3 dolog, amit tegyél meg szenteste, hogy szerencsés légy jövőre
A babona szerint néhány aprósággal bebiztosíthatod a jövő éved szerencséjét.

Ez is érdekelhet

Beszállás! Nemsokára indul a Mikulás Expressz, siess, mert lemaradsz! (x)

Családi wellness-pihenés Sümegen: ha egy kicsit másra, többre vágysz (x)

Elkezdődött a 27. CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál (x)

A tökéletes gyerekszoba titkai - Így még a tanulás is jobban megy majd! (x)

Őszi stílustippek személyre szabva - Hogy idén ősszel Te diktáld a trendet! (x)

beauty and style

Így szedd ki az alapozót az ecsetből: illatos és makulátlan lesz »

Palvin Barbara elkenődött rúzzsal is dögös – Így még nem láthattuk »

3 kényes kérdés, ami felmerül, ha nem először házasodsz – És a válaszok »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

Nemcsak újévkor, hanem karácsonykor is vannak bizonyos népszokások, amik segítenek abban, hogy Fortuna az új évben is a kegyeibe fogadjon. Ismerd meg a hajdani szokásokat, és alakítsd úgy őket, hogy most is szerencsét hozzanak!

Helyes terítés

A karácsonyi asztalra vagy alá, vagy akár csak a közelébe helyezett tárgyaknak, eszközöknek különös jelentőséget tulajdonított a néphagyomány. Egyrészt mágikus erejűnek vélte, másrészt keresztény magyarázatot fűzött hozzá. Az asztalra és az az alá helyezett dolgok közül legáltalánosabb volt a gabona, különböző terménymagvak, valamint a szalma és a széna. A magvak a következő év jó termését, a bőséget biztosították, például a baromfinak adtak belőle, hogy több legyen a tojás.

A szénát és a szalmát karácsony után az állatok alá tették, vagy megetették velük, hogy szaporák, egészségesek legyenek; a jobb termés reményében a gyümölcsfákra is kötözték. Ha nincs is szalma az otthonodban, azért odafigyelhetsz arra, hogy mi mindent helyezel a terített asztal környékére. A szerencsét szimbolizáló tárgyak, például a patkó vagy a lóhere ebben az esetben is jól jöhetnek - persze, azért ügyelj rá, hogy az ünnepi hangulata meglegyen a terítéknek.

Karácsonyi ételek

A karácsonyi asztalra helyezett ételek - a szentelt ostya, mézbe mártott fokhagyma, dió, alma - a néphit szerint a család tagjainak az egészségét biztosították. A böjt miatt szegényes ételeket ettek, ugyanakkor sokat és sokfélét, hogy a következő esztendőben elegendő ételük legyen.

Úgy hitték, hogy ha karácsonykor babot, borsót, tököt, mákos tésztát, halat fogyasztanak, akkor a következő évben sok pénzük lesz. Nem véletlen, hogy manapság a legtöbb háztartásban ott van a karácsonyi asztalon a töltött káposzta, a mákos bejgli, a rántott hal vagy éppen a tökös rétes - nemcsak a gazdagság, de a szerencse miatt is.

Add meg a módját!

Már nagyanyáink idejében is szokás volt a féltve őrzött ünneplőruhát - amit csak a templomban és különleges alkalmakkor hordtak - elővenni a szekrény mélyéről, és belebújni. Manapság sem múlhat el az ünnep anélkül, hogy az emberek ki ne csípnék magukat, ami jó is, ugyanis a babona szerint az eseményhez illően felöltözni szerencsét hoz.

Viszont a hiedelem azt is kimondja, hogy ennek a ruhadarabnak nem szabad újnak lennie, máskülönben az új esztendőben a balszerencse fog kísérteni.

Cikkünk megírásában Tártrai Zsuzsanna és Karácsony Molnár Erika Jeles napok, ünnepi szokások című könyve segített, mely a Planétás Kiadó gondozásában jelent meg.

Ezt is szeretjük