Mások a szívroham tünetei a nőknél - Életveszélyes, ha nem veszik komolyan őket
A nőknél némiképp mások lehetnek a tünetek, mint a férfiaknál, ez olykor sajnos a felismerést is nehezíti.

szív
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A szívbetegségek tünetei némiképp mások lehetnek a nők és a férfiak esetében. Ezzel azért is fontos tisztában lenni, mert a szív- és érrendszeri kórképek még mindig elsősorban a férfiak problémájaként merülnek fel, holott nőknél is gyakran jelentkeznek. 

A menopauza környékén különösen megnő a szívbetegségek kockázata, persze sokat számít, hogy ki milyen életmódot folytat, illetve folytatott a változókor beköszönte előtt. Mivel a nők panaszai olykor atípusosak, előfordulhat, hogy nem merül fel a kardiológiai betegség gyanúja, így később születik meg a diagnózis. 

Szívbetegség jelei nőknél

A kardiovaszkuláris betegségekhez számos kórkép tartozik, egyebek mellett a szívizomzatot és a -billentyűket érintő problémák, a szívritmuszavarok, a szervet tápláló koszorúerek, valamint a perifériás erek szűkületei, elzáródásai, a veleszületett zavarok, valamint a szívelégtelenség is ide sorolhatók. A tünetek ennek megfelelően sokfélék lehetnek, jellemző a mellkasi fájdalom, vagyis az angina, valamint a fizikai aktivitás, edzés során fellépő légszomj, de az is lényeges, hogy az adott kórkép mennyire előrehaladott állapotban van. 

A megfigyelések szerint a férfiakkal összehasonlítva a nőknél több olyan panasz jelentkezhet, amelyet - a laikusok számára - nehezebb összekapcsolni a szívvel. Ilyenek például a hányinger, a hányás, a szédülés, a fáradtság és a gyomorfájdalom. Ugyanakkor kevésbé jellemző esetükben a mellkasi fájdalom, amennyiben viszont a panaszaik között szerepel az angina, náluk gyakoribb, hogy az nem enyhül pihenésre, illetve a normál napi tevékenységek végzése során lép fel, nem edzés alatt.  Sok nő egyáltalán nem tapasztal kirívó panaszokat egészen addig, amíg vészhelyzet, például szívroham nem áll fenn.

A szívroham jelei is kissé eltérhetnek

Szívroham esetén mindkét nemnél a legáltalánosabb figyelmeztető jel a mellkasi diszkomfortérzet, fájdalom. Azonban a fájdalom nem mindig annyira jelentős, hogy az érintettek különösebb figyelmet fordítanának rá, és ez a nőknél még jellemzőbb.

A Mayo Clinic szerint ők gyakran nyomó, szorító érzésről számolnak be, és olyan jelekről, amelyek első pillantásra nem kapcsolódnak a mellkasi fájdalomhoz, így a kar vagy karok fájdalmáról, az állkapocs, a nyak, a vállak, a has, illetve a felső háti szakasz területén jelentkező diszkomfortérzetről, hányingerről, hányásról, izzadásról, szokatlan fáradtságról, szédülésről vagy gyomorégésről. Ennek az lehet az oka, hogy náluk a szívet vérrel ellátó kisebb artériákban is gyakoribbak az elzáródások. 

A férfiakkal összehasonlítva a nőknél többször alakulnak ki a szimptómák pihenés során, sőt akár alvás alatt is. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Nőknél a szívbetegségek létrejöttében nagyobb szerepet játszhat a cukorbetegség, a depresszió és az érzelmi stressz, az inaktivitás és a dohányzás is. Terhességi komplikációk és a változókor szintén fokozhatják a kórképek kialakulásának valószínűségét. A hölgyeknél különösen fontos, hogy a szokatlan jeleket se hagyják figyelmen kívül, hiszen a korai diagnózis segíthet a megfelelő terápia minél előbbi elkezdésében, az állapot orvoslásában és kordában tartásában. 

Szívvédő táplálékok

A bizonyítottan szíverősítő, érvédő hatású, hasznos vitaminokban, ásványi anyagokban, antioxidánsokban gazdag táplálékoknak helyük van a napi étkezésben a szívbetegségek megelőzése érdekében.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük