Ez a leggyakoribb daganatos megbetegedés Magyarországon - A túlélés esélyét jelentősen növeli a korai diagnózis

A tüdőrák korai stádiumban általában nem okoz jellegzetes tüneteket, így a veszélyeztetetteknek különösen fontos a rendszeres szűrés.

orvos beteg
beauty and style
Top olvasott cikkek

A gyógymódok fokozatos fejlődésével javulnak a tüdőrákos betegek kilátásai, és ez különösen a korai stádiumban felfedezett tüdőrákra igaz.

Éppen ezért a betegség elleni küzdelem egyik leghatékonyabb módja a rendszeres szűrés, mert így nagyobb az esélye annak, hogy az esetlegesen már jelen lévő betegség a korai, gyakran panaszmentes stádiumában kerül diagnosztizálásra.

Itthon halnak meg a legtöbben tüdőrákban az EU-ban

A daganatos betegségek továbbra is a vezető halálokok között szerepelnek: világszerte évente mintegy 10 millió ember hal meg daganatos betegségekben, és a szakértők azzal számolnak, hogy ez a szám az évtized végére 13 millió is lehet. A Magyar Rákellenes Liga adatai szerint ma Magyarországon minden negyedik ember valamilyen rosszindulatú tumoros betegségben hal meg. A diagnosztizált daganatos betegségek közül a tüdőrák a leggyakoribb, előfordulása 11,6%.

Lakosságarányosan sajnos továbbra is Magyarországon a legmagasabb a tüdőrák áldozatainak száma az Európai Unión belül: 100 000 lakosra 87,4 tüdőrák okozta haláleset jut a 2018-as adatok szerint. 

Alapvető fontosságú a korai felismerés 

A diagnosztizált tüdőrákos betegek életkilátásai nagyban függenek attól, hogy a betegség melyik stádiumában kerül diagnosztizálásra. A tüdőrák stádiumaira a WHO klasszifikációját alkalmazzák. A stádium meghatározása a tumor nagysága, a nyirokcsomókban lévő áttétek és az egyéb szervekben - például csontok, máj - kialakult áttétek alapján történik. Minél koraibb stádiumban fedezik fel a betegséget, annál nagyobb az esély a túlélésre. A legkorábbi, azaz az I. stádiumban felfedezett, nem kissejtes tüdőrák esetében - a nem kissejtes tüdőrák az összes tüdőrák körülbelül négyötödét teszi ki - a tízéves túlélési arány elérheti a 70%-ot is, míg a II. stádiumban diagnosztizált betegségnél ez az arány már csak körülbelül 40%. 

Korai stádiumban a betegségnek gyakran nincsenek tünetei, vagy a jelentkező tünetek könnyen összekeverhetők banális betegségek tüneteivel. Éppen ezért különösen fontos, hogy a tüdőrák szempontjából magasabb kockázati csoportokba tartozók rendszeresen menjenek el szűrővizsgálatra akkor is, ha nincs semmilyen panaszuk. 

Kik tartoznak a kockázati csoportokba? 

Mindenekelőtt a dohányosok, hiszen a megbetegedések 85%-a mögött a dohányzás áll. A légszennyezés a tüdőrákos esetek 5%-át okozza, de a munkahelyi ártalmak (8%) is jelentős kiváltó okok lehetnek. Jellemző a tüdőrákra az életkor is: főleg az 50. és 70. év között fordul elő a betegség. Sokszor elfelejtjük, de a dohányzás a passzív dohányzókra is veszélyt jelent. A munkahelyi és életkörülmények ismeretében pedig a háziorvosok meg tudják mondani, hogy valaki a tüdőrák tekintetében kockázati csoportba tartozik-e, és indokolt-e a számára a rendszeres szűrés.

A tüdőrák felfedezési módjainak stádiumok szerinti eloszlása is azt mutatja, hogy panaszmentes állapotban számottevően nagyobb az esélye annak, hogy a betegség korai fázisban kerül diagnosztizálásra, amikor több terápiás lehetőség közül lehet választani, és a várható túlélési arány is nagyobb. 

A diagnózis után

A diagnózis után kerül sor a terápia megtervezésére, a prognózis felállítására. A tüdőrák a jellegétől és a stádiumától függően műtéttel, sugárkezeléssel vagy gyógyszerrel kezelhető.

A cikk az ajánló után folytatódik

Mivel az alapbetegség és annak kezelése is komoly hatással van a beteg fizikai állapotára, ezért a legtöbb esetben a tünetek és mellékhatások, így az étvágytalanság, láz, fájdalmak csökkentése is indokol gyógyszeres kezelést és életmódbeli változást. Ide tartoznak a speciális diéták és a rendszeres mozgás is. Fontos, hogy a kezelőorvos részletesen ismerje a beteg állapotának alakulását, beleértve a lelkiállapot változásait is, hiszen ő tudja megítélni, hogy mikor milyen módon kell módosítani a terápiát vagy az életmódbeli szokásokat. 

Ez történik a szervezeteddel, ha nem gyújtasz rá egy napig

A cigarettáról való leszokás számos betegség kialakulásának esélyét csökkenti, a szervezet működése pedig fokozatosan visszaáll a normális kerékvágásba. Hosszú évek füstölése természetesen nem tűnik el rögtön nyomtalanul, de bizonyos változások már a cigaretta letételét követően megindulnak. 

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük