Fenséges állapotban van a grófné 2200 éves múmiája: így nézhetett ki életében

Megtalálásakor a haja szinte selymes, a bőre pedig puha volt. A grófnő időszámításunk előtt 145-ben halhatott meg.

Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek
Megtalálásakor a haja szinte selymes, a bőre pedig puha volt. A grófnő időszámításunk előtt 145-ben halhatott meg.

Xin Zhui egykor a Han-dinasztia nemesi úrhölgye volt, akit korunk mai olvasata szerint igencsak fiatalon, ötvenévesen ért utol a halál. 1971-ben, érintetlenül fedezték fel sírját, ám ezúttal a régészek nem egy hétköznapi mumifikált testtel találták szemben magukat.

A holttest ugyanis éppen úgy festett, mint aki a napokban hunyt el: hajának és bőrének tapintása meglepően puha volt, sőt, az ereiben megmaradt vérből a tudósok a grófnő vércsoportját is megállapították.

Kína délkeleti részén, a Hunan tartomány részét képező Csangsa környékén bukkantak rá a sírhelyre, a boncolás után pedig a régészek megállapították, hogy a hercegnő teste közel 2200 éves lehet. Szokatlanul jó állapota révén pedig napjainkig is egyike a leginkább féltve őrzött múmiáknak.

Nagy árat fizetett a tékozló életmódért

A feljegyzések alapján a kínai úrnő előszeretettel habzsolta nagy kanállal az életet, és a zene szeretetén kívül a testi örömöket sem vetette meg. Nemesi előjogainál fogva Xin Zhui minden kérését szolgálók lesték, és nem is volt rest beszereztetni velük az akkoriban fejedelmi éteknek számító húsféleségeket.

Az élet ugyanakkor kegyetlenül megbosszulta Xin Zhui féktelenségét: halálát az utolsó lakomája okozhatta, amikor is az elfogyasztott dinnye túl nagy falatnak bizonyult. Egészen pontosan 138 szem magot találtak a gyomrában, valamint a nyelőcsövében, amitől valószínűleg epegörcsöt kaphatott, a szíve pedig felmondta a szolgálatot.

A cikk az ajánló után folytatódik

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. Podcast-sorozatunk legújabb részében a testpozitivitás került terítékre. Tényleg építő jellegű vagy egyre egészségtelenebb a body positivity mozgalom? Mitől függ a testünkkel való viszonyunk? Miért mennek általában a nők plasztikáztatni?

Promóció

Ami ennél is megdöbbentőbb, hogy a boncolás során a régészek megállapították, hogy a hercegnőt már jóval a halála előtt különféle betegségek sújtották, többek között tuberkulózis, érelmeszesedés, epekő - állítólag egy babszem méretű epekövet is találtak benne -, porckorongsérv, illetve egy ismeretlen baleset miatt feltehetőleg eltörtek az alkarcsontjai, amit az akkori orvostudomány nem tudott megfelelően orvosolni.

A sírja sem volt hétköznapi

Bár rengeteg orvosi és régészeti elemzésnek alávetették, a szakemberek máig sem értik, hogyan maradhatott fenn szinte kifogástalan állapotban a holttest. A bőr- és izomszövetek magas ólomtartalma miatt lehetséges, hogy a grófnőt higanyba mártották, de ezek csak találgatások.

Az viszont mindenképp figyelemre méltó, hogy Xin Zhuit egy felfelé fordított, piramisra emlékeztető verembe temették, mintegy 12 méterrel a föld alatt. A testet húsz réteg selyembe bugyolálták, ezután négy tökéletesen egymásba illő, eltérő színű és mintájú - a halált, illetve az életet szimbolizáló - fakoporsóba helyezték. Az akkori hagyományokhoz híven Xin Zhui kedvenc használati tárgyait - körülbelül ezer darabot - is a koporsókba helyezték: ezek között voltak élelmiszerek, gyógynövények, edények, hangszerek, különféle figurák, selyemből készült ruhadarabok, sőt, a legkedvesebb ételreceptjei is.

Napjainkban a Hunan Tartományi Múzeumban őrzik Xin Zhui holttestét, férjével és fiával együtt, akiket egy későbbi leletfeltárás során találtak meg.

Képek forrása: Wikipédia, The Archaeology and Metal Detecting Magazine.

Ezt is szeretjük