Ezt edd rák ellen!

A leghatásosabb ételek listája

Tudtad, hogy léteznek olyan gyümölcsök és zöldségek, melyekkel hatékonyan megelőzheted a rákot? Ismerd meg őket!

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Daganatkeltő étkezés

A túl sok zsiradék, édesség, a túl kevés gyümölcs és zöldség fogyasztása számos betegség kialakulásához járul hozzá, mint például:

  • cukorbetegség
  • köszvény
  • érelmeszesedés.

Szakemberek szerint a Magyarországon éves szinten előforduló 50 ezer rákos megbetegedés felének egyik kiváltó oka a helytelen táplálkozás.

Igaz ugyan, hogy a helyes táplálkozással sem lehet a rosszindulatú daganatokat teljes biztonsággal megelőzni, és a rákot meggyógyítani, mégis összefüggés figyelhető meg a táplálkozási szokások és bizonyos rákos megbetegedések között.

Ballasztanyagok a bélrák ellen

A túl zsíros táplálkozás, valamint a túl sok állati fehérje fogyasztása megnöveli a bélrák kialakulásának rizikóját. A zsíros táplálkozás következtében felszabaduló epesav az egyik ilyen kiváltó tényező lehet. A székletben előforduló magas koncentrátumú epesav hatására megváltozhat a bélnyálkahártya, ami aztán a sejtek rosszindulatú elváltozásához vezethet.

A tudósok szerint feltehetőleg az ösztrogén anyagcseréje a beleken keresztül történő felszívódás - tehát a táplálkozás - által befolyásolható. Aki nem fogyaszt elegendő gyümölcsöt és zöldséget, az egyrészt nem gondoskodik a megfelelő ballasztanyag-mennyiségről, másrészt megfosztja szervezetét számos olyan anyagtól, melyek késleltetik vagy megakadályozzák a rák kialakulását. Ilyen anyagok a C- és E-vitamin, a béta-karotin és a nyomelemek, a szelén, a cink, a réz és a mangán. Ezek az antioxidánsok semlegesíthetik a káros oxigéntartalmú vegyületeket, más néven szabadgyököket. Ezek károsítják a sejteket, és ha nem állítják meg őket, elfajzik a sejt.

A fokhagyma immunerősítő

A növények saját maguknak állítják elő azokat a bioaktív anyagokat, melyek a kórokozók, a betegségek és az UV-sugarak ellen védik őket. Ezekhez a másodlagos növényi anyagokhoz tartoznak például a karotinoidok, a flavonoidok, a retekben, a mustárban és a zsázsában található erős íz- és aromaanyagok.

A fokhagyma például kedvezően befolyásolja a zsíranyagcserét, és megakadályozza a vérlemezek csomósodását. Régen ismert tény, hogy ezáltal csökkenti az érelmeszesedés, agyvérzés és szívinfarktus kialakulását. Ám ezekben a kis, erős illatú gerezdekben sokkal több jótékony hatás rejlik: a kénvegyületek serkentik az immunrendszert, és csökkentik a baktériumok számát.

Baktériumok ellen a mustármag olaja is hatékony. A zsázsa, a retek, a hagyma és a mustár erős ízéért is ezek felelősek.

A kelkáposztában, amivel régebben a vitaminban szegény téli időszakot vészelték át, több anyag is megtalálható, ami hatékony a rák ellen.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A sulforaphanról, ami a brokkoliban, karfiolban és a kelbimbóban található, bebizonyították, hogy serkenti a sejtek méregtelenítő és védekező működését.

A brokkoliban és a fejes káposztában előforduló indol a mellrák kialakulásának megakadályozásában segíthet.

Néhány tipp

  • Igyál reggelire frissen facsart gyümölcs- vagy zöldséglevet! Változatosságot hozhat a friss gyümölcsökkel és dióval gazdagított müzli.
  • A főétkezések között, ha megéhezel, egyél friss gyümölcsöt vagy zöldséget, például répát, paprikát, avokádót, paradicsomot.
  • Minden főétkezésnél, előételként, köretként vagy desszertként fogyassz zöldséget és gyümölcsöt.
  • Fűszerezz friss fűszernövényekkel.
  • Lehetőség szerint a teljes kiőrlésű gabonafélékből készült élelmiszereket válaszd.
Ha szeretnél még több természetes, rákellenes tippet, tanácsot és módszert megismerni, valamint érdekelnek egyéb egészséggel kapcsolatos témák is, akkor látogass el az InforMed oldalára!
Ezt is szeretjük