A tej íze vagy a lejárati dátum számít? Meddig ihatod meg biztonsággal?
Szakértő árulta el, megihatod-e a tejet, ha elvileg már nem lehetne, de nincs semmi baj az ízével.

tejek
beauty and style
Top olvasott cikkek

A gyakori vélekedés szerint a tejet nem célszerű meginni már akkor sem, ha épphogy csak lejárt, függetlenül az ízétől vagy épp a szagától.

Más véleményen van azonban Peter Cassell, az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszer Engedélyeztetési Hivatal élelmiszer-biztonsági szakértője, aki szerint csupán a lejárati dátum túllépése miatt, ha ilyen kis időről van szó, nem szükséges kidobni a tejet, az pedig, hogy megidd-e, vagy sem, sokkal inkább az ízén múlik.

Iható még a tej?

A szakértő úgy véli, ilyen rövid idő alatt megfelelő tárolás mellett például a pasztőrözött, dobozos tejek nem jelentenek nagy kockázatot, bár tény, hogy napról napra növekedik általuk az olyan betegségek kialakulásának kockázata, melyek az élelmiszerek romlásával függnek össze.

Az idősebb embereknek, várandós nőknek és kicsi gyermekeknek - vagy bárkinek, akinek gyengébb az immunrendszere - jobban kell vigyázniuk, ezért be kell tartaniuk a lejárati dátumot, mások azonban ihatnak az egy-két nappal korábban lejárt tejből, legalábbis tehetnek egy próbát, megfelelő-e az íze, illetve a szaga. Ha nem az, nem szabad belőle fogyasztani.

A cikk az ajánló után folytatódik

A kezeletlen, nyers tejjel persze jóval óvatosabbnak kell lenni, az E.coli baktérium ugyanis rendkívül gyorsan elszaporodhat benne. Az ilyen tejet fel kell forralni és lehetőleg még aznap elfogyasztani, de hűtőben tartva is fel kell használni legfeljebb két-három napon belül. Szintén más a helyzet az olyan tejjel, melynek ugyan még érvényes a lejárati dátuma, viszont nem volt megfelelően tárolva. Ezt lehetőleg ne idd meg.

Ezt is szeretjük