Mi a vércsoportod? Ekkora szükség van rád a véradók között
Nem tudod, hogy zajlik a véradás, illetve miért is érdemes vért adnod? Olvasd el cikkünket!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Mióta Karl Landsteiner a 20. század elején felfedezte az ABO rendszert, majd 1937-ben Alexander S. Wienerrel együtt az Rh-faktort, a vért a gyógyítás nélkülözhetetlen kellékeként használják.

Ha már egy ideje foglalkoztat a gondolat, hogy te is vért adj, néhány dologgal érdemes tisztában lenned.

Ki lehet véradó?

Véradó olyan 18 életévét betöltött, de 65 évnél fiatalabb ember lehet, akinek testsúlya meghaladja az 50 kilogrammot. A vérzékenység, az ájulásra való hajlam és a szoptatás kizáró ok a véradás szempontjából.

Így zajlik a véradás

A véradás során 4,5 deciliter vért vesznek le, körülbelül fél órán belül - a véradás ülő vagy fekvő helyzetben történik. A nők évente legfeljebb háromszor, a férfiak legfeljebb ötször adhatnak vért. Véradás előtt egyél valamilyen zsírmentes ételt, valamint fogyassz sok folyadékot. Amennyiben valamilyen gyógyszert szedsz - például véralvadást csökkentőt -, tájékoztasd róla az orvost, illetve az asszisztenst.

Mintavétel és előzetes vérvizsgálat

A véradást megelőzően mintát vesznek az ujjbegyből: ebből megállapítják a hemoglobin koncentrációját, és ha első véradó vagy, a vércsoportodat is.

Amennyiben alacsony a hemoglobinszinted - ez férfiak esetében: >135 g/l; nőknél: >125 g/l -, az valamilyen betegségre - például náthára, herpeszre, torokgyulladásra - utalhat, és nem adhatsz vért, amíg meg nem gyógyulsz.

Mekkora szükség van rád a véradók között?

Hazánkban a vércsoport-megoszlása a következőképpen alakul: A 40%, 0 30%, B 20%, AB 10%, ezen belül az Rh pozitív 90%, az Rh negatív 10%. Ez alapján könnyen belátható, hogy A Rh pozitív vérből van szükség a legnagyobb mennyiségre.

A legritkább vércsoportok pedig az Rh negatívok közül kerülnek ki: 0, B és AB. Ha az utóbbi két vércsoport valamelyikébe tartozol, igen ritka típusnak számítasz. Így előfordulhat, hogy a véradáson megkérnek, hogy ne ott adj vért, hanem behívásra - mivel a vörösvérsejt-koncentrátum legfeljebb 35 napig tárolható.

Milyen a vércsoportod?

Ha ismered a vércsoportod, előre tájékozódhatsz a vércsoportodra jellemző betegségekről, és egy kis odafigyeléssel, megfelelő életmóddal elkerülheted azokat.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Hol adhatsz vért? Mit vigyél magaddal?

A lakóhelyedhez legközelebbi véradásokról a www.veradas.hu oldalon tájékozódhatsz. A véradáshoz szükséges a személyi igazolvány, a lakcím- és a TAJ-kártya is.

Vérszegénység ellen

Amennyiben vashiányos vagy, az hátrányt jelenthet a véradás szempontjából, valamint a közérzeteden is ront. Kattints az alábbi videóra, és tudd meg, milyen ellenszerei lehetnek a vérszegénységnek.

Neked is jó a véradás

Amellett, hogy jó érzéssel tölt el a tudat, hogy másokon segíthetsz, egyéb előnyöd is származik a dologból. A vér vizsgálata során nemcsak meghatározzák a vércsoportodat, de kimutathatják az esetleges vírusokat is - például HIV, fertőző májgyulladás.

A véradás 1959 óta önkéntes és térítésmentes, ám a véradót megilleti egy 500 forint értékű étkezési utalvány. Korábbi cikkünkből többet is megtudhatsz a véradás előnyeiről.

Ezt is szeretjük