Sokan nem veszik komolyan, de a túlhajszoltság nem játék - Hogy lehet szűrni?
Az ember észre sem veszi, de felőröli saját magát az állandó stresszel és hajszával. Szerencsére a túlhajszoltságot is lehet kezelni!

Túlhajszoltság
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Fáradtság, enerváltság, mellkasfeszülés, magas vérnyomás. Tipikus tünetei a túlhajszoltságnak, amelyek fokozottan jelentkeznek annál, aki magas beosztásban dolgozik, és rendkívül nagy a felelősség rajta.

A felfrissülést a napi öt kávétól várni, stresszlevezetésként elszívni pár cigarettát, alvás helyett pedig a következő napi feladatokon merengeni - Sokan ezt csinálják. Biztosan jó ez így? A szervezet meddig bírja a megterhelést? Néha meg kell állni egy kicsit, változtatni az életen, és több időt foglalkozni mindenkinek saját magával!

A túlhajszoltság okai

- A felelősség hatalmas rajtunk az életben és a munkahelyünkön is. A határidők, a ránk bízott feladatok, egy csapat irányítása mind stresszfaktor lehet. A napunk nagy része állandó rohanásból, két megbeszélés közé beiktatott gyors ebédből, számítógép előtt végzett feladatokról szól. A nyolcórás munkaidő gyakran nyúlik tízórásra is, a nap végén pedig már sem kedvünk, sem pedig energiánk nincs a mozgásra. A fent említett tényezők azonban hosszú távon komoly betegségek kialakulásáért felelősek, amelyek a rendszeres szűrővizsgálattal megelőzhetők vagy időben diagnosztizálhatók. A határidőnaplónkba tehát kerüljön be a menedzserszűrés is, amely csupán néhány órát vesz el az életünkből, ám megmentheti azt - mondta dr. Nagy Judit, a Budai Egészségközpont orvosigazgatója.

stresszes munka, kiégés
Fotó: Image Source / Getty Images Hungary

Miért ajánlott a menedzserszűrés nem csak a menedzsereknek?

  • A szűrővizsgálatok előre egyeztetett időpontban történnek, így nincs várakozási idő.
  • A vizsgálatok egy időben és egy helyen, hozzávetőleg 4-5 óra alatt lezajlanak, így nem kell többször, több helyre, több szakrendelésre szaladgálni.
  • A menedzserszűrés során sor kerül többek között szemészeti és vérvizsgálatra, hasi és kismedencei ultrahangra, EKG-ra, mellkasröntgenre, hölgyeknél emlődiagnosztikára és nőgyógyászati vizsgálatokra, férfiaknál urológiai és prosztatavizsgálatra. Kiterjesztett program esetén negyven feletti hölgyeknél csontsűrűségmérésre, mindenkinél bőrgyógyászati, fül-orr-gégészeti, kardiológiai szakorvosi vizsgálatra szívultrahanggal, fogászati állapotfelmérésre panorámaröntgennel és mozgásszervi szűrésre is. A páciens tehát teljes testre kiterjedően képet kap egészségi állapotáról.

A cikk az ajánló után folytatódik

Feszültségoldás természetesen

A Zen illóolaj-keverék relaxáló, harmonizáló illatkombinációjával segíti a napi stressz legyőzését, finom illatának köszönhetően pedig nyugalommal, vidámsággal tölti meg a teret. Ha téged is legyűrnek a feszültséggel teli mindennapok, válaszd ezt a megoldást.

Tudj meg róla többet!

Promóció

  • A szűrővizsgálatok alkalmával időben felfedezett betegségek a diagnosztizálást követően nagy arányban sikeresen gyógyíthatók.
  • A vizsgálatok alapján minden részletre kiterjedő, személyre szabott összefoglaló vélemény, kiterjesztett szűrés esetén pedig egészségterv készül az egészség megőrzésére tett javaslatokkal és teendőkkel.

- Egészségünk elhanyagolását gyakran fogjuk az időhiányra. Pedig megőrzése csupán néhány órát vesz igénybe. Legyen szó akár a napi minimum félórás mozgásról, a nyugodt körülmények között elfogyasztott egészséges ebédről vagy az egészségi állapotunkat feltáró éves menedzserszűrésről, töredékét képezik a 24 órából álló napnak, ám pozitív hatásuk években mérhető - tette hozzá a doktornő.

kiegyensúlyozott nő
Fotó: Plume Creative / Getty Images Hungary

10 jógapóz, ami csökkenti a stresszt: pár perc alatt érezhető a hatásuk

A jóga legnagyobb vonzerejét is a közvetlenül érezhető stresszoldó hatás adja. A mozgásforma hatékonyan nyújtja, és rugalmasabbá teszi a testet, építi az izomzatot, és feltölti a szervezet energiaraktárait is, rendszeresen végezve sokat segít a megfelelő stresszkezelésben.

Képek forrása: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük