Így működnek a tűmentes oltások: már Magyarországon is alkalmazzák a fájdalommentes módszert
A világon az emberek közel 15 százaléka tűfóbiás, ez a módszer pedig sokat segíthet nekik.

tű-nélküli-oltás4
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A népesség 15 százaléka tűfóbiás, és világszerte 2-3,5 millió tűszúrásos baleset történik, amely miatt sok esetben súlyos, fertőző betegségekkel kerülnek közvetlen kapcsolatba az egészségügyi dolgozók.

Ezekre a helyzetekre is megoldást jelent az az új, tűmentes technológia, amely a föld egyes vidékein már bevett módszer, Indiában például a koronavírus elleni vakcinát is ezzel az eljárással adják be. Magyarországon elsőként ortopédiai panaszok esetében vetik be ezt a technikát. Nagy előnye, hogy egyes betegségek esetében tűmentesen beadva hatékonyabb lesz a gyógyszer.

Tű nélkül, fájdalommentesen

Már az ötvenes években fejlesztettek olyan tű nélküli gyógyszeradagoló eszközt, amellyel fájdalommentesen lehetett beadni egy-egy hatóanyagot. Az elmúlt években azonban tovább fejlődött a tűmentes technológia, és az úgynevezett jet injektorok, vagyis sugárbefecskendezők ma már egyes betegségek esetében egyeduralkodók az egészségügyben a világ egyes pontjain.

tű-nélküli-oltás5
Fotó: Johner Images / Getty Images Hungary

Mindez a statisztikák ismeretében érthető: a világ népességének 10-15 százaléka tűfóbiás, a páciensek 30-40 százalékának volt már egy kellemetlen élménye a tűszúrással kapcsolatban, sokan el is ájulnak egy-egy ilyen alkalommal, de az igazán megdöbbentő adat az egészségügyi dolgozókat érő balesetek száma.

A cikk az ajánló után folytatódik

Évente becslések szerint 2-3,5 millió tűszúrásos foglalkozási baleset történik az egészségügyi dolgozók körében, és így több mint húszféle, vérből származó fertőző betegséggel kerülnek közvetlen kapcsolatba, mint például a HIV, a Hepatitis B, a Hepatitis C vírusfertőzések. A tű-fecskendő rendszerek általános használata ráadásul rendkívül nagy mennyiségű veszélyes hulladékot jelent, amely tárolása, illetve kezelése újabb terhet ró a társadalomra és környezetre.

Így működnek a tűmentes gyógyszeradagolók

A jet injektorok - sugárbefecskendezők - egy összenyomott rugót használva nagy nyomással juttatják be a szervezetbe a folyékony gyógyszert. A nagy sebességű mechanikai erő segítségével a bőrön és az izmokon keresztül fejti ki a készítmény a hatását. Indiában ezzel a módszerrel is oltanak Covid ellen.

tű-nélküli-oltás3.png
Fotó: Budai Mozgásszervi Magánrendelő

Az amerikai találmányt egyre több országban használják elsősorban oltási kampányokban, gyermekgyógyászatban, de helyi érzéstelenítés alternatív eszközeként is használják, bőrgyógyászati alkalmazása is egyre népszerűbb, bevált módszer például a kóros, túlzott tenyérizzadás esetében. Nagy számban használják antibiotikumok, szteroid, érzéstelenítők, hialuronsav, nyugtatók, vitaminok és ásványi anyagok beadására is. A tanulmányok azt mutatják, hogy egyes betegségek vagy egészségügyi panaszok esetében a tűvel elvégzett kezelésekhez képest hatékonyabb ez a megoldás.

tű-nélküli-oltás2
Fotó: Aleksandr Zubkov / Getty Images Hungary

Az elmúlt két évtizedben számos tanulmány vizsgálta a jet injektoros vakcináció hatékonyságát: szezonálisinfluenza-vakcina, MMR-oltások négy (kanyaró, mumpsz, rózsahimlő oltás) és újszülöttek BCG-vakcinációja hasonlóan biztonságos és immunogén tűmentes módszerrel. Indiában ezzel az eljárással adják be az egyik típusú koronavírus elleni oltóanyagot.

tű-nélküli-oltás1
Fotó: juanma hache / Getty Images Hungary

A jet injektorral befecskendezett inzulin a fokozottabb felszívódás következtében gyorsabban emeli a plazma szabad inzulin koncentrációját, így rövidebb idő alatt érhető el a vércukorcsökkentő hatás. A magasabb BMI-vel (Body Mass Index) rendelkező cukorbeteg páciensek esetében pedig kifejezetten előnyösebb lehet a jet injektor használata, mert az inzulin gyorsabban szívódik fel, és így hamarabb kezd hatni még az elhízott betegeknél is, mint az inzulin pen alkalmazása során.

Fájdalommentesen gyógyulnak

A tűmentes technológiát Magyarországon, elsőként, ortopédiai panaszok kezelésére használják.

- A páciensek gyakran megijednek, amikor megtudják, hogy a fájdalmaikon tűszúrással tudnak túllenni. Ettől sokan sokkal jobban félnek, mint attól, milyen következményei lehetnek annak, ha nem kezeljük a problémát. Figyelemre méltó eredménnyel alkalmazható ehthesopathia esetében, amely az emberek 75 százalékánál fordul elő: a csípő, a térd és a vállízületekben kialakuló gyulladásos betegségnél már mi is sikerrel alkalmaztuk. Bevált módszer teniszkönyök, saroktáji fájdalom, csonthártya- és ínhüvelygyulladás, Achilles-ín-gyulladás esetében. A gyógyszer közvetlenül a bőr alatti rétegben, az inak mentén egyenletesen szóródik szét, és nem egy ponton bejuttatva, amire a fecskendővel lennénk képesek. Úgy tapasztaljuk, a páciensek megnyugszanak, amikor megtudják, nem kell őket megszúrni, további fájdalmat már nem kell elszenvedniük - mondta dr. Moravcsik Bence Balázs, a Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő orvosigazgatója, ortopéd szakorvos.

Ki kaphat Novavax vakcinát, és mennyire hatásos?

A Novavax oltása hagyományos elven működik, a vizsgálatok alapján hatékony és biztonságos.

(Képek forrása: Getty Images Hungary, Budai Mozgásszervi Magánrendelő)

Ezt is szeretjük