Mit jelent a magas trigliceridszint a laboreredményben? Bajra is utalhat az érték

A magas trigliceridszint több egészségügyi problémát előjelezhet.

labor-vervetel-vervizsgalat-vizsgalat
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A laborleletek egyes számai számos egészségügyi probléma megnövekedett kockázatára felhívják a figyelmet még azok kialakulása előtt, így azokat figyelembe véve megelőzhetők a súlyos következmények. Bár a lelet értelmezése az orvos feladata, érdemes tudni a lehetséges háttérokokat és szükség esetén változtatni az életmódon.

A triglicerid a vérzsírok egy fajtája, melyek részben a szervezetben termelődnek, részben az étkezések révén szívódnak fel, szintjük nagyban függ az étrendtől. A zsírszövetekben és a vérben találhatók meg, és energiát biztosítanak a sejtek működéséhez.

A magas trigliceridszint okai és veszélyei

A trigliceridszint növekedéséhez nagyban hozzájárul az életmód, a húsokban, zsírokban gazdag étrend, továbbá befolyásolhatják a szervi megbetegedések, anyagcsere-betegségek, így a diabétesz, a kiválasztószervek problémái vagy a gyulladások, de az alkoholbetegség is. A terhesség idején a magzat energiaigénye miatt természetes módon megnő kissé a szintje.

A túlzottan magas trigliceridszint az ereket elzáró plakkok kockázatát növeli, ami súlyos következménnyel járhat. Veszélyei közé tartoznak a különböző kardiovaszkuláris, szív-érrendszeri betegségek, illetve a stroke, az érelmeszesedés, a trombózis. 

Különösen akkor nő meg ezek rizikója, ha az LDL-koleszterin koncentrációja is magas, miközben a HDL-szint alacsony, vagy más tényezők, így elhízás, mozgásszegény életmód, dohányzás is jelen van.

A cikk az ajánló után folytatódik

Milyen a vércsoportod?

Ha ismered a vércsoportod, előre tájékozódhatsz a vércsoportodra jellemző betegségekről, és egy kis odafigyeléssel, megfelelő életmóddal elkerülheted azokat.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

A trigliceridszint normálértéke 1,7 mmol/l alatt van, ennél magasabb értékek esetén érdemes átgondolni az életmódot, különös tekintettel az egyén zsír- és szénhidrátfogyasztására, illetve megvizsgálni az anyagcsere megfelelő működését. Életbevágó lehet ilyenkor a testsúly csökkentése, a zsíros ételek, valamint az alkoholfogyasztás visszaszorítása, de oda kell figyelni a további rizikófaktorok minél teljesebb kiiktatására, valamint a rendszeres testmozgásra is, mely segít megelőzni a szívbetegségeket.

A túlzottan alacsony trigliceridszint ritka, a laboreredményben nem is mindig tekintik kórosnak, hiszen a vegetáriánus, vegán étrend is állhat a hátterében, bár alultápláltságra is utalhat. A vegyes, változatos étrend ebben az esetben is kiemelt fontosságú.

Laborértékek, amik hasnyálmirigy-betegségre utalnak

A hasnyálmirigy megfelelő működéséhez szükséges enzimek mennyisége vérképből vagy székletmintából mutatható ki.

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük