Balszerencsét hoz az idei év?
Ismerd meg a 13-as szám történetét
A 13-as számot rengeteg babona övezi, pedig a kutatók szerint eredetileg szent jelentéssel bírt.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Az idei év egyes babonák szerint balszerencsét hoz, nemcsak azért, mert 13-ra végződik, hanem azért is, mert a számjegyeinek összege 6, ami pedig a Biblia szerint az ördög száma.

A félelmek azonban leginkább szóbeszédek, mert a bolygók inkább kedvező lehetőségeket és szerencsét ígérnek az évre. Ettől azonban a 13-as számtól még sokan tartanak, és amennyire lehet, elkerülik. De vajon mi az alapja a babonáknak?

Az ördög tucatja

A 13-ast az ördög tucatjaként és szerencsétlen számként tartják számon, azt mondják, befellegzett annak, akinek 13-at üt az óra. A szám rossz hírének magyarázata a Bibliából ered, ahol a világ hanyatlása az Apokalipszis 13. fejezetében kezdődik, és Jézus, aki a 13. volt a 12 tanítvány körében, pénteki napon halt meg.

A 13. hónap

A 13-as szám negatív jelentésének nyomai már az ókorban is megtalálhatók. A babiloniaknál a szökőév 13. hónapját Borultnak hívták, a kínaiak pedig a Szorongattatás Urának nevezték. De a 13-as a mesékben is fenyegető jelentést kap. Gondolj csak a meghívottak sorából kihagyott 13. tündérre vagy a 13. ajtóra, amelyet semmi esetre sem szabad kinyitni.

Női és férfi elvek

Az említett rendszerekben a 13 a 12 teljességéhez képest a harmónia megbontója. Mindazonáltal a matriarchális kultúrák kutatói szerint eredetileg szent szám volt a 13-as, és csak a patriarchális értékrend térhódításával vált rosszhírűvé és rettegetté. Olyan utalások szólnak emellett, mint az ősi holdnaptárak, amelyek még ma is a zsidó, keresztény és muszlim ünnepnapok kiszámításának alapjául szolgálnak.

Holdnaptár

A holdnaptárban az év 13 hónapból áll, amelyek közül az utolsóban, a téli napfordulókor a Nap szimbolikus haláláról emlékeznek meg. Azokban a kultúrákban, amelyek ciklikus időrend szerint, a születés és az elmúlás örök kerekében élnek, ez egyúttal a Nap újjászületését is jelenti. Ám a patriarchális kultúrákban a lineáris időtudat uralkodik, mely csupán a kezdetet és az abszolút véget ismeri, az újjászületést kiiktatja a gondolatmenetből, és a vég nem kezdet egyben, csak elmúlás.

Számmisztika

A számmisztikai elemzés szintén a számok hagyományos szimbolikáját veszi alapul. Szakértőnk elmondja, hogyan működik.

Napszámítás

A patriarchális kultúrák ugyanakkor a Napot tekintik irányadónak a szeszélyesnek tartott Holddal szemben. A Nap járásán alapuló naptár bevezetésével a 12-es veszi át a 13-as szent szám szerepét.

Ettől kezdve a Hold, az éjszaka és a 13-as egy kiszorított, tudattalan női szimbólumkörhöz tartozik, míg a férfias triászt a Nap, a nappal és a 12-es alkotja.  Okkult körökben azonban a mai napig mágikus szám a 13-as, és kulcsszerepet játszik. Természetesen nem feltétlenül hoz bajt.

Cikkünk Hajo Banzhaf A számok szimbolikája és jelentése című könyvének segítségével készült.

Hajo Banzhaf gazdagon illusztrált könyvében részletesen feltárja a számok jelentését 0-tól 22-ig. Kitér minden fontos forrásra a Bibliától kezdve, a Tarot-t, az alkímiát és a szakrális építészetet érintve egészen az ókori filozófiáig és a modern mélypszichológiáig. Magyarázatot ad többek közt arra, miért számít szent számnak a hármas és a hetes, és szerencsétlennek a 13-as.

Kiadja a Bioenergetic Kiadó
Ára 3600 forint.
A könyvet itt rendelheted meg.
Ezt is szeretjük