Hol fáj a térded? Ez a 2 betegség nagyon gyakori az aktív életmódot folytatók körében
Térdpanasz esetén nagyon fontos a fájdalom helyének meghatározása, csak ezt követőn kezdhető meg a személyre szabott terápia.

térdfájdalom
beauty and style
Top olvasott cikkek

A térdproblémák, térdfájás és a területet érintő különböző sérülések gyakoriak a sportolók körében.

Horváth Éva, a Mozgáskontroll Központ gyógytornásza, fizioterapeutája ebben a cikkben bemutatja, hogy mi a különbség a két leggyakoribb térdbetegség, a futó- és az ugrótérd között.

Ugrótérd és futótérd különbsége

A térd elülső fájdalma nagyon gyakori a sportoló, aktív életmódot folytató emberek között. Ezen a területen számos struktúra okozhat panaszt. A kiváltó okoknak, érintett képleteknek az elkülönítése alapvető szükséglet egy adekvát kezelési terv felállításához, ugyanis más-más eredetű problémára eltérő terápia hoz megoldást!

Az esetek többségében vagy a patellofemoralis ízület, ami a térdkalács és a combcsont alsó része között helyezkedik el, vagy a patella, azaz térdkalácsín okozza a panaszokat.

Mi is az a futótérd?

Patellofemoralis érintettség esetén a köznyelv futótérdről beszél. Ilyenkor a tompa, sajgó fájdalom a térdkalács körül, alatt jelentkezik, mely általában fokozódik futás, lépcsőzés, guggolás során, de a hosszas ülések sem tesznek jót ennek az állapotnak.

A cikk az ajánló után folytatódik

Nagyon jellemző, hogy a fájdalom néha vándorol az érintett területen belül. A panaszt okozhatja akár egy feszes hátsó combizom, gyenge csípőizmok, hirtelen, túl erős terhelés, de a láb boltozatainak problémái is. A szakember állapotfelmérés után izomerősítő, mobilizáló és nyújtó gyakorlatokkal látja el a pácienst, melyek segítenek visszaállítani az ízületben az egyensúlyt.

Az ugrótérd

A patella ín bántalma esetén a fájdalom kifejezetten a térdkalács alatt jelentkezik, ilyenkor ugrótérdről beszélünk. A fájdalom helyének pontos megjelölése nagyon fontos a differenciáldiagnózisban. Legtöbbször ugró sportolókat, mint például kosárlabda- vagy röplabdajátékosokat érint, ezen belül is férfiaknál kétszer gyakoribb, mint a nőknél.

A panaszok hirtelen irányváltáskor vagy robbanékony mozdulatok kivitelezésekor fokozódnak. A terápia elején szóba kerülhet nem szteroid gyulladáscsökkentők használata, illetve pihentetés, majd egy jól felépített, főként erősítő gyakorlatokat tartalmazó program!

Minden térdprobléma fennállásakor fontos, hogy az érintettek szakemberhez forduljanak, mert célzott kezeléssel, gyakorlatokkal gyorsan visszatérhetnek a kedvenc sportjukhoz, aktív szabadidős tevékenységükhöz!

8 egészségtelen cipőfazon

A nem megfelelő cipő hosszasan hordva deformálhatja a láb fiziológiás görbületeit, megváltoztathatja az ízületek helyzetét és így az izmok lefutását is. Ha pedig a láb deformálódik, az a fentebb elhelyezkedő ízületekre is hatással van, sokan talán nem is gondolnák, hogy például a mindennapjaikat megnehezítő derék- vagy térdfájdalmuk hátterében is a láb problémája áll.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük