Tudod, hol van az uvulád? Fontos figyelni rá, mert súlyos betegsége is lehet
Naponta szerepet játszik a légzésben és az evésben ez a fontos szerv.

nagykep?cikkid=171091&kep=uvula-lead
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az uvula a lágyszájpad hátulján, középen lelógó, nyálkahártyával fedett kis nyúlvány, más néven nyelvcsap. Nem nagyon szoktak róla tudomást venni, egészen addig, amíg valamilyen okból fel nem hívja magára a figyelmet. Ez az esetek többségében az erős fájdalommal járó gyulladás.

Uvulitis, vagy nyelvcsapgyulladás esetén a nyelvcsap és a környezete duzzadt és vörös, a nyelés fájdalmas, illetve fekvéskor akár légszomj is jelentkezhet, és megváltozhat a hangszín is. Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter, a Fül-orr-gége Központ orvosa a betegségről beszélt, melynek tünete lehet a nehézlégzés és torokfájás is, de a túlzott nyálképződés és öklendezés szintén.

Betegségek szövődménye lehet

A tünetek bakteriális és vírusos eredetű betegségek, vagyis torokgyulladás, mononukleózis és légúti fertőzések kapcsán is kialakulhatnak. A felsorolt betegségek miatt kialakult torokgyulladás könnyen átterjedhet a nyelvcsap területére is. A betegeknél néha egy egyszerű nátha szövődményeként is jelentkezhet, mivel az orrdugulás következtében a szájlégzés miatt könnyebben megfertőződhetnek a garatképletek.

Nem csak fertőzés okozhatja

A nagyobb nyelvcsap lehet öröklött tulajdonság is, de szájszárazság, gyomorsavtúltengés és reflux miatt is megduzzadhat. A túlzott dohányzás és alkoholfogyasztás irritációt okoz, ami szintén megnöveli az uvulitis kockázatát. A nyelvcsap erős vegyszerek tartós belélegzésekor is megduzzadhat, vagy egy allergiás reakció részjelensége is lehet. A nyelvcsap-megnagyobbodás műtétek után is gyakran tapasztalható, amit ilyenkor az altatás során behelyezett légzőtubus okoz, ám rövid idő után ez a kellemetlen érzés elmúlik.

Praktikák a kezeléshez

Mivel a duzzanatot akár a dehidratáltság és a szájszárazság is kiválthatja, a nyelvcsapgyulladás kezelésében nagyon fontos a bőséges folyadékfogyasztás. A langyos, sós vízzel történő gargalizálás segíthet a torokfájdalmat csökkenteni. E célból a torokfertőtlenítő pasztillákat is érdemes bevetni.

Az eukaliptusztartalmú cukorkák jól hűsítik a gyulladt és fájó területet. A fagylalt vagy egy jégkocka is jó szolgálatot tehet, ám nem szabad túlzásba vinni. Rövid ideig és kis mennyiségben fogyasztva a hideg hatására csökkenthet a duzzanat. Ez a módszer azonban csak abban az esetben javasolt, ha a duzzanat nem gyulladásos eredetű.

Vélhető gyulladásnál fel kell keresni az orvost

Ha a fájdalom néhány napon belül sem csillapodik, vagy további tünetek jelentkeznek, mindenképp javasolt orvoshoz fordulni. Ha súlyosabb tünetek jelentkeznek, semmiképp sem szabad halogatni a szakember felkeresését.

Ilyen a súlyos nyelési nehézség, nehézlégzés, kezelhetetlen fájdalom, láz, hasi fájdalom és a hang megváltozása. Bakteriális eredetű fertőzés esetén antibiotikumra lesz szükség a gyógyuláshoz, és súlyos esetben a gyulladás csökkentésében szteroidkészítmények is segíthetnek.

Ezt is szeretjük