6 tünet, ami tesztoszteronhiányra utal férfiaknál: a libidócsökkenés is árulkodó lehet

A tesztoszteron alacsony szintje komoly problémákat okozhat, bizonyos tünetek tesztoszteronhiány gyanúját vetik fel.

tesztoszteronhiány yitó
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A legfőbb férfi nemi hormon a tesztoszteron, ám valójában a nőknél is termelődik egy bizonyos mennyiségben. Férfiaknál elsősorban a herék termelik, és befolyásolja többek között a megjelenést, a szexuális fejlődést, serkenti a spermiumok termelését, valamint hatást gyakorol a nemi vágyra, vagyis a libidóra. Mindezeken kívül az izom- és csonttömeg építésében is fontos szerepet játszik.

A tesztoszteron tehát komoly befolyást gyakorol a másodlagos nemi jellegekre, a nemzőképességre, izomzatra, viselkedésre. Alacsony szintje így ezekben komoly problémákat okozhat, ezért bizonyos tünetek esetén érdemes tesztoszteronhiányra gyanakodni. Dr. Tar Attila PhD, a Budai Endokrinközpont felnőtt- és gyermekendokrinológusa a hormon jelentőségét és mennyiségbeli zavarait ismerteti.

Tünetek, melyek tesztoszteronhiányra utalnak

A tesztoszteron termelése a kor előrehaladtával csökken, a legmagasabb szintjét serdülőkorban és fiatal felnőttkorban éri el. A hormon normál tartománya 300-1000 ng/dl.

GettyImages-1155144830
Fotó: laflor / Getty Images Hungary

Alacsony libidó: az egyik legkorábbi jel a csökkent nemi vágy és a merevedési zavarok, hiszen a tesztoszteron kulcsfontosságú a libidó fenntartásához.

Kevés sperma: akiknek alacsony a tesztoszteronszintjük, észrevehetik, hogy ejakuláció során kevesebb a sperma mennyisége.

Hajhullás: bár a genetika nagy befolyást gyakorol arra, hogy kinek mikor és milyen mértékben kezd ritkulni a haja, ám ha a családban nem jellemző korai vagy nagyobb mértékű hajhullás, akkor azt hormonzavar is okozhatja.

Kevés izom, sok zsír: gyakori tünete az alacsony tesztoszteronszintnek az, hogy az izomtömeg kezd leépülni, és egyre több zsír rakódik le. 

Sápadt, ránctalan, szőrtelen bőr: gyakran az arcon is jelei vannak a hormon csökkent mennyiségének, mely legtöbbször a férfias jegyek hiányában mutatkozik meg, mint a szőrtelen bőr.

A cikk az ajánló után folytatódik

Csonttörések: a tesztoszteron fontos szerepet játszik az egészséges csontozat felépítésében, így hiánya csontritkuláshoz, gyakori csonttörésekhez vezet - mondja dr. Tar Attila PhD, a Budai Endokrinközpont felnőtt- és gyermekendokrinológusa.

Mi okozhat alacsony tesztoszteronszintet?

  • Cukorbetegség,
  • hipofízis zavara,
  • mellékvese enzimzavara,
  • kemoterápia,
  • szteroidok,
  • gyógyszerek mellékhatása,
  • metabolikus szindróma,
  • stressz,
  • idősebb kor.
GettyImages-954984436
Fotó: PeopleImages / Getty Images Hungary

Mit lehet tenni?

Amennyiben a vérvétel alapján, melyet a reggeli órákban, 9 óra előtt kell elvégezni, bebizonyosodik a gond, úgy első körben fontos tisztázni, mi is áll az alacsony tesztoszteronszint hátterében, és az alapproblémát kezelni kell. Ha nem a korral járó, természetesnek vehető tesztoszteroncsökkenésről van szó, úgy az orvos gyógyszeres kezelést javasolhat: tapasszal, injekcióval vagy géllel történő tesztoszteronpótlást.

Hány óra alvás növeli a szexuális vágyat? A szexhormon termelése csökken, ha nem pihensz eleget

A nemi vágy csökkenését okozhatja stressz vagy hormonális változás, de egy új tanulmány szerint a kevés alvás is árt a libidónak. 

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük