Hogyan segítheti a szódabikarbóna a fogyást és az izomregenerációt? Nem csak a gyomorégést szünteti meg

Köztudott, hogy a szódabikarbóna sokoldalúan felhasználható, többek között növeli a teljesítményt, és segít az izomregenerációban is.

Szódabikarbóna fogyás edzés
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A szódabikarbóna számtalan dologra jó a háztartásban, puha, levegős lesz tőle a tészta, felhasználásával a tűzhely csillogni fog, a szépségápolásban is sokrétűen alkalmazható, de akkor is jó szolgálatot tesz, ha ég a gyomrod, ugyanis enyhíti a bél-, illetve gyomorbántalmakat, ezáltal könnyíti az emésztést.


A szódabikarbóna ugyan nem segít a zsírbontásban, de a fogyókúra kiegészítőjeként sokat segíthet az emésztés megfelelő működésében azáltal, hogy természetes módon csökkenti a gyomorsavat, segít a puffadás megszüntetésében, és a felesleges gázoktól is megszabadít. Mindemellett az edzésben is segítségedre lehet, mivel javítja az izomregenerációt edzés közben azáltal, hogy csökkenti az edzés során megemelkedett tejsavszintet.

Hogyan támogatja az edzést a szódabikarbóna?

Egy intenzív edzés során sokan égető érzést tapasztalhatnak az izmaikban, és meg kell állniuk pihenni, mert úgy érezik, elfáradtak. A maximális terhelés során az izmok a glikogén formájában tárolt szénhidrátból nyerik az energiát, ennek lebontásával tejsav keletkezik. Ha már nem tudod a tejsavat olyan gyorsan feldolgozni, mint ahogy termelődik, akkor elkezdenek égni az izmaid, ezért leállsz pihenni.

GettyImages-487297249

Egy 2013-as tanulmány bebizonyította, hogy ha valaki szódabikarbónát iszik 60 perccel edzés előtt, az segít csökkenteni az edzés során megemelkedett tejsavszintet, ezáltal az ember nagyobb intenzitással képes edzeni, és több sorozatot tud csinálni a gyakorlatokból. A kísérletben úszó alanyok teljesítményét vizsgálták. Egyik csoportjuk placebót, másik csoportjuk szódabikarbónás vizet kapott. Négyszer 50 métert kellett leúszniuk, miközben mérték az úszás sebességét. Az első, második és harmadik szakaszon is jobban teljesítettek azok, akik előzőleg szódabikarbónás vizet fogyasztottak.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A vizsgálatok azt is mutatták, hogy a résztvevőkön kevésbé jelentkeztek az izomkimerültség jelei a kontrollcsoportéval szemben, valamint azt, hogy hatvan perccel a szódabikarbónás víz bevitele után a vér pH-értéke is szignifikánsan magasabb volt, mint a placebovizsgálatban.

Egy másik tanulmány pedig 1,5 másodperces teljesítményjavulást figyelt meg egy 2000 méteres evezős verseny második 1000 méterén. Azok az evezősök, akik szódabikarbónás vizet fogyasztottak, alacsonyabb tejsavszintet mutattak, és nagyobb energia kifejtésére voltak képesek, mint a kontrollcsoport. 

GettyImages-1024774518

 Így használd a szódabikarbónát

A szódabikarbóna már étrendkiegészítők formájában is beszerezhető, de ha a hagyományos, üzletekben kapható filléres szer mellett teszed le a voksod, fogyassz belőle egy teáskanállal 4 deciliter vízzel hígítva, edzés előtt nagyjából egy órával. Ha a szódabikarbónát együtt szeretnéd szedni más gyógyszerekkel, mindenképpen kérd ki egy orvos véleményét, ugyanis megváltoztathatja a készítmények hatását!

10 betonbiztos módszer a gyors zsírégetésre

Akár fogyni szeretnél, akár feszesíteni, sarkalatos kérdés, hogy hogyan szabadulj meg a zsírrétegtől, ami az izmokat fedi. A zsírégetés sajnos nemcsak azon múlik, mennyit edz valaki, ezenkívül még számos más összetevője is van a folyamatnak.

10 betonbiztos módszer a gyors zsírégetésre: nem varázslat, tudomány

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük