Te hajlamos vagy a trombózisra? Már egy egyszerű vizsgálat életet menthet

A sportolók hirtelen halála mögött több esetben ki nem vizsgált trombofília áll.

trombózis
beauty and style
Top olvasott cikkek

A trombózisprevenció az egész világon egyre nagyobb szerepet kap, mivel gyakran életveszélyes tüdőembóliát okoz. Régebben Magyarország sereghajtónak számított a trombózisos megbetegedések terén.

Manapság ez megváltozott, hála a fejlettebb diagnosztikának és a genetikai vizsgálatoknak. Prof. Blaskó György, a Trombózisközpont véralvadási specialistája a trombózis megelőzéséről beszélt.  

Kevés trombózissal foglalkozó orvos van

Ha egy betegnél fennáll a trombózis veszélye, és nem adnak alvadásgátlót, azt kisebb mulasztásnak érzik az orvosok, mint azt, ha az adott gyógyszer túladagolásától vérzés lép fel. A média egyre többet foglalkozik a trombózissal, és egyre több ilyen esetről is hallani. A megbetegedési és halálozási mutatók e területen Európa sereghajtójának mutatták Magyarországot, míg a környező országok sokkal jobban álltak.

A Magyar Thrombosis és Haemostasis Társaság állt az élére István Lajos el nem évülő aktivitásával egy széleskörű akciónak, amit a gyógyszeripar is támogatott. Emiatt a mutatók 2000-re annyira javultak, hogy itthon is elérték a szomszéd országok színvonalát, és azóta a középmezőnyhöz tartozik hazánk. Ma már sokkal fejlettebb a diagnosztika, ezért sokkal több trombózist diagnosztizálnak időben, és sokkal jobb esélyei vannak a betegnek a genetikai vizsgálatokra is, ami életre szóló döntéseket igényelhet.

A szív- és érrendszer folyamatosan igénybe van véve. Támogatni és erősíteni érdemes, akár jótékony hatású és ízletes gyógyteákkal is. 

Egy egyszerű vérvizsgálat mutatja a hajlamot

Megnőtt az átlagemberek körében a trombózisról szóló információ mennyisége, ezért sokkal többen gondolnak rá időben, aminek következtében a halálozások száma lényegesen csökkent. Ebben óriási szerepe van a médiának, a családoknak szóló programoknak. Ma már egyszerű vérvizsgálatból is megállapítható, hogy van-e valakinek hajlama a trombózisra, vagy sem. Ennek főleg fogamzásgátló szedése előtt lenne nagy jelentősége.

Nem veszik igénybe a genetikai vizsgálatokat

A trombofíliával, azaz a trombózishajlammal kapcsolatos genetikai vizsgálatok nem olcsók, ezért rutinszerűen nem ajánlják ezeket. Bár a nőgyógyászati protokoll előírja, kevesen tudják megfizetni. Azokban az esetekben azonban, ha a trombózisra vonatkozóan a családi halmozottság nyilvánvaló, a trombózis fiatal korban vagy szokatlan helyen lép fel, mindenképpen helyes lenne a támogatott kivizsgálás. Az élsportolók hirtelen halála mögött több esetben ki nem vizsgált trombofília állt, és a túlterhelés okozta változások vezettek a végzetes tüdőembóliához.

A cikk az ajánló után folytatódik

Fontos lenne a trombózisprevenció

A trombózis kezelése igen sok kívánnivalót hagy maga után. Nem tartják a betegeket INR 2-3 között, hamar abbahagyják az alvadásgátló kezelést, és az ellenőrzés is rosszul szervezett. Így gyakran hosszadalmas utánajárást tesznek a betegre. A nőgyógyászok néha elküldik a fiatal lányokat fogamzásgátló kezelés előtt az úgynevezett V faktor Leiden mutációjának vizsgálatára, de ez nem általános, továbbá a többi trombózist okozó tényezőre nem vizsgálják őket. 

Ezt is szeretjük