz magadban. Pontosan azzal szembesít, amit magadtól nem akarsz észrevenni, illetve amit rejtegetsz a külvilág elől. Ezért jelenik meg álmodban gyakran túlzón, drasztikusan és kirívóan, hiszen különben megint igyekeznél másfelé nézni.

Az örök nő

Az anima a nő megszemélyesítése, az álom női figurája - az, akire az örök nő képét vetíted. Lehet a termékeny és a pusztító anya, a szűz, lényegében minden álombeli nő. Minden, az álmaidban felbukkanó női alak értelmezhető többek között animaként is. Az anima jelentése lélek. A lélek az embernek azon része, amely tökéletességre törekszik, ezért mindig kapcsolatot keres a másikkal. A férfilélek a női felé igyekszik, a nőit pedig a férfi vonzza. A lélek kapcsolatokat köt, ő szól hozzád álmodban. Legalábbis így látták ezt a modern álomfejtés atyjai, Freud és Jung.

Amikor Jung az ember női archetípusát az anima névvel illeti, ez alatt a kommunikációt, a kapcsolatkötést és az anyai szociális teret érti. Mindemellett az anima a férfi fejletlen érzelmi funkcióját is szimbolizálja. Archetipikusan tekintve a bölcsesség is az animához tartozik: a görögöknél Sophia, a rómaiaknál Athéné alakjában lép elénk, sőt, a keresztény hagyományban is él az anima bölcsességének emlékezete a fehér galambban, amely a Szentlélek szimbóluma.

A női archetípus azonban semmi esetre sem csak a jóságos asszony, hanem annak árnyéka is - a Grimm-mesék gonosz mostohája. A félelmetes anya, aki emészti gyermekeit, vagy más, nem kevésbé drasztikus, mint szimbolikus módon pusztítja el őket. A különböző nőtípusok álmodban a saját személyiséged részeit jelenítik meg, melyekkel éppen gondod van, vagy amelyik különösen foglalkoztat.

A férfi

Az animus a tudattalanban a férfi megszemélyesítése. Benne mutatkozik meg a férfi és a nő férfiségének belső képe. Álmaidban az animust gyakran a férfias tekintélyre vetíted ki. Az animus az álom férfi figurája, lehet a jó és a rossz apa, a király, a bölcs, a harcos, a varázsló és a szerető, vagyis lényegében minden álombeli férfi.

A férfi archetípus az álomban vagy pozitív alakként jelenik meg, mint nemes - hős -, vagy negatív formában, mint ördög, illetve gonosz üldöző. Az animus-árnyékhoz tartozik az anyámasszony katonája is, a puhány vagy az anyuci fiacskája, aki elutasítja saját férfiasságát. Az animusnak - csakúgy, mint az animának-  van világos oldala és árnyoldala. A pozitív archetipikus férfialak az álmokban - különösen a női álmokban - elbűvölő, a negatív férfialak azonban férfiban és nőben egyaránt félelmet keltő, bántó. Álmodban hiányt jelezhet, de lehet, hogy arra világít rá, hogy személyiséged bizonyos részeit elnyomod.

Cikkünk Klausbernd Vollmar Az álomfejtés könyve című műve alapján készült, amely a Bioenergetic Kiadó gondozásában jelent meg.

Ezt is szeretjük