Antibiotikumnak ellenálló szuperbaktérium fejlődött ki sünökön: régi rejtélyt oldottak meg a kutatók

A baktérium elterjedt a természetben, de szerencsére az emberi egészségre nézve nem veszélyes.

sün
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Antibiotikumnak ellenálló szuperbaktérium fejlődött ki sünök bőrén természetes módon, egy gomba és egy baktérium közötti harc eredményeként.

A bizonyítottan a sünöktől származó szuperbaktérium még jóval azelőtt kifejlődött, hogy felfedezték volna a ma ismert antibiotikumokat - számol be róla az MTI a BBC hírportálja alapján.

200 éve alakulhatott ki

Egy nemzetközi kutatócsoport megállapította, hogy egy, a sünök körében gyakori bőrgomba természetes módon termel antibiotikumot. Erre válaszul fejlesztett ki az állat bőrén élő baktérium az antibiotikummal szembeni rezisztenciát. A kutatóknak a Nature című tudományos lapban bemutatott eredményei arra világítanak rá, hogy hogyan vezettek természetes biológiai folyamatok ennek a szuperbaktériumnak a kialakulásához mintegy 200 évvel ezelőtt.

A mecC-MRSA nevű speciális baktériumot tejet adó teheneknél fedezték fel elsőként, ezért a tudósok azt feltételezték, hogy a farmokon alkalmazott antibiotikumok okozták kialakulásukat. A kutatási eredmények szerint azonban ez egy viszonylag ritka példája annak, hogyan alakulhat ki természetes módon az antibiotikumokkal szembeni rezisztencia - fejtette ki Mark Holmes, a Cambridge-i Egyetem tudósa, aki szerint a valódi kockázatot továbbra is az antibiotikumok túlhasználata jelenti.

Elterjedt, de nem veszélyes

 A vizsgálattal egy régi rejtélyt oldottak meg, azt, hogy honnan származik ez a bizonyos MRSA-típus, amelyet egy évtizede fedeztek fel cambridge-i szakértők. Mint Holmes elmondta, megpróbálták kideríteni, mekkora a probléma, ezért vadon és farmokon élő állatokat is megvizsgáltak. Kiderült, hogy széles körben elterjedt a baktérium a természetben, különösen a sünöknél: minden második tesztelt egyednél megtalálható volt az MRSA-nak ez a típusa.

A koppenhágai Statens Serum Institut munkatársaival együttműködve több mint ezer, Európában vadon élő állatoktól származó mintát elemeztek. Genetikai kódon alapuló idővonalat hoztak létre, amelyből kiderült, hogy az ellenálló baktériumtörzs az 1800-as évek elején alakult ki az európai sünnél (Erinaceus europaeus) - tehát jóval az antibiotikumok klinikai alkalmazása előtt.

A sün bőrén növekvő gomba penicillint termelt. A baktériumnak ellenállónak kellett lennie ahhoz, hogy tovább éljen a sün bőrén. "Ahol gomba van, ott ellenállónak kell lenni azzal az antibiotikummal szemben, amit termel" - fejtette ki Holmes.

A szakértő hozzátette: az MRSA ezen típusa az emberi egészségre "nagyon kicsi - szinte jelentéktelen" kockázatot jelent.

Érdekes felfedezések az orvostudományból

Meglepő módon vannak olyan áttörő orvostudományi felfedezések, amikre maga a kutatócsoport sem számított - egy teljesen más kulcsfontosságú problémát sikerült megoldaniuk úgy, hogy nem is arra keresték a választ.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük