4 gyanús jel, hogy energiavámpír a barátnőd
Kapcsolatotokból hiányzik a kölcsönösség? Barátnőd egyedül nem talál megoldást a problémáira? Vedd észre, ha lelki vérszívóval van dolgod!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az elmúlt években egyre népszerűbbek lettek a vámpíros filmek, sorozatok. Míg a filmvásznon vagy a képernyőn megjelenő hős partnere vesztét okozhatja, addig a hétköznapok lelki vérszívói csupán energiatartalékaidat csapolják meg.

Az energiavámpíroknak a környezetükben élők erőforrásaira van szükségük a mindennapokhoz. Bár a velük való együttlét kevesebb kockázattal jár, mint egy randevú Drakulával, hosszútávon nagyon kimerítő lehet kapcsolatot fenntartani velük. Épp ezért kellemetlen, ha egy közeli ismerősöd, például a barátnőd szívja le folyamatosan életerődet. Ismerd meg a leggyakoribb jeleket, melyek arra utalnak, hogy energiavámpírral van dolgod.

Egyedül nem talál megoldást a problémáira

Ha nézeteltérése támadt élete párjával, vagy a munkahelyi intrika áldozata, máris tárcsázza a számodat? Amennyiben barátnőd a legkisebb problémával is téged hív fel, neked panaszkodik, miközben meg sem próbál megoldást keresni az őt érintő nehézségre, intő jel lehet. Az energiavámpír ugyanis cselekvés helyett panaszkodik, és környezete sajnálatát próbálja kicsikarni.

Ne keverd össze a depresszióval!

Könnyű összetéveszteni az energiavámpírt és a depressziós embert. Előfordulhat, hogy barátnőd lelki válságban van, levert, és ezért nem talál egyedül kiutat a nehézségekből. Ám a depressziós és a lelki vérszívó között a legnagyobb különbség, hogy előbbi inkább befelé fordul, és tartalékolja energiáit, míg utóbbi elárasztja környezetét a problémáival.

Nincsenek pozitív gondolatai

Érthető, ha barátnőd például egy szakítást követően vagy pénzügyi nehézségbe csöppenve mindent borúsan lát. Ám, ha azt veszed észre, hogy az utóbbi időben már egyáltalán nincsenek pozitív gondolatai, dől belőle a negatívum és a világfájdalom, gyanús jel lehet. Ha a kapcsolatotokban te a lelki szemetesláda szerepét töltöd be, barátnőd minden bizonnyal energiavámpír.

Hiányzik a kölcsönösség

További gyanakvásra adhat okot, ha azt veszed észre, kapcsolatotok egyensúlya megbomlott. Talán te már nem is keresed, mindig csak ő hív, hogy elpanaszolja a gondjait. De az is lehet, hogy a kölcsönösség hiánya a beszélgetésekben nyilvánul meg. Amennyiben ő az, aki folyamatosan beszél és beszél, míg a te életedet érintő dolgokra egyáltalán nem kíváncsi, szinte biztosra veheted, hogy - akaratlanul - erőforrásaidat csapolja.

Kimerülsz a találkozástól

Talán mind közül ez a legbiztosabb jel. Ha úgy érzed, a barátnőddel közösen eltöltött este után alig bírod összekaparni magad - és ez rendszeresen megismétlődik - több, mint valószínű, hogy energiavámpírral van dolgod. Amennyiben fáj a fejed, feszült, ideges vagy éppen végtelenül fáradt leszel a találkozástól, kétségkívül ez áll a háttérben.

Mit tehetsz a lelki vérszívók ellen?

A leggyakoribb védekező mechanizmus az energiarablóval szemben, hogy te magad is leszívod valaki más erőtartalékait. Ilyenkor teljesen önkéntelen reakció, ha felhívsz valakit, és továbbadod azt a történetet, mellyel fél órával korábban barátnőd akart sajnálatot vagy figyelmet kicsikarni belőled. Ennél azonban jobb megoldás, ha az energiavámpírt próbálod megakadályozni ténykedésében.

A legfontosabb, hogy ne adj tanácsot neki, és ne sajnálkozz. Sokkal célravezetőbb, ha próbálod a megoldás megtalálására, illetve cselekvésre ösztönözni. Kérdezd meg tőle, mit akar tenni az adott szituációban, vagy miért neked mondja el a problémáját. Azt a kérdést is felteheted barátnődnek, hogy történt-e valami jó is vele mostanában, tud-e mondani bármilyen pozitívumot. Ha nem, akkor mesélj inkább te. Így energetikai szempontból mindketten csak nyertek.

Ezt is szeretjük