Ezt edd rák ellen!
A leghatásosabb ételek listája
Tudtad, hogy léteznek olyan gyümölcsök és zöldségek, melyekkel hatékonyan megelőzheted a rákot? Ismerd meg őket!

Ez is érdekelhet

Nyerj 2 főre szóló, 3 éjszakás nyaralást Ausztriába, az aktív pihenés paradicsomába (x)

Ingyenes lesz Budapest legnagyobb szezonnyitó borfesztiválja - Ekkor érdemes a Városligetbe menni (x)

Így csókolj, ha csábítani akarsz - Eláruljuk a tökéletes csók titkait (x)

Horváth Éva iszonyú cuki cicával fotózkodott - Elárulta, miért (x)

beauty and style

Divat 70 kiló felett: őt kövesd az Instán, ha molett vagy, és szeretsz öltözködni »

A szezon legnépszerűbb farmernadrágjai 8 ezer forint alatt »

Helen Mirren és a tavasz: 72 évesen üdébb, mint némelyik harmincas nő »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

Daganatkeltő étkezés

A túl sok zsiradék, édesség, a túl kevés gyümölcs és zöldség fogyasztása számos betegség kialakulásához járul hozzá, mint például:

  • cukorbetegség
  • köszvény
  • érelmeszesedés.

Szakemberek szerint a Magyarországon éves szinten előforduló 50 ezer rákos megbetegedés felének egyik kiváltó oka a helytelen táplálkozás.

Igaz ugyan, hogy a helyes táplálkozással sem lehet a rosszindulatú daganatokat teljes biztonsággal megelőzni, és a rákot meggyógyítani, mégis összefüggés figyelhető meg a táplálkozási szokások és bizonyos rákos megbetegedések között.

Ballasztanyagok a bélrák ellen

A túl zsíros táplálkozás, valamint a túl sok állati fehérje fogyasztása megnöveli a bélrák kialakulásának rizikóját. A zsíros táplálkozás következtében felszabaduló epesav az egyik ilyen kiváltó tényező lehet. A székletben előforduló magas koncentrátumú epesav hatására megváltozhat a bélnyálkahártya, ami aztán a sejtek rosszindulatú elváltozásához vezethet.

A tudósok szerint feltehetőleg az ösztrogén anyagcseréje a beleken keresztül történő felszívódás - tehát a táplálkozás - által befolyásolható. Aki nem fogyaszt elegendő gyümölcsöt és zöldséget, az egyrészt nem gondoskodik a megfelelő ballasztanyag-mennyiségről, másrészt megfosztja szervezetét számos olyan anyagtól, melyek késleltetik vagy megakadályozzák a rák kialakulását. Ilyen anyagok a C- és E-vitamin, a béta-karotin és a nyomelemek, a szelén, a cink, a réz és a mangán. Ezek az antioxidánsok semlegesíthetik a káros oxigéntartalmú vegyületeket, más néven szabadgyököket. Ezek károsítják a sejteket, és ha nem állítják meg őket, elfajzik a sejt.

A fokhagyma immunerősítő

A növények saját maguknak állítják elő azokat a bioaktív anyagokat, melyek a kórokozók, a betegségek és az UV-sugarak ellen védik őket. Ezekhez a másodlagos növényi anyagokhoz tartoznak például a karotinoidok, a flavonoidok, a retekben, a mustárban és a zsázsában található erős íz- és aromaanyagok.

A fokhagyma például kedvezően befolyásolja a zsíranyagcserét, és megakadályozza a vérlemezek csomósodását. Régen ismert tény, hogy ezáltal csökkenti az érelmeszesedés, agyvérzés és szívinfarktus kialakulását. Ám ezekben a kis, erős illatú gerezdekben sokkal több jótékony hatás rejlik: a kénvegyületek serkentik az immunrendszert, és csökkentik a baktériumok számát.

Baktériumok ellen a mustármag olaja is hatékony. A zsázsa, a retek, a hagyma és a mustár erős ízéért is ezek felelősek.

A kelkáposztában, amivel régebben a vitaminban szegény téli időszakot vészelték át, több anyag is megtalálható, ami hatékony a rák ellen.

A sulforaphanról, ami a brokkoliban, karfiolban és a kelbimbóban található, bebizonyították, hogy serkenti a sejtek méregtelenítő és védekező működését.

A brokkoliban és a fejes káposztában előforduló indol a mellrák kialakulásának megakadályozásában segíthet.

Néhány tipp

  • Igyál reggelire frissen facsart gyümölcs- vagy zöldséglevet! Változatosságot hozhat a friss gyümölcsökkel és dióval gazdagított müzli.
  • A főétkezések között, ha megéhezel, egyél friss gyümölcsöt vagy zöldséget, például répát, paprikát, avokádót, paradicsomot.
  • Minden főétkezésnél, előételként, köretként vagy desszertként fogyassz zöldséget és gyümölcsöt.
  • Fűszerezz friss fűszernövényekkel.
  • Lehetőség szerint a teljes kiőrlésű gabonafélékből készült élelmiszereket válaszd.
Ha szeretnél még több természetes, rákellenes tippet, tanácsot és módszert megismerni, valamint érdekelnek egyéb egészséggel kapcsolatos témák is, akkor látogass el az InforMed oldalára!
Blog.hu ajánló