Ez a betiltott adalékanyag még most is rengeteg élelmiszerben ott van: az EU nem ítélte biztonságosnak

Az egyik adalékanyagot nem biztonságosnak ítélték a szakértők, de még pár évig biztos, hogy akadnak olyan élelmiszerek, amik tartalmazzák.

GettyImages-670881085

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) 2021. május 6-i véleménye nem tekinti biztonságosnak a titán-dioxid használatát élelmiszer-adalékanyagként - jelent meg az OGYÉI oldalán

A titán-dioxid (E171) az élelmiszerek széles körében (48 élelmiszer-kategóriában) és gyógyszerekben is engedélyezett adalékanyag. Elsődleges technológiai funkciója az, hogy az élelmiszert/gyógyszert vizuálisan vonzóbbá tegye, megjelenését befolyásolja. Biztonságosságának kérdése az élelmiszeriparban már régóta foglalkoztatja a szakembereket.

A titán-dioxid betiltása

Az EFSA az összes jelenleg rendelkezésre álló dokumentum alapján 2021. május 6-án publikált biztonsági értékelésében megállapította, hogy az összes jelenleg rendelkezésre álló bizonyíték alapján, minden bizonytalanságot figyelembe véve - különös tekintettel arra a tényre, hogy a genotoxicitással kapcsolatos aggály nem zárható ki - nem tudja megerősíteni az E 171 biztonságosságát.

GettyImages-866268644

Az új értékelés során különösen figyelembe vették:

  • a titán-dioxid 2016-os újraértékelése után keletkezett adatokat,
  • az EFSA 2018. évi nanotechnológiai útmutatójának első használatához kapcsolódó adatokat, valamint
  • kutatások eredményeit, különös tekintettel a titán-dioxid nanorészecskékkel folytatott kutatásokra.

Véleményében az EFSA ugyan nem állapította meg, hogy az E 171 genotoxikus, tehát olyan mértékben károsítaná a DNS-t, ami rákot okozhatna, azonban a felmerülő aggályt kizárni sem tudta. A rendelkezésre álló adatok alapján a titán-dioxid elfogadható napi beviteli (ADI) értéke sem volt megállapítható.

Az EFSA véleménye alapján, a tagállamok és az EMA (Európai Gyógyszerügynökség) bevonásával az Európai Bizottság módosította az élelmiszer-adalékanyagokról szóló rendeletet (1333/2008/EK), mely módosítás 2022. január 18-án jelent meg az EU Hivatalos lapjában (Bizottság (EU) 2022/63 Rendelete). A módosító rendelkezés 2022. február 7-én lépett hatályba.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A rendelet értelmében a titán-dioxid (E 171) adalékanyag felhasználásával készült élelmiszerek 2022. augusztus 7-ig hozhatók forgalomba. Ezen időpontot követően a titán-dioxidot tartalmazó élelmiszerek a készlet kifogyásáig, de legkésőbb a minőségmegőrzési vagy fogyaszthatósági idejük végéig maradhatnak kereskedelmi forgalomban. A bizottság az Európai Gyógyszerügynökséggel folytatott konzultációt követően a rendelet hatálybalépésétől számított három éven belül a gyógyszerek esetében felülvizsgálja a titán-dioxid színezékként történő felhasználásának megtartását vagy tiltásának szükségességét.

Az E 171 többek között az instant levesekben, rágógumikban, szendvicsekben, drazsékban, a gyerekeknek készített szószokban, reggelizőpelyhekben, csokoládékban, gyümölcslevekben, sajtkészítményekben is megtalálható.

Olvass tovább: miben találhatók meg a rákkeltő „örök vegyületek”?

Az egészségre potenciálisan káros vegyületek jóformán kikerülhetetlenek.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük