A 4 legjobb természetes C-vitamin-forrás
Képek és a pontos mennyiség ételenként
Fogyassz rendszeresen vitamindús zöldségeket!

Dia

	Paprika	Azt már régóta mindenki tudja, hogy a paprikában sok a C-vitamin, átlagosan 48 milligramm/100 gramm, azonban a főzés során ennek jelentős része távozik, ezért ahhoz, hogy ízletes, de mégis vitamindús maradjon a zöldség, érdemes néhány trükköt bevetni. A töltött változatot például készítheted úgy, hogy a tölteléket elkészíted, megfőzöd, és csak utána töltöd a paprikába, amit ezután grillen vagy sütőben pirítasz meg, így lényegesen több C-vitamint őriz meg, mintha a hagyományos módon főznéd. 

Paprika

Azt már régóta mindenki tudja, hogy a paprikában sok a C-vitamin, átlagosan 48 milligramm/100 gramm, azonban a főzés során ennek jelentős része távozik, ezért ahhoz, hogy ízletes, de mégis vitamindús maradjon a zöldség, érdemes néhány trükköt bevetni. A töltött változatot például készítheted úgy, hogy a tölteléket elkészíted, megfőzöd, és csak utána töltöd a paprikába, amit ezután grillen vagy sütőben pirítasz meg, így lényegesen több C-vitamint őriz meg, mintha a hagyományos módon főznéd. 

Dia

	Pritaminpaprika	Minden C-vitamin-forrás non plus ultrája a pritaminpaprika, amiből a piros változatból 100 gramm nyersen 142 milligrammot tartalmaz, de ha megfőzöd, még akkor is egész jó értéket mutat, ugyanez a mennyiség nagyjából 110 milligramm környékén marad. Ezért érdemes minél gyakrabban fogyasztanod, hirtelen megpirítva, nem órákig főzve, például néhány fűszer társaságában egy kis csirkemellel remek ebéd vagy vacsora lehet belőle. 

Pritaminpaprika

Minden C-vitamin-forrás non plus ultrája a pritaminpaprika, amiből a piros változatból 100 gramm nyersen 142 milligrammot tartalmaz, de ha megfőzöd, még akkor is egész jó értéket mutat, ugyanez a mennyiség nagyjából 110 milligramm környékén marad. Ezért érdemes minél gyakrabban fogyasztanod, hirtelen megpirítva, nem órákig főzve, például néhány fűszer társaságában egy kis csirkemellel remek ebéd vagy vacsora lehet belőle. 

Dia

	Kelbimbó	A változatosan készíthető, menzákon kevéssé népszerű zöldség, a kelbimbó is fontos C-vitamin-forrás, nyersen 100 grammonként 90 milligrammot tartalmaz, ennek nagyobb részét a főzés során is megtartja, nagyjából 50 milligrammot 100 grammonként. Párolva, némi sóval és borssal remek köret lesz belőle, rakottasként pedig ízletes főétel, készítsd és fogyaszd minél gyakrabban!

Kelbimbó

A változatosan készíthető, menzákon kevéssé népszerű zöldség, a kelbimbó is fontos C-vitamin-forrás, nyersen 100 grammonként 90 milligrammot tartalmaz, ennek nagyobb részét a főzés során is megtartja, nagyjából 50 milligrammot 100 grammonként. Párolva, némi sóval és borssal remek köret lesz belőle, rakottasként pedig ízletes főétel, készítsd és fogyaszd minél gyakrabban!

Dia

	Savanyú káposzta	Ugyan a káposztát hagyományosan a sok C-vitamint tartalmazó zöldségek közt tartjuk számon, de az előzőekhez képest jóval kevesebbet tartalmaz ebből. Persze még így is hasznos vitaminforrás, a fejes káposzta 100 grammjában 20 milligramm C-vitamin található, ami a savanyítás során nagyrészt megmarad, a főzés során azonban veszít belőle valamennyit, de ha ügyelsz arra, hogy ne főzd túl, akkor még úgy is viszonylag sok vitamint hasznosíthatsz belőle.  

Savanyú káposzta

Ugyan a káposztát hagyományosan a sok C-vitamint tartalmazó zöldségek közt tartjuk számon, de az előzőekhez képest jóval kevesebbet tartalmaz ebből. Persze még így is hasznos vitaminforrás, a fejes káposzta 100 grammjában 20 milligramm C-vitamin található, ami a savanyítás során nagyrészt megmarad, a főzés során azonban veszít belőle valamennyit, de ha ügyelsz arra, hogy ne főzd túl, akkor még úgy is viszonylag sok vitamint hasznosíthatsz belőle.  

Ezt is szeretjük
Fotó: