Stroke-hoz is vezethet a melegfront: mire kell figyelniük a szívbetegeknek?
Kánikula és frontok - erre figyelj, ha szívbetegségben szenvedsz!

kánikula
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A szívbetegeknek fokozottan érdemes vigyázniuk magukra a kánikulai időszakban és időjárási frontok idején. Különösen igaz ez, ha ötven év felettiek, társbetegségeik vannak, és/vagy túlsúlyosak.

Dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont szakorvosa hasznos tanácsokkal szolgál a nyári időszakra, de általánosan is érdemes megfogadni őket.

Extra kontroll

A szívbetegeknek a szokásos kontrollokon kívül is érdemes meglátogatniuk a kardiológust, ha nyáron szokatlan tüneteket tapasztalnak, vagy, ha bármilyen életmódváltást fontolgatnak. Bizonyos szívgyógyszerek, például a béta-blokkolók, a vízhajtók vagy a kalciumcsatorna-blokkolók fokozhatják a szervezet melegre adott reakcióit.

kardiológia (2)

Ez persze nem jelenti azt, hogy csak a gyógyszerszedőknek kell elővigyázatosnak lenniük, az idősebbeknek, akiknek kezeletlen magas vérnyomásuk van, vagy időnként mellkasi fájdalmat, szabálytalan szívverést tapasztalnak, szintén fokozottan kell figyelniük.

A frontok stresszt okozhatnak

A szív-érrendszeri betegeknek tisztában kell lenniük azzal, hogy az időjárás és annak változásai is stresszt jelenthetnek. A megváltozott körülmények - például egy-egy gyors lehűlés, nagymértékű felmelegedés - ugyanis viszonylag gyors alkalmazkodásra kényszerítik a szervezetet. Ennek hatására a szimpatikus idegrendszeri aktivitás fokozódik, vagyis emelkedik a vérnyomás, megnövekszik a szívre és érrendszerre háruló terhelés. Ezt pedig a szív- és érrendszeri betegek nehezebben viselik, az ő szervezetük számára jóval nagyobb erőfeszítést jelent a kompenzáció.  

Az érintettek ilyenkor fáradékonyabbak, erőteljesebb, szabálytalan szívverést tapasztalhatnak, szívbillentyű-probléma esetén fokozódhat az ödémahajlam, a nehézlégzés. Egyes megfigyelések szerint időjárási frontok hatására nő a keringési elégtelenség és a szívinfarktus előfordulásának aránya is.  

kardiológia

Bár az összefüggések bonyolultak, leegyszerűsítve az esetek nagy részében az alábbi jelenségek érvényesülnek. 

  • Ha közeledik a melegfront, csökken a vérnyomás, gyakoribbá válik a stroke, a szívinfarktus, a trombózis, az embólia, és a közlekedési balesetek száma is növekszik. 
  • Ha tartósan meleg van, érzékenyebbek a sebek, a hegek, gyakoribbá válnak a keringési zavarok, a reumatikus panaszok. 
  • Ha átvonult a melegfront, a szívműködés és a légzés gyorsabbá válik, a vérnyomás emelkedik. Mivel fokozódik a vérzésre való hajlam, gyakoribb az orrvérzés, a gyomorvérzés, az agyvérzés, az embólia és a vérrögös érelzáródás. Mivel az erre érzékenyek szervezetének védekezése legyengül, felléphetnek gyulladások, lázas betegségek. 

Mit lehet tenni?

Fontos a vízivás

Rendszeresen kortyolj vizet, különösen, mialatt és miután fizikai aktivitást végeztél. Nem szabad eljutni a kiszáradásig, melynek tünetei a kínzó szomjúságérzés, a szájszárazság, a fejfájás, a gyengeség, a vizelet mennyiségének csökkenése vagy az ájulás. Szívbetegeknek különösen veszélyes, hogy ilyenkor nagyobb munkára kényszerül a szív - ez erős szívdobogásérzést is okozhat -, és azt is tudni kell, hogy a kiszáradás sokszorosára növeli a szívinfarktus és az agyvérzés kockázatát is.

vizfogyasztas

Pihenj többet!

Még a legkönnyebb tevékenység esetén is ajánlatos rendszeres szünetet tartani a szívbetegeknek, amikor leülnek, akár lefekszenek, esetleg lezuhanyoznak, és regenerálódnak egy kicsit. A nagy meleg ugyanis még az egészséges szervezetet is megterheli, a szívbetegeknek pedig még több energiába kerül az alkalmazkodás. 

Kérj segítséget a kardiológustól!

- A kánikula hatására a perifériás erek kitágulnak, a vérnyomás gyakran ingadozni kezd, és erősebben is izzadunk - ami nyilván megváltoztatja a vízháztartást -, és ez együtt erősen megviselheti a szívet - ismerteti dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont kardiológusa.

A cikk az ajánló után folytatódik

- A kánikula felerősítheti a gyógyszerek hatását, ami esetleg arra engedi következtetni a betegeket, hogy csökkenthetik az adagot, vagy el is hagyhatják az adott szert, ez azonban veszélyes lehet! Vagyis akár panaszt okoz a meleg, akár úgy érzi a páciens, hogy változtatni kell a gyógyszerelésén, a legfontosabb teendő, hogy keresse fel a kardiológust! EKG-val, szívultrahanggal, más speciális vizsgálatokkal utána tudunk járni, pontosan mi okozza a tüneteket, nem romlott-e az alapbetegség állapota. A rendszeres kardiológiai kivizsgálással és a kontrollokkal elérhető egy biztonságos, jó állapot, hatékonyan segíthetünk a szervezetnek az adaptációban.

A tíz leghatékonyabb szíverősítő tea

Fogyaszd mindennap, és hatni fog: így folyamatos védelmet biztosíthatsz a szívednek és az érrendszerednek.

Ezt is szeretjük