Ez az 5 betű segít a szívelégtelenség korai felismerésében: lassan alakul ki a probléma

A szívelégtelenség korai felismerése kulcsfontosságú, az érintettek élettartamának és -minőségének növeléséhez is hozzájárulhat az időben megkezdett kezelés.

légszomj
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A szívelégtelenség legkorábbi tüneteit sokan az idősebb életkor természetes velejárójának hiszik, vagy egyszerűen a rosszabb állóképesség számlájára írják.

Bár eleinte látszólag valóban apróságokról van szó, fontos időben észlelni őket, hiszen az állapot idővel a többi szervet, például a veséket és a májat is károsíthatja, illetve a szívroham kockázatát is fokozhatja. A jelek beazonosításában egy mozaikszó segíthet.

A szívelégtelenség korai tünetei

A szívelégtelenség, ami lehet krónikus és akut is, gyakran azt követően alakul ki, hogy más kórképek, például szívkoszorúér-betegség, illetve magas vérnyomás károsították vagy legyengítették a szívet. Krónikus esetben olykor hosszú évek alatt fejlődik ki a probléma. A szívelégtelenségnek több fajtája is létezik, a bal oldali szívelégtelenség tipikus tünete, hogy folyadék szaporodik fel a tüdőben, így légszomj jelentkezik. A jobb oldali szívelégtelenség esetében a folyadékgyülem a has és a láb területén jellemző.

Szívelégtelenség esetén idővel a szív már nem képes biztosítani a szervezet számára szükséges oxigéndús vért, ami jelentősen rontja az életminőséget. A betegek élettartama is múlhat azon, hogy milyen korán kerül beazonosításra a gond. A felismerés elősegítésének érdekében az Amerikai Szívelégtelenség Társaság (Heart Failure Society of America - HFSA) kitalált egy mozaikszót, ez a FACES, amit arcoknak fordíthatunk. Az öt betűhöz a szívelégtelenség jellemző tüneteit rendelték, amik a következők.

F: fatigue, azaz fáradtság. Ha a szív nem tud elég oxigéndús vért pumpálni ahhoz, hogy kielégítse a szervezet szükségleteit, általános fáradtság, kimerültség jelentkezik.

A: activity limitation, azaz az aktivitás korlátozása, csökkenése. A szívelégtelenségben szenvedők számára gyakran a szokásos tevékenységeik elvégzése is nehézséget jelent, mivel könnyen kifáradnak. A nagyobb erőfeszítést igénylő feladatokat idővel elhagyják.

C: congestion, azaz folyadékfeltorlódás, pangás. A tüdőben felgyülemlő folyadék zihálást, köhögést, légzési nehézséget okozhat.

E: edema, azaz ödéma. A szív pumpafunkciójának romlása az alsó végtagban, bokában, lábfejben, illetve a hasban is felesleges folyadék felszaporodását okozhatja, ez ödéma, duzzanat formájában válik láthatóvá, illetve a testsúly növekedésében is megnyilvánulhat.

S: shortness of breath, vagyis légszomj. A tüdőben lévő folyadék megnehezíti a vérben lévő szén-dioxid oxigénre történő cseréjét, légszomj lép fel. Vízszintes testhelyzetben még kifejezettebb a panasz.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ez az öt fő tünet önmagában nem elegendő a diagnózishoz, de felveti a szívelégtelenség alapos gyanúját. A szükséges terápia megállapítása orvosi kompetencia. Az életmódváltás is többnyire a kezelés részét képezi, a fogyás, a só visszaszorítása az étrendben és a stresszkezelés általában elengedhetetlen.

A megelőzés lenne a cél

A cukorbetegség, az elhízás, a szívritmuszavar, a magas vérnyomás, az alvási apnoe, a szívroham, a rendszeres alkoholfogyasztás és a dohányzás is fokozza a szívelégtelenség kialakulásának valószínűségét. A megelőzés érdekében a kóros állapotok kordában tartására, az optimális testsúly megőrzésére, illetve a káros szenvedélyektől való tartózkodásra kéne törekedni. A vérnyomásra és a vércukorszintre különösen oda kell figyelni, és a stresszkezelés fontosságát sem lehet elégszer hangsúlyozni. Amennyiben pedig valaki a fenti tüneteket tapasztalja, mindenképpen orvoshoz kell fordulnia.

Daganatos elváltozások általános tünetei

A daganatos megbetegedések jelentős részére jellemző, hogy eleinte nem okoznak nagyon látványos tüneteket, ha jelentkeznek is panaszok, azok olykor annyira általánosak, hogy az érintett könnyen félreértelmezheti a jeleket, és például a túlhajszolt mindennapjai számlájára írhatja őket.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük