A tej íze vagy a lejárati dátum számít? Meddig ihatod meg biztonsággal?
Szakértő árulta el, megihatod-e a tejet, ha elvileg már nem lehetne, de nincs semmi baj az ízével.

- Hamar kiverik a biztosítékot, pedig sokan viselik így ezeket a darabokat: 6 részlet a nyári öltözékben, ami megosztónak számít »
- 7 nap alatt tisztább, erősebb, ragyogóbb bőr? – A megújult szépségampullák tesztje minket is meglepett »
- Gyönyörűen formálja a lábakat ez a torna, és csak 15 perc naponta: tónusosabb, keskenyebb combokat farag »

- Kvíz! Emlékszel az általánosban tanult versekre? 8 idézet szerzőjére kérdezünk rá
- Kvíz! Átmennél most az elsősegélyvizsgán? 8 kérdés, amire nem csak a jogsi miatt kell tudni a választ
- Az 5 legrosszabb élelmiszer, ami rontja a vérkeringést: szűkítik az ereket, emelik a koleszterinszintet
- Dobó Kata 25 év után felvette a zöld miniruhát: A miniszter félrelépben láttuk rajta először
- 22 évesen vesztették életüket a magyar sziámi ikrek: kegyetlenül kihasználták, vásárban mutogatták őket
A gyakori vélekedés szerint a tejet nem célszerű meginni már akkor sem, ha épphogy csak lejárt, függetlenül az ízétől vagy épp a szagától.
Más véleményen van azonban Peter Cassell, az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszer Engedélyeztetési Hivatal élelmiszer-biztonsági szakértője, aki szerint csupán a lejárati dátum túllépése miatt, ha ilyen kis időről van szó, nem szükséges kidobni a tejet, az pedig, hogy megidd-e, vagy sem, sokkal inkább az ízén múlik.
Iható még a tej?
A szakértő úgy véli, ilyen rövid idő alatt megfelelő tárolás mellett például a pasztőrözött, dobozos tejek nem jelentenek nagy kockázatot, bár tény, hogy napról napra növekedik általuk az olyan betegségek kialakulásának kockázata, melyek az élelmiszerek romlásával függnek össze.

Az idősebb embereknek, várandós nőknek és kicsi gyermekeknek - vagy bárkinek, akinek gyengébb az immunrendszere - jobban kell vigyázniuk, ezért be kell tartaniuk a lejárati dátumot, mások azonban ihatnak az egy-két nappal korábban lejárt tejből, legalábbis tehetnek egy próbát, megfelelő-e az íze, illetve a szaga. Ha nem az, nem szabad belőle fogyasztani.
A kezeletlen, nyers tejjel persze jóval óvatosabbnak kell lenni, az E.coli baktérium ugyanis rendkívül gyorsan elszaporodhat benne. Az ilyen tejet fel kell forralni és lehetőleg még aznap elfogyasztani, de hűtőben tartva is fel kell használni legfeljebb két-három napon belül. Szintén más a helyzet az olyan tejjel, melynek ugyan még érvényes a lejárati dátuma, viszont nem volt megfelelően tárolva. Ezt lehetőleg ne idd meg.
OLVASD EL EZT IS!

- vér
- tünetek és betegségek
5 ok, amitől bevérezhet a szem: jóval több lehet, mint egy kis gyulladás

- gluténérzékenység
- tünet