Szúr az oldalad futás közben? Mi okozza, és mennyire veszélyes a jelenség?
Legalább háromféle magyarázat létezik a jelenségre.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

"Ne dumálj a társaddal futás közben, akkor nem fog szúrni!" - hangzott a jól ismert intelem az általános iskolai tornaórákon.

Megpróbáltunk utánajárni, tényleg ez okozza-e a "szúr a szegedés" népies elnevezésű, a bordaív alatt hirtelen kialakuló kellemetlenséget.

Mitől szúr az oldalad futás közben?

Rossz légzéstechnika

Valószínűleg nem az órai eszmecsere zavarta a tornatanárt, a szúró érzést ugyanis valóban okozhatja a beszéd eredményeképpen kialakuló rossz légzéstechnika. A gyors, kapkodó légvétel következtében könnyebben alakul ki a szúró fájdalom.

Ennek az elképzelésnek a pártolói úgy vélik, ha a belégzés túl felszínes, nem jut elegendő oxigén a futás közben dolgozó izmokba, azok könnyebben elfáradnak, begörcsölnek.

Rekeszizomgörcs

Legtöbben a rekeszizmot teszik felelőssé a szúró fájdalomért. Futás közben, az ütemes lépések hatására ugyanis a rekeszizomra, illetve a belső szervek felfüggesztő szalagjaira komolyabb terhelés nehezedik.

A rekeszizomnak jobban meg kell emelkednie, hogy segítse a kilégzést, miközben a belső szervek - lép, máj, gyomor, belek - többkilós terhe húzza lefelé. Ha pedig mindemellett még elegendő oxigént sem kap, könnyebben begörcsöl.

Rossz tartás

Ha futás közben nem megfelelő a testtartásod, a hátadat púposan tartod, az ugyancsak problémát jelenthet. Ez a testtartás ugyanis irritálhatja a hasi régió idegeit, illetve a görnyedt tartás plusz terhet róhat a rekeszizomra, ami így értelemszerűen hamarabb begörcsöl.

Kell aggódnod, ha futás közben szúr az oldalad?

Aggódnod felesleges, de valószínűleg meg kell, hogy állj. Pár perc sétával, illetve mély be- és kilégzésekkel könnyedén elmulasztható a szúró fájdalom. Ha pedig szeretnéd megelőzni a legközelebbi kialakulást, fontos, hogy igyekezz összehangolni a légzést a futás ritmusával.

A belégzés legyen mély, a kilégzést pedig igyekezz a bal láb talajra érkezéséhez időzíteni. A futás közbeni ideális testtartás megtalálásában pedig segít az alábbi videó.

Ezt is szeretjük