A tó, ami annyira sós, hogy a közelébe menni is életveszélyes: az etiópiai Gaet'ale-tó levegője is mérgező lehet
A Gaet'ale-tónak nemcsak a vize, hanem kipárolgása is veszélyes lehet az emberre nézve.

ET Afar asv2018-01 img59 Dallol
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Etiópiában a Danakil-mélyföldön terül el a különleges Dallol-vulkán, melynek területét a földben uralkodó geotermikus energiák, vulkanikus tevékenységek alakították ki.

A régió olyan, mintha nem is a Föld bolyón járnánk: sárgás-zöldes-barnás színű, vulkanikus forrásokból származó hiperszalin tavakkal tarkított, melyekből sótelepek türemkednek ki. A kutatók a területen extremofil mikrobákat, azaz szélsőséges körülményekhez alkalmazkodó élőlényeket is kerestek - ez idáig nem találtak arra utaló jelet, hogy bármilyen mikroorganizmus megélne ebben a sós, savas környezetben.

A Gaet’ale-tó

Az itt létrejött víztestek közül is kiemelkedik a Gaet’ale-tó, ami 43%-os sótartalmával a világ legsósabb tava címet is elnyerte. A sokak által ismert Holt-tenger vizét is lekörözi, aminek annak ellenére, hogy könnyedén lehet lebegni a vízén, „csupán" 33,7%-os a sótartalma.

ET Afar asv2018-01 img58 Dallol

A Gaet’ale-tóba olyan nagymértékben oldódtak ki vassók, hogy állaga kicsit olajszerűvé változott. A helyiek éppen ezért olajos tónak is hívják, illetve a gyilkos tó névvel is szokták illetni, mivel toxikus gázokat ereget ki magából. Annyira mérgező a levegő a környékén, hogy a haláluk pillanatában tökéletesen konzerválódott madarak, bogarak fekszenek partjánál.

Ugyan az Afrika csücskében található Danakil-mélyföld, mely három tektonikus lemez szétválásából jött létre, egyedülálló látványosságnak számít Etiópiában, a szakértők óva intik a turistákat attól, hogy túl közel merészkedjenek a Gaet’ale-tóhoz.

A cikk az ajánló után folytatódik

A területen a vulkanikus tevékenységekből származó szén-dioxid-szint olyan magas lehet, hogy belélegezve akár egy felnőtt embert is megmérgezhet. Véleményük szerint a madártetemek figyelmeztetésül szolgálhatnak mindenkinek - ugyan elképzelhető, hogy az állatok ittak az extrém sós vízből, és úgy vesztették életüket, de nagyobb valószínűséggel a szén-dioxid végzett velük. Mindeközben a magas sótartalom konzerválta őket, mintha csak formaldehidben tárolnák a testüket, és némely tetem olyan régóta van ott, hogy vastag sóréteg is beborította már.

Nem csak a mérgező gáz miatt veszélyes

A tó keletkezésének pontos ideje nem teljesen tisztázott, mindenesetre egy műholdfelvétel alapján 2003-ban már létezhetett. Feltehetően egy 2005-ös földrengés aktiválhatta újra a geotermikus forrást, ami azóta is folyamatosan táplálja sós-savas vízzel.

A tó vize a hőmérsékletét tekintve is alkalmatlan a fürdőzésre, 50-55 fokos a vize, ráadásul savas kémhatású. A gázkipárolgások mellett még azért sem ajánlatos a közelében kóborolni, mert a körülötte lévő sókéregből álló talaj gyenge, és könnyen beszakadhat egy ember súlya alatt.

A világ édesvízkészletének ötöde ebben az egyetlen tóban van

A hatalmas Bajkál-tó a világ egyik legkülönlegesebb tava.

(Cikken belüli képek forrása: * A.Savin / WikiCommons, Getty Images Hungary, borító-, és ajánlóképek forrása: * A.Savin / WikiCommons)

Ezt is szeretjük