Mit jelez a homályos látás, és mit a látótér beszűkülése? A szürke és a zöld hályog eltérő tünetekkel jár

Noha mind a zöld hályog, mind a szürke hályog elnevezésű szembetegségről sokan hallottak, csak kevesen vannak tisztában a kettő közti különbséggel.

szemprobléma
beauty and style
Top olvasott cikkek

A zöld hályog és a szürke hályog egyaránt gyakori szembetegség, mindkettő jellemzően az életkor előrehaladásával válik nagy jelentőségűvé, és mindkettőnek hasonlóan hangzik a magyar neve, sőt gyakran egyazon szemen is kialakulhatnak.

A két állapot és kezelésük, valamint a látásra és az életminőségre gyakorolt hatásuk azonban gyökeresen különbözik. Prof. dr. Holló Gábor, a Szemészeti Központ szemész szakorvosa és glaukómaspecialistája a két betegség főbb jellemzőit összehasonlításban mutatja be.

Röviden a szürke hályogról és a zöld hályogról

A szürke hályog (katarakta) a szemlencse látást megrontó elszürkülését jelenti. Az életkor előrehaladtával a szemlencse folyadéktartalma megnő, emiatt fokozatosan domborúbbá és kevésbé átlátszóvá válik.

GettyImages-499133407

Az első folyamat a szem fénytörését a rövidlátás irányában változtatja meg, míg a második kezdetben káprázást, homályos látást, az éjszakai közlekedés és járművezetés lehetetlenné válását okozza. Majd a látás élessége, a színek érzékelése minden megvilágítási körülmény mellett jelentősen csökken.

A szemlencse elszürkülése gyógyszeresen nem befolyásolható, a problémát szürkehályog-műtéttel lehet megoldani. Ennek során a természetes szemlencse legnagyobb részét eltávolítják, és a lencsetokba műanyag lencsét ültetnek, ami az éles látást biztosítja.

A zöld hályog (glaukóma) a szemben keletkezett képet a szemből az agy felé vezető idegrostok és idegsejtek felgyorsult ütemű pusztulását jelenti. Mivel az elpusztult idegrostok és idegsejtek nem pótolhatók, a zöld hályog kezelésének megkezdéséig kialakult károsodás már nem állítható vissza. Az állapot kezelés nélkül akár a teljes vaksághoz is elvezethet.

A cikk az ajánló után folytatódik

A zöld hályog tehát egy neurodegeneratív betegség. Bár gyakran emelkedett szemnyomással jár, a szemnyomás jelentős emelkedése legtöbbször csak rontja az alapbetegséget. A zöld hályognak számos eltérő típusa van, melyekben a kezelés is eltér. Terápiája elsősorban a szem belső nyomásának gyógyszeres, lézeres vagy műtéti csökkentéséből, valamint a szem vérkeringésének normalizálásából áll.

    Szürke hályog  Zöld hályog
Okok, hajlamosító és provokáló tényezők Az életkor fokozódása, családi halmozódás, a szemet korábban ért trauma, cukorbetegség, dohányzás, vitaminhiányos táplálkozás. Az életkor fokozódása, családi halmozódás, magas szemnyomás, a szem sérülése, a szem vérellátási zavara, bizonyos betegségek, egyes gyógyszerek, közepes/erős rövidlátás, kicsi szemgolyó.
 Fő típusok A lencsemag érintett (rövidlátást, homályosabb látást okoz), a lencse hátsó kérgének közepe érintett (erős káprázást okoz), az egész lencse elszürkült (a látás minden körülmények között nagyon gyenge), szemtrauma következtében kialakult elszürkülések. Nyitott csarnokzugú, zárt csarnokzugú, elsődleges, másodlagos, tehát más betegség okozza a szemnyomás jelentős megemelése révén, szemtrauma következtében kialakult zöld hályog.
A megjelenési életkor
szerinti típusok
Veleszületett, fiatalkori, azaz a 30 éves kor alatti, időskori, ami az 50-es életévekben már megjelenhet. Veleszületett, fiatalkori, azaz a 30 éves kor alatti, típusos megjelenés 50-60 éves kortól.
Tünetek - a két szemen időben eltolódva is jelentkezhetnek, emiatt a beteg a problémát gyakran csak akkor észleli, amikor a lassabban romló állapotú szemen is elégtelenné válik a látás. Rossz látás erős fényben. A sötétben való látás zavara, rövidlátó irányban változó látás, káprázás, a látásélesség romlása, homályos látás, a színérzékelés zavara, a szemlencse látható elszürkülése. Az idegsejtek mintegy 50%-ának elvesztéséig a beteg számára tünetek nem észlelhetőek, a látótér hiányai, beszűkülése, ennek következtében balesetek, előrehaladott esetben a központi éleslátás elvesztése, illetve végleges vakság kialakulása.
Vizsgálatok Részletes szemorvosi vizsgálat, a műlencse megtervezése, az egyéb szembetegségek okozta látásromlás kizárása. Részletes szemészeti vizsgálat és követés a látótér, a szemfenék, a látóidegfő, az idegsejtmennyiség (OCT-vizsgálat), a vérnyomás és a szemnyomás meghatározásával a beteg élete végéig. Az egyéb szembetegségek okozta látásromlás kizárása. A panaszmentes vérrokonok kivizsgálása.
Veszélyek Jelentős látásromlás, ami azonban az esetek nagy részében műtéttel megszüntethető. Jelentős látás- és látótérromlás, következményes balesetek, vakság, glaukómás roham.
Kezelés  Szürkehályog-műtét. A szemnyomás csökkentése szemcseppekkel, lézeres kezeléssel vagy műtéttel az állapot alakulásának függvényében. A szem keringésének optimalizálása.

8 elváltozás a szemen és a környékén, ami betegséget jelez

A szemben és a környékén jelentkező elváltozásokra nem érdemes legyinteni, a hétköznapi tünetek betegséget is jelezhetnek.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük