Ezért vagy képtelen lefogyni! Elhízásért felelős gént azonosítottak a kutatók

Mozgás és helyes étrend mellett is nehezen megy a fogyás?

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az elhízás hátterében genetikai és életmódbeli tényezők egyaránt meghúzódnak. Aki nehezen veszi rá magát a fogyókúrára és a mozgásra, szívesen hivatkozik az öröklött tulajdonságokra - sokszor nem alaptalanul.

A Chicagói Egyetem kutatói nemrégiben egy újabb gént azonosítottak, amely szerepet játszhat a túlsúly, illetve elhízás kialakulásában.

Elhízást okozó gén

Egy bizonyos - az elhízással összefüggésbe hozható - FTO nevű gént már korábban felfedeztek, ám a tudósok ezúttal az IRX3 nevű gén túlsúly kialakulásában játszott szerepét próbálták azonosítani.

IRX3 a túlsúly hátterében

A Chicagói Egyetemen dolgozó nemzetközi kutatócsoport számára nyilvánvaló volt, hogy az FTO gén a legerősebb genetikai determináns az elhízás kialakulására nézve. Ugyanakkor a pontos mechanizmus nem volt ismeretes számukra.

- Az eddigi adatok azt sugallják, hogy az IRX3 ellenőrzése alatt tartja a testtömeget és szabályozza a test összetételét. A túlsúly és az FTO gén közötti kapcsolat lényegében az IRX3 befolyása miatt van - mondta Marcelo Nobrega, a Chicagói Egyetem humángenetikai docense.

A kutatások tükrében

Egérkutatások tanúsága szerint azok az állatok, akiknek szervezetében nem volt jelen az IRX3 gén, szignifikánsabban soványabbak voltak, mint társaik. Súlyuk - csökkentett zsírtartalmú étrend mellett - mintegy 30%-kal volt alacsonyabb, mint társaiké. Ugyanakkor a kutatók akkor sem figyeltek meg esetükben súlynövekedést, amikor normál zsírtartalmú étrendet fogyasztottak.

Sőt, az IRX3 gén hiányában magas zsírtartamú étrend mellett is egészséges keretek között maradt a kísérleti állatok súlya és vérzsírértéke. Zsírsejtjeik kisebbek voltak, és esetükben magasabb volt a barnazsír-szövet aránya, ráadásul a glükózt is hatékonyabban dolgozta fel a szervezetük - vagyis kisebb esélyük volt a cukorbetegség kialakulására.

A jövő zenéje

Marcelo Nobrega és csapata a továbbiakban is vizsgálja az IRX3 gén hatását a szervezetre, és reményeik szerint kutatásaiknak köszönhetően a jövőben új, elhízás és cukorbetegség elleni gyógyszerek és terápiák születhetnek meg. Természetesen még hosszú út vezet odáig, hiszen az állatkísérleteket humán kutatásoknak is követniük kell.

Ezt is szeretjük