Emiatt nő meg igazán a zöld hályog kockázata: ez a vizsgálat még időben kimutathatja

A zöld hályog nagyon veszélyes betegség, aminek hátterében számos ok állhat.

Zöld hályog okai
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A zöld hályog világszerte a vakság második leggyakoribb oka, több mint 80 millió embert érint. A kezeletlen glaukóma a látás elvesztéséhez vezethet, mivel ez a betegség a látóideg rostjainak fokozatos pusztulásával jár. A szem belső nyomása fontos tényező a glaukóma kockázatának felmérésében.

A glaukóma, azaz a zöld hályog okai

A glaukóma magas kockázati csoportjába tartoznak mindazok, akiknek magas a szemnyomása, életkor tekintetében mindenki, aki elmúlt hatvanéves, afrikai származásúak viszont már negyvenéves kortól. Ezenkívül minden olyan ember, akinek felmenői között előfordult a betegség. Annak érdekében, hogy a magas kockázati csoportba tartozók elkerülhessék a látásvesztést, fontos, hogy évente járjanak szemészeti szűrővizsgálatra. Korábban írtunk arról, hogy milyen sűrűn javasolt szemészeti vizsgálatra menni.

Zöldhályog okai 2
Fotó: CasarsaGuru / Getty Images Hungary

Mi a szerepe a szemnyomásnak a glaukóma kialakulásában?

Az intraokuláris nyomás (IOP) a szem belső nyomása, amely lehetővé teszi, hogy a szemgolyó megtartsa alakját, és megfelelően működjön. A szem elülső kamráját kitöltő tiszta folyadék, a csarnokvíz termelődése és elvezetése közötti egyensúly határozza meg. Az érték normál tartománya 10 és 21 higanymilliméter (Hgmm) között van.

Bár a fluktuálása természetes, aggodalomra ad okot, ha a nyomás meghaladja a szokásos tartományt. Az emelkedett szemnyomás a látóideg károsodásához vezethet. A látóideg az a csatorna, melyen a vizuális információ továbbítódik a retinából az agyba. A látóideg károsodása a látótér beszűküléséhez, de akár teljes látásvesztéshez is vezethet - erről korábbi cikkünkben bővebben írtunk.

A szemnyomás szerepe kulcsfontosságú a glaukóma kezelésében. A szabályozásával, beállításával megelőzhetjük vagy késleltethetjük a glaukóma progresszióját és a látásromlást, javíthatjuk az érintettek életminőségét.

Milyen formái vannak a glaukómának?

A glaukómának több típusa van. A leggyakoribb az elsődleges, nyitott zugú. A legnagyobb probléma, hogy ezen formája gyakran tünetmentes egészen addig a későbbi szakaszig, amikor már jelentős látásvesztés következhet be.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Egy másik típus az akut, zárt zugú glaukóma. Ez akkor jelentkezik, amikor a csarnokvíz-elvezető csatornák hirtelen záródnak el, ami a szemnyomás gyors emelkedését eredményezi. Bár a glaukóma ezen formája kevésbé gyakori, kezelése azonban sürgős, mivel a glaukómás roham gyorsan vaksághoz vezethet.

- Annak ellenére, hogy a glaukóma 80 millió embert érint a földön, a vele kapcsolatos egészségtudatosságban nem járunk élen. Ezért is nagyon fontos a World Glaucoma Week, mely minden év márciusában igyekszik felhívni a figyelmet a betegségre. Fontos tudni, hogy bár a magas szemnyomás fontos kockázati tényező, mégsem csak ez határozza meg a betegséget. Normál szemnyomás mellett is kialakulhat zöld hályog, és fordítva, a magas szemnyomás esetén sem feltétlenül biztos, hogy zöld hályogja lesz az egyénnek. Emiatt fontos, hogy akik a kockázati csoportba tartoznak, azok évente járjanak szemészeti szűrővizsgálatra, hogy a glaukóma korai szakaszában születhessen diagnózis - mondja dr. Mészáros Franciska, a Budai Szemészeti Központ szemész szakorvosa.

A glaukóma kezelése

Az emelkedett szemnyomás a glaukóma legfontosabb kockázati tényezője, de ennek ismerete nem elégséges a diagnózis felállításához. A megállapításához számos egyéb tényezőt is figyelembe kell venni, ideértve a látóideg egészségét, a látótér vizsgálatát, a csarnokvíz elvezetési szögének, helyének vizsgálatát és a szaruhártya-vastagság mérését is.

Zöldhályog okai 1
Fotó: puhhha / Getty Images Hungary

A diagnosztizált glaukómás beteg élete végéig részletes szemészeti ellenőrzést, gondozást igényel a látásromlás, látásvesztés megelőzése érdekében.

- A kezelés célja a glaukóma minden típusában a szemnyomás csökkentése vagy a magas szemnyomást kiváltó ok megszüntetése. A szemnyomást konzervatív kezeléssel (legtöbbször szemcseppel), lézeres, illetve egyéb sebészeti beavatkozással lehet csökkenteni. Elsőként leggyakrabban a szemcseppkezelést írjuk elő, ezek rendszeres és pontos alkalmazása nagyon fontos. Ha a szemcsepp nem elégséges, mérlegelni kell a műtéti beavatkozás előnyeit és kockázatait is - zárja dr. Mészáros Franciska.

4 betegség, ami rámehet a szemedre, ha nem vigyázol - Megfelelő kezeléssel elkerülhető

Az egyáltalán nem, vagy nem megfelelően kezelt betegségek gyakran szemészeti szövődményeket is okozhatnak.

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük