Titkos üzenetet írt a 17. századi apáca, akiről azt hitték, megszállta az ördög: valóban baljóslatú dolgokat jegyzett le

Az apáca valószínűleg nyelvzseni lehetett.

GettyImages-455660529
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A titkosírással készült feljegyzések, levelek mindig lázban tartják a kutatókat, különösen igaz ez akkor, ha az adott iromány több száz évvel ezelőtt született. Ha pedig egy apáca írta, aki azt állította, hogy az ördög szállta meg, talán még izgalmasabb a helyzet.

Maria Crocifissa della Concezione nővér levele 1675-ből származik, és több mint háromszáz évig nem tudták, hogy pontosan miről is szól. 

Azt állította, a Gonosz kényszerítette

Maria Crocifissa della Concezione nővér Isabella Tomasiként látta meg a napvilágot 1645-ben a szicíliai Agrigentóban egy szicíliai nemesi család lányaként. Tizenöt éves korában lépett be Palma di Montechiaro bencés kolostorába, amelynek az épületét a Tomasi család palazzójából alakították át. Maria szabadidejét a nyelvtanulásnak szentelte, amiben minden bizonnyal különleges tehetsége volt. 

Harmincegy éves volt, amikor 1676. augusztus 11-én a cellája padlóján ébredt, úgy találtak rá, hogy az arcát tinta borította, és a kezében pedig egy olvashatatlan, szimbólumok és betűk keverékével teli levelet szorongatott. A források szerint több levelet is írt az éjszaka folyamán. A nővér a többi apácának azt állította, hogy a Sátán szállta meg, ő kényszerítette arra, hogy lejegyezze a különös sorokat, így próbálta meg őt elfordítani Istentől. Az egyik, mindössze néhány soros levél fennmaradt, ám hiába próbálkoztak a megfejtésével, ez több mint háromszáz évig senkinek sem sikerült. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Megfejtették, istentagadó gondolatokat tartalmaz

2017-ben szicíliai kutatók újra nekiveselkedtek a szöveg értelmezésének, méghozzá nem is akárhogyan: az internet sötét bugyraiból szereztek egy kódtörő szoftvert, amit valószínűleg a hírszerzés használhatott. Abból indultak ki, hogy a nővér olyan szöveget hozott létre, amelyben az általa ismert ókori betűkészletek egyes elemeit vegyítette, ezért a programba ókori görög, arab és a latin ábécét, valamint rúnaírást is betápláltak. Így sikerült dekódolniuk a levél egyes részleteit, amelyek alapján kijelentették, hogy az apáca tényleg „ördögi”, istentagadó gondolatokat jegyzett le. 

apáca levél
Fotó: Wikipédia/Közkincs, Twitter/AlbertBatlayeri

A szöveg említi, hogy Istent az ember találta ki, Isten csak hiszi, hogy felszabadíthatja a halandókat, és utal a Sztüx, azaz a görög mitológiában szereplő alvilági folyó létezésére is, ami elválasztja egymástól az élők és a holtak birodalmát. A kutatók valószínűsítik, hogy Maria Crocifissa della Concezione nővér mentális betegségben, feltételezhetően skizofréniában vagy bipoláris zavarban szenvedett, születtek feljegyzések arról, hogy éjszakánként kiáltozott, és az „ördöggel” hadakozott. 

Rejtélyes kódot találtak a régi selyemruhába varrva

Az antikpiacok az ezernyi sorsot, történetet sűrítő régiségeikkel a legizgalmasabb, legtitokzatosabb helyek közé tartoznak. Amikor a marylandi antikruha-gyűjtő, Sara Rivers Cofield ellátogatott egy ilyen piacra, nem sejtette, milyen talányos darabot vesz.

(Borító- és ajánlókép forrása: Getty Images Hungary. Képek forrása: Wikipédia/Archenzo, közkincs, Twitter)

Ezt is szeretjük