Antibiotikumnak ellenálló szuperbaktérium fejlődött ki sünökön: régi rejtélyt oldottak meg a kutatók
A baktérium elterjedt a természetben, de szerencsére az emberi egészségre nézve nem veszélyes.

- 5 tipp, hogy a megfelelő laptopot válaszd az utazáshoz (x)
- A természet ihletet ad (x)
- Huawei szupereszköz: az iroda parancsnoki hídja (x)
- Így okosítsd fel az irodát! (x)
- „Szeretek vezető lenni, de még jobban szeretem, hogy nőként lehetek az” (x)
- Jótékonysági főzés Dobó Ágival (x)
- Idén visszatér az egyik legnépszerűbb hazai gyereknapi program (x)
- Mikor van az aranylakodalom, és mi van előtte, utána? – A legfontosabb évfordulók nevei, amik már feledésbe merültek »
- Könnyű hidratáló arckrémek szomjas, vízhiányos bőrre: árakkal és lelőhelyekkel »
- Eva Longoria csodás narancssárga szettjein ámulunk: megjelenésével vidám színfoltja a cannes-i forgatagnak »

- Mi Portugália fővárosa? 10 kvízkérdés Európa országairól, amit illik tudni
- 10 kérdéses villámkvíz a magyar gasztronómiáról: milyen töltelék van a Gundel-palacsintában?
- Melyik oldalon található a máj? 8 kérdéses kvíz az emberi szervezet felépítéséről
- Az erős szexuális vonzalom 7 legfőbb jele - Már az ismerkedés során észreveheted őket
- Hevesi Tamás és Hevesi Kriszta balatoni nyaralója: a kétemeletes ház kívül-belül mesebeli
Antibiotikumnak ellenálló szuperbaktérium fejlődött ki sünök bőrén természetes módon, egy gomba és egy baktérium közötti harc eredményeként.
A bizonyítottan a sünöktől származó szuperbaktérium még jóval azelőtt kifejlődött, hogy felfedezték volna a ma ismert antibiotikumokat - számol be róla az MTI a BBC hírportálja alapján.
200 éve alakulhatott ki
Egy nemzetközi kutatócsoport megállapította, hogy egy, a sünök körében gyakori bőrgomba természetes módon termel antibiotikumot. Erre válaszul fejlesztett ki az állat bőrén élő baktérium az antibiotikummal szembeni rezisztenciát. A kutatóknak a Nature című tudományos lapban bemutatott eredményei arra világítanak rá, hogy hogyan vezettek természetes biológiai folyamatok ennek a szuperbaktériumnak a kialakulásához mintegy 200 évvel ezelőtt.

A mecC-MRSA nevű speciális baktériumot tejet adó teheneknél fedezték fel elsőként, ezért a tudósok azt feltételezték, hogy a farmokon alkalmazott antibiotikumok okozták kialakulásukat. A kutatási eredmények szerint azonban ez egy viszonylag ritka példája annak, hogyan alakulhat ki természetes módon az antibiotikumokkal szembeni rezisztencia - fejtette ki Mark Holmes, a Cambridge-i Egyetem tudósa, aki szerint a valódi kockázatot továbbra is az antibiotikumok túlhasználata jelenti.
Elterjedt, de nem veszélyes
A vizsgálattal egy régi rejtélyt oldottak meg, azt, hogy honnan származik ez a bizonyos MRSA-típus, amelyet egy évtizede fedeztek fel cambridge-i szakértők. Mint Holmes elmondta, megpróbálták kideríteni, mekkora a probléma, ezért vadon és farmokon élő állatokat is megvizsgáltak. Kiderült, hogy széles körben elterjedt a baktérium a természetben, különösen a sünöknél: minden második tesztelt egyednél megtalálható volt az MRSA-nak ez a típusa.

A koppenhágai Statens Serum Institut munkatársaival együttműködve több mint ezer, Európában vadon élő állatoktól származó mintát elemeztek. Genetikai kódon alapuló idővonalat hoztak létre, amelyből kiderült, hogy az ellenálló baktériumtörzs az 1800-as évek elején alakult ki az európai sünnél (Erinaceus europaeus) - tehát jóval az antibiotikumok klinikai alkalmazása előtt.
A sün bőrén növekvő gomba penicillint termelt. A baktériumnak ellenállónak kellett lennie ahhoz, hogy tovább éljen a sün bőrén. "Ahol gomba van, ott ellenállónak kell lenni azzal az antibiotikummal szemben, amit termel" - fejtette ki Holmes.
A szakértő hozzátette: az MRSA ezen típusa az emberi egészségre "nagyon kicsi - szinte jelentéktelen" kockázatot jelent.
Érdekes felfedezések az orvostudományból
Meglepő módon vannak olyan áttörő orvostudományi felfedezések, amikre maga a kutatócsoport sem számított - egy teljesen más kulcsfontosságú problémát sikerült megoldaniuk úgy, hogy nem is arra keresték a választ.
(Képek forrása: Getty Images Hungary.)
OLVASD EL EZT IS!

- tejtermék
- baktérium