Veszélyes utazás
Oltások
Ha nyaralásról van szó, akkor keveseknek jut eszébe a malária. Pedig fennáll a veszélye. Hogy ne kórházban köss ki, figyelned kell a szükséges oltásokra!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Évről évre egyre többen engedhetik meg maguknak, hogy távoli, trópusi vidékekre utazzanak. Ilyenkor, az ott lévő éghajlat, ételek, ivóvíz és higiénia miatt fontos, hogy jó előre felkészítsd szervezeted a várható megpróbáltatásokra.

A legtöbb számunkra furcsa betegség – mint amilyen például a malária is – elleni védőoltásról azért kell már az utazás előtt legalább három héttel gondoskodnod, mert az oltások nagy részsének időre van szüksége ahhoz, hogy kifejthesse hatását. Ez általában, betegségektől függően 7-28 napot jelent.

A malária

A malária évente több mint egy millió ember halálát okozza. Leginkább az alábbi tájegységeken jellemző:

  • Ázsia
  • Afrika
  • Közép- és Dél-Amerika
  • Óceánia
  • És a karibi térség.

Persze csak emiatt nem szabad visszariadni az utazás lehetőségétől, hiszen az itthon is egyszerűen beszerezhető gyógyszerek és oltások maximális védelmet biztosítanak.
A maláriát egy egysejtű parazita, a plazmódium okozza. Négy különböző típusa van, melyek mind különböző súlyosságú maláriát okoznak. Az egysejtű a szúnyogokon keresztül jut az emberi szervezetbe, de a fertőzött vér is terjesztheti. A malária elleni gyógyszerek nem tudják megakadályozni, hogy az egysejtű adott esetben a vérbe kerüljön, de nem engedik szaporodni, így esélye sincs a betegség átadására

Tünetei

A lappangási idő általában minimum egy hét, de előfordulhat ennél jóval hosszabb idő, például egy év is. A malária másik neve váltóláz, melyet az okozott tünetekről kapta. A beteget ugyanis lázas és láztalan időszakok kínozzák, melyek általában 48-72 óránkként, rohamként törnek rá. Emellett jellemzi még a hidegrázás, a hasi panaszok köhögés, izomláz is. Ezek a tünetek általában a kezdeti stádiumban jelentkeznek, majd ezeket válta fel a magas láz.

Hogyan előzheted meg?

Rendszeres rovarriasztás és gyógyszerszedés.

A maláriát terjesztő szúnyogok általában éjszaka támadnak, és leginkább folyók, tavak és esőerdők mentén jellemzőek, ahol a meleg és a magas páratartalom kitűnő szaporodási környezetet biztosítanak számukra.

Ami a ruházatot illeti, nem érdemes hálóingben, vagy meztelenül tölteni az éjszakát. Alváshoz vigyél magaddal jól szellőző hosszú ujjú felső részt, olyan nadrággal, mely a bokádat is takarja.

A szabad testfelületet nappal is és éjszaka is érdemes szúnyog- és rovarriasztó szerrel bekenni, befújni, és az ágy felett rovarriasztóval impregnált hálót felszerelni.

A jó hír viszont, hogy a maláriát terjesztő szúnyogok a tapasztalatok szerint nem kedvelik a légkondicionálót. Ezért a szállásnak érdemes ilyen szobát választani.

A gyógyszerekről

A kórokozók elterjedése és gyógyszerérzékenysége szerint a WHO (szó szerint fordítva: Világ Egészség Szervezet) a világot A, B és C zónákra osztotta fel. Mikor kiválasztod úti célod, nem árt, ha utána jársz, hogy melyik zónába esik és a szerint választod ki malária ellenes gyógyszereidet.
A gyógyszereknél nagyon fontos, hogy a rendszeretlen, vagy rossz adagban történő szedésük fokozhatja a malária kockázatát, tehát a helytelen használattal többet ártasz, mint segítesz. Ezért mindenképpen ki kell kérni szakember segítségét, aki ez esetben lehet háziorvosod is.

Érdekes linkek:
www.malaria.com »
www.malariahotspot.com »
www.oek.hu »
www.who.int »

OLVASD EL EZT IS!

mobil no
  • megelőzés
  • a hosszú élet titka

Mit tegyél, ha 100 évig szeretnél élni?

Ezt is szeretjük