Toxikus sokk szindróma
Fehér nadrágban görkorizó lányok bizonygatják, a tampon annyira kicsi és kényelmes, hogy szinte jó menstruálni. De ez a pici csoda akár meg is ölhet!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Hogyan működik a tampon?

A tampont talán nem kell bemutatni. Ez az a pici, fehér hosszúkás kúp, mely a hüvelybe helyezve megakadályozza, hogy a menstruáció alatti a vér szabadon távozzon. Ma már olyan szuper tamponokat gyártanak, melyek selymesek, ezért felhelyezésüket nem is érzed és bár picik, akár órákig is képesek magukba szívni a folyadékot.

Bordásak, vagy simák, kicsik vagy nagyok, minden napra és erősségre más-más méret, minden típusnak különböző bordázat. Szóval mindenki megtalálhatja magának a legmegfelelőbb darabot.

Amikor kibontasz egy tamponos dobozt – és nem életed első tamponját készülsz felhelyezni – valószínűleg nem veszed a fáradságot, hogy elolvasd a használati utasítást és a betegtájékoztatót. Pedig, ha egyszer alaposan átolvasod, észre is veszed a toxikus sokk szindróma említését. Ezt azóta írják bele a gyártók, amióta egy fiatal lány az életét veszítette attól, hogy tampont használt.

Mi az a toxikus sokk szindróma?

A hüvelyben számos baktérium megtalálható. Az egészséges hüvelyflórához például elengedhetetlenek a tejsavbaktériumok. De bizonyos fertőzések után maradhatnak olyanok is, melyek úgymond kölcsönhatásba lépnek azzal az anyaggal, melyből a tampon készül. Ennek valószínűsége annyira ritka, hogy nem kell tőle különösebben tartanod, fontos azonban, hogy tisztában légy ennek lehetőségével.

Tünetei

A baktérium és a tampon közti reakció olyan súlyos lehet, mint egy allergén által kiváltott allergiás roham, és tulajdonképpen erről is van szó. Ha ezt az allergiás reakciót nem kezelik anafilaxiás sokkban, légzési akadályokkal, vérnyomáscsökkenéssel, valamint véralvadási zavarokkal járó, akár halálos kimenetelű rohammal végződhet, mely akár halálhoz is vezethet.
Rövid idővel a tampon felhelyezése után a követekező tünetei lehetnek:

  • Rossz közérzet
  • Hányás
  • Eszméletvesztés
  • Nehézlégzés
  • Vérnyomás esés
  • Vérnyomás növekedés

Ezekkel a tünetekkel az a baj, hogy nem annyira különlegesek, hogy az ember rögtön orvoshoz forduljon. Gondolhatsz valami vírusra, vagy gyomorrontásra is. Hacsak nem érik el azt a súlyosságot, hogy kizárjanak minden hagyományos betegséget. Ilyenkor viszont az okoz rendszerint problémát, hogy ha be is kerülsz egy kórházba, nem az az első dolgod, hogy megemlítsd, éppen menstruálsz és tampont használsz, hiszen eszedbe sem jut, hogy ez is lehet kiváltó ok.

A másik probléma, hogy ezek a tünetek, ha súlyosak, még orvosi felügyelet mellett is életveszélyesnek számítanak. Képzeld el a rizikó faktort akkor, ha orvos nincs is a közeledbe, valószínű ugyanis, hogy a toxikus sokk otthon, vagy munkahelyeden tör rád.

Megelőzése

Szó szerinti megelőzést csak az jelent, ha egyáltalán nem használsz tampont. De mivel ez általában lehetetlen, fontos, hogy amint rosszul érzed magad a tampon felhelyezése után, azonnal távolítsd el azt hüvelyedből. Semmiképp ne várd meg, amíg állapotod súlyosbodik.
Ezenkívül fontos, hogy a tampon felhelyezése előtt moss kezet, még akkor is, ha mondjuk tíz perccel azelőtt tetted, hiszen piszkos kézzel rengeteg baktériumot juttathatsz szervezetedbe. Ha tudod, hogy nem leszel higiénikus körülmények között valamilyen okból kifolyólag, akkor használj tiszta applikátort.

Ezt is szeretjük