Ezek a hormonális problémák állhatnak a túlsúly mögött

A szakértő szerint

Dr. Csiszár Miklós elmondja, mely hormonzavarok okoznak túlsúlyt.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ha súlyvesztésről van szó, valószínűleg neked is a csökkentett kalóriatartalmú étrend és a rendszeres mozgás jut eszedbe. Nem véletlen, hiszen elsősorban ezen a két tényezőn múlik a siker. Ugyanakkor van még egy komoly szempont, melyről nem szabad megfeledkezned.

Dr. Csiszár Miklós sebész, életmód-tanácsadó szerint a fogyókúra kapcsán sokan nem veszik figyelembe a hormonális háttér jelentőségét - mely különösen a nők esetében erősen befolyásolhatja a testsúly alakulását.

Hormonális problémák a túlsúly mögött

A hormonok olyan szabályozó anyagok, melyek vér útján továbbítják az üzeneteket a szabályozni kívánt sejtek felé. A hormonokat termelő sejtek speciális szervekbe, belső elválasztású mirigyekbe tömörülnek: ilyen például az agyalapi mirigy és a pajzsmirigy, a mellékvese és a petefészek. Ezek működési zavara - számos egyéb tünet mellett - a túlsúly kialakulásáért is felelős lehet.

Petefészek - ösztrogéndominancia

A női nemi hormonokat döntően a petefészek termeli. Így például az ösztrogén, mely a külső női nemi jellegek kialakításáért és a peteérésért felel. Mindezeken kívül az ösztrogén fokozza a zsír raktározását, ami miatt a női szervezet zsírtartalma nagyobb, mint a férfiaké.

Éppen ezért, ha az ösztrogén túlsúlyba kerül a progeszteronnal szemben - mely hormon elsősorban a várandósság alatt, valamint a menstruációs ciklus második felében végzett szerepéről ismert -, túlsúly alakul ki.

Nézd meg videónkat!

Amennyiben az ösztrogéndominancia okozza a súlyproblémákat, gyakori kísérő tünet a szabálytalan ciklus, a mellfeszülés, a petefészekciszták és bőrproblémák kialakulása, valamint a hangulatingadozás és a puffadás. Tudj meg többet erről Dr. Csiszár Miklóssal készült videónkból!

Mellékvesekéreg - fokozott kortizoltermelés

A mellékvese a vese felső pólusán elhelyezkedő páros belső elválasztású mirigy, mely hirtelen jövő stresszhatásra adrenalint termel. Tartós stresszhatás esetén pedig jelentős mennyiségű kortizolt - más néven stresszhormont - juttat a vérbe, annak érdekében, hogy a szervezet képes legyen megbirkózni a fokozott terheléssel.

Stresszhelyzetben azonban a szervezet jelentősen csökkenti szükségleteit annak érdekében, hogy a létfontosságú funkciókra elegendő energia jusson. Nők esetében a stressz legfontosabb következményeként elmaradhat a tüszőérés és a menstruáció, valamint ösztrogéndominancia alakulhat ki - mely, mint fent láthattad, többek között túlsúlyhoz vezet.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Pajzsmirigy-alulműködés

A pajzsmirigy egyfajta energiaközpontként működik: felcsavarása a szervezet nagyobb energiafelhasználását, lecsavarása tartalékosabb üzemmódot eredményez. Hormonjainak hatására nő a szervezet alapanyagcseréje, energia- és oxigénfelhasználása. Amennyiben alulműködik, könnyebben szaladnak fel rád a plusz kilók, hiszen az anyagcsere lassul. Pajzsmirigy-alulműködésre utalhat, ha túlsúly mellett puffadást, cikluszavart, hajhullást, bőrszárazságot, fáradékonyságot is tapasztalsz.

Fontos azonban megemlíteni, hogy a szerv működésének zavara sokszor inkább következmény, mint önálló kórfolyamat. A háttérben gyakran tartós stresszhatás, tápanyaghiányt, cukorbetegség, illetve a pajzsmirigy működését károsító vegyületek szervezetbe jutása áll.

Hormonvizsgálat a sikeres fogyásért

Érdemes tehát végeztetni egy hormonvizsgálatot, ha hosszabb ideje hiába próbálkozol különféle fogyókúrákkal, ha úgy érzed, valóban mindent megtettél, ám az eredmény egyre csak várat magára. Ilyenkor vér- vagy nyálmintából tudják megállapítani, hogy pontosan mely hormonok hibás működése felelhet a túlsúlyért.

Cikkünk megírásában Dr. Csiszár Miklós és Nora Igloi Syversen A hormonegyensúlyt érintő problémákról című füzete segített.

Ezt is szeretjük