Melyik laboreredmény jelzi, ha baj van a vese működésével? 5 érték, ami megmutatja
A vese rendellenes működésére több laborérték is felhívja a figyelmet.

GettyImages-1220743006
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A vese és más kiválasztószervek működési zavarát már az akut veseelégtelenség kialakulása előtt jelzi néhány laborérték, melyet egy gyors vérképellenőrzés is kiszűrhet, de vizeletvizsgálattal, esetleg hasi ultrahanggal egybekötve még biztosabb az eredmény. A korai felismeréssel pedig az ember a súlyosabb problémáknak is elejét veheti.

A vesefunkció feltérképezése több különböző érték, többek közt fehérjék és purinvegyületek lebontási termékeinek megvizsgálásával történik. A megadott tartományon túl ezek azt mutatják meg, hogy a vese kiválasztófunkciója romlott, amelyet anyagcserezavar, köszvény, cukorbetegség, de magas vérnyomás is okozhat. A vérvételnél éhgyomorra, vizeletminta adásánál középsugaras, reggeli első vizeletre van szükség.

Húgysav

A húgysav a táplálkozás során fehérje formájában a szervezetbe kerülő purinvegyületek lebontásakor keletkezik. Ezek túlnyomórészt a vesén keresztül távoznak, a vérben levő magas szintjük ezért mindig árulkodó adat. Hátterében egyrészt a magas purintartalmú, főként vörös húsos ételek túlzott fogyasztása állhat, de a tartósan megemelkedett szintet a kiválasztási funkció romlása is okozhatja, így köszvény, veseelégtelenség, cukorbetegség esetén is fennállhat.

Ritkábban a fokozott termelés is lehet a felelős, súlyos betegségek, enzimzavar okán. A normál tartomány nőknél 140-340, férfiaknál 220-420 µmol/l, de a teljesebb diagnózisért további laborértékeket és a vizeletet is vizsgálják.

Albumin

Az albumin a zsírsavak, aminosavak és más vegyületek, tápanyagok fontos szállítófehérjéje, mely a májban termelődik. A normál tartománytól eltérő, annál alacsonyabb szintje az anyagcsere zavarát, a vese- és májfunkció romlását vetíti elő, előfordul felszívódási zavarok és cukorbetegség esetén is. Túl magas értéke dehidratáltságra is utalhat. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Vesekárosodás?

Ha a vesék megfelelően működnek, az albumin szintje ki sem mutatható a vizeletben, vagy 10 mg/L alatt van. Amennyiben mégis pozitív lesz a teszt, mindenképp keresd fel háziorvosodat!

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Normál értéke 35-52 g/l közötti általában, de laboratóriumonként ettől kissé eltérhet, így mindig az adott referenciatartományt kell figyelembe venni. Az albumin mérése otthoni gyorsteszttel is lehetséges, de diagnózist és tanácsot csak orvos adhat.

Kreatinin

A kreatinin az izomban levő fehérje, a kreatin bomlása során keletkezik, a folyamat hatékonysága, így a vérben kimutatható szintje a vese állapotától függ. Felhalmozódása, tehát magas szintje a vese betegsége, elégtelen működése, gyulladása következtében lehetséges, alacsony szintje inkább az izmok mennyiségének csökkenésével áll összefüggésben. A normál tartomány 50-130 um/L.

EGFR

Az úgynevezett becsült glomerulus filtrációs ráta, azaz az eGFR ugyancsak a vese állapotának feltérképezéséhez szükséges érték, azt mutatja meg, hogy a vese egy perc alatt mennyi vért képes átszűrni - ezt a vérszérum kreatininszintjéből becsülik meg. A dialízist kapó betegek kezelésének hatékonyságát is segít megítélni, de a szerv kezdődő problémájának gyanúját is igazolhatja. Ha a megadott határértéknél magasabb, az csökkent veseműködést, cukorbetegség okozta szervi károsodást jelezhet.

Normál értéke 90 ml/min/1,73 m2 feletti. Az alacsony értékeket több stádiumba sorolják, 89 és 60 között enyhén, 59 és 30 között mérsékelten csökkent a funkció, 29 és 15 alatt súlyos, ez alatt végstádiumú a veseelégtelenség.

Kálium

A káliumionok vérben levő szintje megmutatja a folyadékháztartás egyensúlyát vagy annak felbomlását. Kiemelkedően magas értékek esetén veseműködési zavar, veseelégtelenség is fennállhat, ritkábban vérképzőrendszeri, hormonális betegségek. Alacsony szintet akár egy kiszáradással, a folyadékháztartás felborulásával járó hányás és hasmenés, erősebb vízhajtás is okozhat. Normál tartománya 3,5-5,0 mmol/l.

Étkezéssel a vese egészségéért

A kialakult veseelégtelenség súlyos egészségügyi probléma, ám megelőzésében némiképp segíthet az étkezés is. Betegség esetén viszont csak dietetikus adhat útmutatót!

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük