Ezek a hormonális problémák állhatnak a túlsúly mögött

A szakértő szerint

Dr. Csiszár Miklós elmondja, mely hormonzavarok okoznak túlsúlyt.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ha súlyvesztésről van szó, valószínűleg neked is a csökkentett kalóriatartalmú étrend és a rendszeres mozgás jut eszedbe. Nem véletlen, hiszen elsősorban ezen a két tényezőn múlik a siker. Ugyanakkor van még egy komoly szempont, melyről nem szabad megfeledkezned.

Dr. Csiszár Miklós sebész, életmód-tanácsadó szerint a fogyókúra kapcsán sokan nem veszik figyelembe a hormonális háttér jelentőségét - mely különösen a nők esetében erősen befolyásolhatja a testsúly alakulását.

Hormonális problémák a túlsúly mögött

A hormonok olyan szabályozó anyagok, melyek vér útján továbbítják az üzeneteket a szabályozni kívánt sejtek felé. A hormonokat termelő sejtek speciális szervekbe, belső elválasztású mirigyekbe tömörülnek: ilyen például az agyalapi mirigy és a pajzsmirigy, a mellékvese és a petefészek. Ezek működési zavara - számos egyéb tünet mellett - a túlsúly kialakulásáért is felelős lehet.

Petefészek - ösztrogéndominancia

A női nemi hormonokat döntően a petefészek termeli. Így például az ösztrogén, mely a külső női nemi jellegek kialakításáért és a peteérésért felel. Mindezeken kívül az ösztrogén fokozza a zsír raktározását, ami miatt a női szervezet zsírtartalma nagyobb, mint a férfiaké.

Éppen ezért, ha az ösztrogén túlsúlyba kerül a progeszteronnal szemben - mely hormon elsősorban a várandósság alatt, valamint a menstruációs ciklus második felében végzett szerepéről ismert -, túlsúly alakul ki.

Nézd meg videónkat!

Amennyiben az ösztrogéndominancia okozza a súlyproblémákat, gyakori kísérő tünet a szabálytalan ciklus, a mellfeszülés, a petefészekciszták és bőrproblémák kialakulása, valamint a hangulatingadozás és a puffadás. Tudj meg többet erről Dr. Csiszár Miklóssal készült videónkból!

Mellékvesekéreg - fokozott kortizoltermelés

A mellékvese a vese felső pólusán elhelyezkedő páros belső elválasztású mirigy, mely hirtelen jövő stresszhatásra adrenalint termel. Tartós stresszhatás esetén pedig jelentős mennyiségű kortizolt - más néven stresszhormont - juttat a vérbe, annak érdekében, hogy a szervezet képes legyen megbirkózni a fokozott terheléssel.

Stresszhelyzetben azonban a szervezet jelentősen csökkenti szükségleteit annak érdekében, hogy a létfontosságú funkciókra elegendő energia jusson. Nők esetében a stressz legfontosabb következményeként elmaradhat a tüszőérés és a menstruáció, valamint ösztrogéndominancia alakulhat ki - mely, mint fent láthattad, többek között túlsúlyhoz vezet.

Pajzsmirigy-alulműködés

A pajzsmirigy egyfajta energiaközpontként működik: felcsavarása a szervezet nagyobb energiafelhasználását, lecsavarása tartalékosabb üzemmódot eredményez. Hormonjainak hatására nő a szervezet alapanyagcseréje, energia- és oxigénfelhasználása. Amennyiben alulműködik, könnyebben szaladnak fel rád a plusz kilók, hiszen az anyagcsere lassul. Pajzsmirigy-alulműködésre utalhat, ha túlsúly mellett puffadást, cikluszavart, hajhullást, bőrszárazságot, fáradékonyságot is tapasztalsz.

Fontos azonban megemlíteni, hogy a szerv működésének zavara sokszor inkább következmény, mint önálló kórfolyamat. A háttérben gyakran tartós stresszhatás, tápanyaghiányt, cukorbetegség, illetve a pajzsmirigy működését károsító vegyületek szervezetbe jutása áll.

Hormonvizsgálat a sikeres fogyásért

Érdemes tehát végeztetni egy hormonvizsgálatot, ha hosszabb ideje hiába próbálkozol különféle fogyókúrákkal, ha úgy érzed, valóban mindent megtettél, ám az eredmény egyre csak várat magára. Ilyenkor vér- vagy nyálmintából tudják megállapítani, hogy pontosan mely hormonok hibás működése felelhet a túlsúlyért.

Cikkünk megírásában Dr. Csiszár Miklós és Nora Igloi Syversen A hormonegyensúlyt érintő problémákról című füzete segített.

Ezt is szeretjük