Új módszerrel gyógyulhatnak a magyar rákbetegek: az immunrendszer képessé válik a daganatsejtek elpusztítására

Hamarosan új terápiával bővülhet a vérképzőszervi daganatos betegségek kezelése.

orvos nővér beteg konzultáció páciens

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Megkezdődött a legkorszerűbb sejtterápiás eljárás, az úgynevezett CAR-T-kezelés szakmai feltételeinek kialakítása, az új terápia egyes vérképzőszervi daganatos betegségek gyógyításában lehet eredményes - tájékoztatta a projektben részt vevő Dél-pesti Centrumkórház - Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet az MTI-t.

Az Európai Unió támogatásából a Széchenyi 2020 program keretében megvalósuló kétéves projekt célja, hogy a CAR-T-technológiához szükséges eszközök és szakmai tudás hamarosan Magyarországon is rendelkezésre álljon.

Innovatív eljárás

Azt írták, a CAR-T-kezelés a sejtterápiát és az immunterápiát ötvöző innovatív eljárás, amely bizonyos hematológiai daganatos betegségek kezelésében - így a gyermekkori akut limfoblasztos leukémia és a felnőttkori diffúz nagy B-sejtes limfóma kórképek kezelésében - eredményesen alkalmazható. Az eljárás során a kezelést végző orvosszakmai és kutatócsoport a betegek saját immunsejtjeit "vértezi fel" daganatfelismerő és daganatsejt-pusztító tulajdonságokkal.

GettyImages-1088151600

Első lépésként a szakemberek speciális eljárással immunsejteket nyernek a betegtől. Ezután a kinyert sejtek genetikai állományának módosításával képessé teszik azokat a daganatos sejtek felismerésére és elpusztítására. A génmódosítással előállított immunsejtek a kezelés elnevezését adó CAR-T-sejtek, melyek a beteg vérkeringésébe infúzión keresztül visszajuttatva hatékonyan képesek felvenni a harcot a daganatsejtekkel.

Elérhetővé válhatnak a legkorszerűbb sejtterápiás kezelések

A közlés szerint a világszínvonalú terápiás eljáráshoz speciális eszközökkel felszerelt laboratórium és magas szintű szakmai ismeretek szükségesek. A nemzetközi együttműködésben most induló, "Országos Intézetek transznacionális és innovációs fejlesztései" elnevezésű program célja, hogy az Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet terápiás palettája bővüljön, és lehetőség nyílhasson a legkorszerűbb sejtterápiás kezelések, ezen belül a CAR-T-kezelés bevezetésére és alkalmazására az onkohematológiai betegek ellátásában.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A kétéves, csaknem 1,3 milliárd forint értékű, vissza nem térítendő uniós támogatásból nem csupán a CAR-T-technológiához szükséges high-tech laboratórium felállítása történik meg, hanem a kezeléshez szükséges tudományos szakismeretek megszerzése és hazai adaptálása, valamint a helyes sejtelőállítási gyakorlat elsajátítása is.

Magyarországon a sejtterápiás lehetőségek még csak korlátozottan állnak rendelkezésre, jelenleg a CAR-T-kezelés még nem elérhető. Az intézmény célja, hogy a hagyományos kezeléssel nem gyógyítható, hematológiai daganatos betegségben szenvedők a közeli jövőben hozzájuthassanak ehhez a - gyógyulási esélyeiket növelő - innovatív, személyre szabott terápiához.

„A tudomány és a hit a rákos emberben találkozik”

Tari Katalinnal beszélgettünk, aki nyolc éve tünetmentes az áttétes tüdőrák után.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük