A köhögésre, nevetésre fokozódó fájdalom is figyelmeztethet a tüdőrákra: ezek lehetnek a korai figyelmeztető jelek
November az egyik leggyakoribb daganattípus, a tüdőrák hónapja.

köhögés
beauty and style
Top olvasott cikkek

Novemberben világszerte a tüdőrák megelőzésének, korai felismerésének fontosságára hívják fel a figyelmet a szakmai szervezetek. A tüdőrák a leggyakrabban előforduló daganatos megbetegedések egyike, ami mindkét nem esetében a vezető halálokok között szerepel.

Bár a korai felismerés a kezelés sikerességét illetően kulcsfontosságú, sajnos a tüdő daganatos elváltozása sokszor csak előrehaladott állapotban okoz számottevő tüneteket. Ugyanakkor bizonyos figyelmeztető jeleket mindenképp érdemes szem előtt tartani, kiváltképpen akkor, ha valaki életmódbeli vagy genetikai tényezők miatt veszélyeztetett. A tüdőszűrésen való rendszeres részvétel szintén elengedhetetlen, mivel annak ellenére, hogy az nem alkalmas maradéktalanul a tüdőrák szűrésére, sok beteget emelnek ki ott, akiknek egy része még műthető. 

tüdőröntgen
Fotó: utah778 / Getty Images Hungary

A korai tünetek, ha vannak, ritkán specifikusak

A tüdőrák nem egy egységes betegség, két fő fajtáját különböztetik meg, a kissejtes és a nem-kissejtes tüdőrákot, utóbbi jóval gyakoribb. A tüdőben nagyon kevés fájdalomérző receptor található, ezért, főleg eleinte, ritkán jár nehezen elviselhető fájdalommal. Az érintettek sokszor a metasztázissal, áttétel kapcsolatos kellemetlenségekre lesznek figyelmesek, amelyek attól függenek, a test mely pontjára terjedt tovább a kór.

A tünetek egyénenként eltérőek lehetnek, ugyanakkor bizonyos szimptómákat több páciensnél megfigyeltek. Jellemző például, hogy a beteg már meglévő, krónikus köhögésében változás áll be, esetleg új, indokolatlannak tűnő, enyhe köhögés alakul ki. Légszomj, fáradtság nehezítheti a mindennapos feladatok elvégzését, nem ritka a rekedtség és a zihálás sem.

GettyImages-705006979
Fotó: Bsip / Getty Images Hungary

Súlyvesztést és étvágycsökkenést is tapasztalhat a beteg, amennyiben pedig fájdalom jelentkezik, a mellkas, a vállak és a hát fájdalma jellemző, ami nevetésre, köhögésre, mély levegővételre fokozódhat. A véres köpettel járó köhögés klasszikus tünetnek mondható, és az előrehaladott stádiumban a visszatérő fertőzések, tüdőgyulladások is figyelmeztethetnek a betegség jelenlétére. 

A cikk az ajánló után folytatódik

A dohányzás a legfőbb rizikótényező

A tüdődaganatok jelentős része dohányzás következtében alakul ki, és itt nem is csak az aktív dohányzás szerepét fontos hangsúlyozni, a passzív dohányzás, tehát a belélegzett cigarettafüst is jócskán megnöveli a kór kialakulásának esélyét.

cigi
Fotó: Peter Dazeley / Getty Images Hungary

A munkahelyi ártalmak, a vegyszerekkel, azbeszttel, radonnal való találkozás szintén rizikótényezőnek számít. A családban előforduló megbetegedést is számon kell tartani, és sajnos a nagyvárosokban uralkodó légszennyezettség sem mellékes szempont. A megelőzésben a dohányfüst és a dohányzás kerülése, illetve az arról való leszokás rendkívül sarkalatos pont, de a rendszeres testmozgással és az egészséges étkezéssel is sokat tehetünk az egészségünk megőrzéséért.

A tünetek észlelésekor minél előbb szakemberhez kell fordulni, de még ennél is fontosabb részt venni a szűrővizsgálatokon, amelyeken az egyébként még tünetmentes egyének esetében is felfedezhetik az eltérést.

Ez most a 10 legszennyezettebb város a világon: európai a listavezető

A légzőszervi és szívbetegségek kockázatát is növelő légszennyezettség az ázsiai és afrikai országok településein igazán magas, ám sajnos még az európai városok sem büszkélkedhetnek minden esetben kifogástalan adatokkal. A WHO adatai alapján évente 7 millió haláleset köthető a levegőszennyezéshez, többek között az ipari eredetű szennyeződések, a nagyvárosi szmog és a füst is jelentős terhet ró a lakosság egészségére.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük