A leggyakoribb tévhitek a cukorbetegségről: 5 mítosz, amit ideje elfelejteni
Csak az időseket és a túlsúllyal élőket veszélyezteti? Akinél diagnosztizálták, az egy életre lemondhat a szénhidrátokról?

vércukorszint
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A cukorbetegség napjaink egyik leggyakoribb betegsége, ami világszerte emberek tömegeit érinti. Mindenfelé rengeteget lehet olvasni róla, ennek ellenére a vele kapcsolatos tévhitek még mindig makacsul tartják magukat, ez pedig egyrészt megkeserítheti az érintettek életét, másrészt nehezebbé teheti a diagnosztikát is.

A mítoszokat tehát éppen itt az ideje elfelejteni, ennek érdekében most a leggyakoribb téves vélekedéseket vesszük górcső alá. 

Csak a túlsúlyosak lesznek cukorbetegek

Gyakran hallani, hogy a vékonyabb testalkatúakat nem veszélyezteti a cukorbetegség, ez azonban nem igaz. A 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát valóban növeli a túlsúly, de mint ahogyan nem törvényszerű, hogy egy súlyfelesleggel élő személy diabéteszes lesz, úgy az sem, hogy a vékony testalkatú emberek védettek a cukorbetegséggel szemben.

GettyImages-1169486621
Fotó: spukkato / Getty Images Hungary

Az 1-es típusú, inzulinfüggő cukorbetegségnek pedig egyenesen a tünete lehet a szándékolatlan súlyvesztés

Csak az lesz cukorbeteg, aki sok cukrot fogyaszt

A helytelen táplálkozás, a finomított cukrokban, feldolgozott élelmiszerekben gazdag étkezés bizonyítottan hozzájárulhat a 2-es típusú cukorbetegség, valamint az előszobájának tekintett inzulinrezisztencia kialakulásához.

GettyImages-488492349
Fotó: Peter Dazeley / Getty Images Hungary

Ugyanakkor nem elhanyagolható az inaktív életmód és a genetika sem. Az 1-es típusú diabéteszes esetek többségében pedig az immunrendszer támadja meg a hasnyálmirigy inzulintermelő béta-sejtjeit, tehát egy autoimmun betegségről van szó, amelyben szükség van a hiányzó inzulin pótlására is. 

A cukorbetegség az idősek problémája

Egyik típusú cukorbetegségre sem igaz, hogy csak egy bizonyos életkor után érintené az embereket. Az 1-es típusú diabéteszt gyakran gyermekeknél és fiatal felnőtteknél állapítják meg, de bármilyen életkorban előfordulhat.

A cikk az ajánló után folytatódik

A 2-es típusú cukorbetegség, bár gyakoribb a középkorúaknál és az idősebbeknél, de szintén bármikor előfordulhat, akár gyermekkorban is

Amíg nem okoz tüneteket, figyelmen kívül hagyható

A cukorbetegségnek hosszú távon igen komoly szövődményei lehetnek, a kontrollálatlan vércukorszint a létfontosságú szerveket is roncsolhatja. Jócskán növelheti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, idegkárosodást, látásromlást, súlyos esetben látásvesztést idézhet elő. A lassabb sebgyógyulás és a szövetek károsodása a láb amputációjához is vezethet.

GettyImages-140446994
Fotó: jorgeantonio / Getty Images Hungary

Tehát a tünetmentes betegek a rendszeres orvosi vizitekkel, valamint az életmódbeli változtatásokkal sokat tehetnek az egészségükért.

Le kell mondaniuk a szénhidrátokról

A cukorbetegség kezelésében fontos szempont a fogyasztható szénhidrát mennyiségének egyénre szabott megállapítása, ám korántsem arról van szó, hogy a diagnózis kézbevétele után a betegek egy életre le kell hogy mondjanak a gyümölcsökről vagy éppen a kenyérről.

GettyImages-494667488
Fotó: marilyna / Getty Images Hungary

Jóval fontosabb annak az ismeretnek az elsajátítása, hogy melyik élelmiszer mennyire emeli meg a vércukorszintet, milyen a szénhidrát felszívódási sebessége. Ennek megtanulásához időre és hozzáértők segítségére van szükség.  

A cukorbetegség tehát életkortól és testalkattól függetlenül bárkit érinthet, és semmi esetre sem szabad figyelmen kívül hagyni, hiszen súlyos szövődményekkel járhat. Szakemberek által felügyelt életmódváltással, az állapot rendszeres monitorozásával együtt lehet élni a betegséggel. 

10 mozgásforma, ami cukorbetegséggel és inzulinrezisztenciával is ajánlott

A mozgás segít a megfelelő testtömeg elérésében is, mely szintén hozzájárul a cukorbetegség megelőzéséhez, illetve kézben tartásához. Inzulinnal kezelt betegség esetén feltétlenül ki kell kérni az orvos tanácsát is, mivel a kezelést is módosíthatja a tartósan végzett sport.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük