A 3 legveszélyesebb női nemi betegség
Amit a férfi csak hordoz
A kapcsolat örömei gyakran súlyos betegségeket okozhatnak, melyektől csak a nő szenved.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Nem tudsz megszabadulni az állandó, kellemetlen folyástól? Nem biztos, hogy a lelki okokban kell keresned a magyarázatot. A folyton kiújuló fertőzéseknek olykor egészen egyszerű oka is lehet, ugyanis a férfiak a legtöbb nemi betegséget és fertőzést csak hordozzák, míg a nők kénytelenek szembenézni akár a legsúlyosabb következményekkel is.

Humán papilloma vírus

Úgy tűnhet, az utóbbi időben ugrásszerűen megnőtt a Humán papilloma vírussal fertőzött nők száma. Ez azonban nem egészen így van. A szakemberek azóta kezdtek jobban felfigyelni erre a fertőzésre, amióta felfedezték a vírus jelenléte, illetve a méhnyakrák kialakulása közötti összefüggést.

Bár a számos vírustörzsből csak néhány típus okoz kimondottan méhnyakrákot, a megfertőződés mindenképpen növeli a kockázatot. A fertőzés felfedezésének nehézségét tovább növeli, hogy alapvetően semmilyen tünetet nem okoz, tehát csak kimondottan a vírus kimutatására irányuló szűrővizsgálattal igazolható a jelenléte.

A kórokozó kizárólag nemi úton terjed, azonban ehhez is hozzátartozik, hogy a férfiak nemi szervének hámsejtjeiről nagyjából két hónap alatt lebomlik, tehát számukra nem veszélyes. Hordozóként azonban partnerüknek könnyedén továbbadhatják a fertőzést, ami a nő esetében már korántsem veszélytelen. Van, hogy a fertőzés egy év alatt elmúlik, azonban előfordulhat az is, hogy megmarad. Mivel a férfiak csak a „közvetítő” szerepét játsszák a vírus szállításában, neked kell fokozottan figyelned. A legbiztosabb védekezési módszer a vírus ellen, ha állandó, monogám kapcsolatban élsz, ugyanis azok között a nők között, akik sűrűn váltják partnereiket, magasabb arányban fordul elő a megbetegedés. Emellett létezik a vírus ellen védőoltás is, ami azonban egyelőre rendkívül drága: a kezelés három, egyenként 30 ezer forintba kerülő injekcióból áll.

Hüvelyi gombafertőzés

Sajnos a szabad szellemű párkapcsolatok, illetve a gyakori partnerváltás divatja magával hozta az egyre gyakoribb, visszatérő gombás fertőzéseket is. A stresszes életmód következtében legyengült immunrendszer nemcsak a vírusok, a gombaspórák ellen is védtelenebb, így tested jótékony gombái akár ellened is fordulhatnak. A hüvelyi gombás fertőzések túlnyomó részét a candida gomba okozza.

Tünetek

  • Égő, viszkető érzés
  • Sárgás-barna folyás
  • A szeméremtest kisebesedése

A tünetek azonban nem mindig jelentkeznek a legdurvább formában. Az is előfordulhat, hogy csak szexuális érintkezéskor tapasztalsz kellemetlen, szúró fájdalmat, illetve hüvelyszárazságot. Ebben a kevésbé akut stádiumban partneredre nézve nem is vagy veszélyes, azonban a nemi érintkezés során ő maga hordozóvá válik. Ha tehát fertőzésre utaló jeleket tapasztalsz magadon, mindenképpen jelezd partnerednek is, hogy forduljon orvoshoz, a visszafertőződés kockázatát ugyanis csak így kerülhetitek el. Ha párodnál fennáll egy tünetmentes gombás fertőzés, akár hónapokon keresztül újra és újra visszafertőzhet, ami után egyre nehezebben áll vissza hüvelyflórád természetes egyensúlya.

Chlamydia

A bakteriális eredetű fertőzés szintén alattomos, és sokáig tünetmentesen lehet jelen. A férfiak esetében olykor heregyulladást okozhat, azonban többnyire tünetmentes hordozóként adják tovább a nőnek, aki ellenben súlyos következményekkel számolhat.

Tünetek

  • Ciszták jelenléte a petefészek körül
  • Erős alhasi fájdalom

A fertőzés egyszerűen kezelhető, ha időben észreveszik, később azonban visszafordíthatatlan károkat okozhat a belső női nemi szervekben.

Könnyen lehet, hogy már csak akkor veszed észre, hogy megbetegedtél, amikor kisbabát szeretnél, de a sokadik próbálkozásra sem sikerül teherbe esned: a késői stádiumban ugyanis a baktérium okozta roncsoló hatás következtében a petevezetékek teljesen bezárulhatnak. Hasonlóan veszélyes következmény lehet a méhen kívüli terhesség is, úgyhogy érdemes egy egyszerű szűrővizsgálatot végeztetned, ha riasztó jeleket tapasztalsz. Ma már hüvelyi kenetből vagy vizeletből is kitenyészthető a kórokozó, férfiak esetében pedig a húgycsőből vesznek kenetet. Esetükben ideiglenes tünetként vizelési nehézség, csípő vizelet figyelmeztethet, azonban, mivel a tünetek többnyire elmúlnak, a legtöbben nem figyelnek fel ezekre a jelekre. Pedig a fertőzés a továbbiakban is fennáll, és könnyedén megfertőzhetik partnereiket.

OLVASD EL EZT IS!

mobil no
  • megelőzés
  • a hosszú élet titka

Mit tegyél, ha 100 évig szeretnél élni?

Ezt is szeretjük