Zöldtea: igyunk a lelki egészségre! (x)
Örökzöld megoldás: egy friss kutatás szerint a magyarok jelentős része a növekvő stressz ellen szívesen fordul az ősidők óta használt zöld teához.

Femina Egeszseg 2100x1400
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Hogy a stressz egy bizonyos szint fölött negatívan hat az egészségre és az életkilátásokra, azt a stresszelmélet magyar származású megalkotója, Selye János kutatásai alapján régóta ismerjük. Egy nemrégiben elvégzett kutatás (1.) adatai szerint különösen a 39 év alattiak érzik úgy, hogy a járvány következtében több stresszhatással kell megbirkózniuk, mint a pandémia előtt, és szintén az ő körükben a legnagyobb azok aránya (34%), akik szerint lehet tenni a stressz ellen.

A megkérdezettek közel négytizede (37%) tudatosan próbál fellépni a stressz káros hatásai ellen. A nők körében az átlagosnál valamivel magasabb (38%) a tudatos védekezők hányada. Szignifikánsan nagyobb volt a vizsgálat során a nők között – a férfiakhoz képest - azok aránya, akik sokat szoronganak (20 vs. 26%), illetve sokszor érzik feszültnek magukat (23 vs. 27%). Ugyanakkor csak a megkérdezett nők 5%-a ért egyet azzal az állítással, hogy a stressz elkerülhető.(1.)

Femina Egeszseg 840x560 2

Honfitársaink körében jelenleg a magánélet, a jövő bizonytalansága és a koronavírus-járvány számít a fő stresszforrásnak. A nők közül a járvány és a bizonytalan jövő miatt stresszelnek a legtöbben; körükben a saját maguk és a családtagok egészségi állapota is a vezető stressz-okok közé tartozik.(1.)

A zöld tea pozitív élettani tulajdonságairól széleskörűen tájékozottnak bizonyultak a felmérésben résztvevők, különösen a nők. 59% tudja, hogy a zöldtea egészséges, 58% tisztában van vele, hogy javítja az anyagcserét (a nők körében mindkét érték néhány százalékponttal magasabb), 15-15% hallott a hangulatjavító, illetve a stresszoldó hatásáról. 28% fogyasztó hatást tulajdonít neki (az anyagcsere javításával összefüggésben talán nem alaptalanul). Érdekesség, hogy – inkább a férfiak között – a szexuális vágyat fokozó hatást is többen említették.(1.)

Femina Egeszseg 840x560

A válaszokból kitűnik, hogy a zöld teát többen kedvelik, mint a hagyományos (fekete) teát. Előbbit a magyarok 28 (ezen belül a nők 30) %-a fogyasztja rendszeresen. Aki a zöld teát választja, azért dönt mellette, mert egészségesebb (58%), természetes (57%), és jobb az íze (36%), de az erősebb hatás is sokaknál döntési szempont.(1.)

A válaszokból (1.) kirajzolódó teázási szokásokat tudományos eredmények is megtámogatják. A zöld, illetve a „hagyományos” fekete tea egyébként ugyanannak a növényfajnak a leveléből készül; a zöld teát a feldolgozás során pörkölik, míg a fekete teát fermentálják (erjesztik). Ebből adódnak a beltartalmi különbségek: a zöld teában több flavonoid van, ami befolyásolja a teában lévő koffein felszívódását.

A flavonoidok jól ismert antioxidánsok, számos kedvező élettani hatással – pl. érvédő, antibakteriális, gyulladáscsökkentő – bírnak. Egyik legismertebb hatóanyagáról, a L-teaninról azt feltételezik, hogy befolyásolja az agyban a gamma-amino-vajsavnak, egy fontos agyi ingerületátvivő anyagnak a szintjét, ami a kérgi neuronok gátlása révén fejti ki stresszoldó hatását.

(1.) A kutatásról bővebb információ itt olvasható.

A cikk támogatója a Magne B6.

MAT-HU-2100787 (2021.07.23.)

Ezt is szeretjük