Meg szabad enni a vadgesztenyét? Elmondjuk, méreg-e vagy gyógyszer!
Hasznos kis növény, de nem mindegy, hogyan alkalmazzák.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Szinte mindenkinek elmondták gyerekkorában, miért lehet veszélyes megrágcsálni a vadgesztenyét, amellett azonban, hogy mérgezőnek tartják, számos jótékony hatásáról is hallani.

A vadgesztenyének vagy közönséges vadgesztenyének - Aesculus - a kérge, illetve a levele is felhasználható gyógyászati célokra, a levél hatóanyagai például ízületi bántalmak esetén nyújthatnak enyhülést, a kéreg pedig napvédő szerek alapanyagaként is alkalmazható. Mindemellett persze a magjáról sem lehet elfeledkezni.

A vénák orvossága

A néphagyomány úgy tartja, aki vadgesztenyét hord a zsebében, megóvhatja magát a betegségektől, tudományosan is bizonyított azonban, hogy a gyönyörű, fényes, vörösesbarna makktermésben található hatóanyag, az eszcin jótékony hatással van a testre, elsősorban az érrendszerre.

Az eszcin erősíti a hajszálereket és a vénákat, gyulladáscsökkentő hatása van, a kéregben található eszkulinnal együtt pedig ellenállóbbá teszi az ereket, így kiegészítő kezelést jelenthet olyan problémák esetén, mint a visszér, a lábszárfekély, a lábvizenyő, az aranyér, illetve egyéb vénákkal, hajszálerekkel összefüggő keringési rendellenességek.

Amire nagyon vigyázz!

Nagyon fontos tudni, hogy míg a vadgesztenyéből készült kivonatok, tinktúrák, krémek, vagyis a gyógyszerárakban, illetve gyógynövényboltokban kapható készítmények biztonsággal használhatóak, házi elkészítésükkel jobb, ha laikusként nem kísérletezel, a vadgesztenye termése ugyanis mérgező.

Ez még akkor is igaz, ha a toxikus hatás nem mondható túl erősnek, és különösen gyermekek esetében jellemző, hogy gyomor-bélrendszeri problémákat okoz.

A vadgesztenyéből készült, belsőleg alkalmazható készítményeket gyermekeknek nem ajánlják, emellett várandósság és szoptatás, valamint vese- és májbetegségek esetén is érdemes kerülni őket.

Ha valaki érzékeny a hatóanyagokra, émelygést és gyomorpanaszokat is okozhatnak - sőt, allergiát is kiválthatnak -, de enélkül is célszerű a kezelést rövid időre korlátozni.

Ezt is szeretjük