Mindent a koleszterinszintről: mennyitől túl magas, és hogy lehet csökkenteni?
A szérum koleszterinszint jelentőségéről Dr. Vaskó Péter mesél.

doktorno
beauty and style
Top olvasott cikkek

Sokat hallhattál már a szérum koleszterin kifejezésről, amit meg kell különböztetni a HDL- és az LDL-koleszterintől.

Dr. Vaskó Péter, a Budai Kardioközpont szakorvosa megvilágítja, pontosan mi is a szérum koleszterin, mitől lehet magas, és hogyan hat ez a szervezetre.

A koleszterint te magad is termeled

A koleszterin a testzsírok, lipidek egy típusa, és két úton kerülhet a szervezetbe. Egyrészt állati eredetű ételekkel viheted be, másrészt a máj is termel ilyen anyagot. A megtermelt koleszterin egy részét aztán a szervezet átalakítja epesavakká, és a koleszterin egy része a széklettel távozik, egy másik része viszont az eperendszeren, bélrendszeren keresztül visszaszívódik. Ez egy bizonyos mennyiségig hasznos, hiszen a koleszterin a sejtek alkotóeleme, részt vesz a hormontermelésben és a D-vitamin szintézisében is. Ugyanakkor, ha túl magas a vérben a koleszterinszint, az káros, mert a felesleg lerakódik az erekben, és számos szív-, illetve érrendszeri betegséghez vezethet.

Mi is az a szérum koleszterin?

A szérum koleszterin tulajdonképpen maga az összkoleszterin, ami magában foglalja a HDL- és az LDL-koleszterint. Az úgynevezett nagylabor vizsgálatnál, a vért elemezve mindet külön szokták feltüntetni. Tudni kell, hogy, ha a vérzsírokat ultracentrifugálással szétválasztjuk, két frakciót kapunk: az alacsony sűrűségűt - LDL - és a magas sűrűségűt - HDL. Az úgynevezett káros koleszterin - LDL - szintje és a szív-érrendszeri betegségek szorosan összefüggnek egymással, hiszen, ha a vérben túl sok LDL-koleszterin halmozódik fel, és a szervezet nem képes lebontani, az az artériák falában rakódik le.

A tartósan magas vérzsírszint miatt az érfalakon ásványi anyagokból, zsírból álló lerakódások - plakkok - alakulnak ki, melyek csökkentik az erek rugalmasságát, szűkítik az átmérőt. A normál koleszterinszintet általában 5.2 mmol/liter alatt szokták meghatározni, az 5.2-7 közötti érték számít határértéknek, ha fölötte van az érték, azt már kórosnak szokás nevezni. Hogy az orvos hogyan bírálja el a kapott értéket, azt számos tényező befolyásolja. Ilyen például a HDL/LDL szintek aránya, a trigliceridszint, az elhízás mértéke és a vérnyomás.

- Amikor arról döntünk, szükséges-e csökkenteni a koleszterinszintet, valóban sok szempontot figyelembe kell vennünk. A fentieken túl azt is, hogy milyen a családi kórelőzmény, dohányzik-e az illető, van-e cukorbetegsége, mozog-e rendszeresen, mennyi alkoholt fogyaszt, jelentkeznek-e nála a metabolikus szindróma tünetei, mennyi szénhidrátot fogyaszt. Ha férfiról van szó, tekintetbe vesszük, elmúlt-e 45 éves, nőknél a menopauza előtti és utáni állapotot különítjük el - hangsúlyozza Vaskó doktor.

A cikk az ajánló után folytatódik

Miért lehet szükség koleszterincsökkentőre?

- Általánosságban elmondható, hogy, ha valakinek magas a HDL-koleszterinszintje, és alacsony az LDL-é, egészséges szinten lesz a szérum koleszterin is. Ez azért is van, mert a HDL segít csökkenteni az LDL szintjét a vérben, és bizonyos mértékig azt is akadályozni tudja, hogy az LDL összegyűjtse a plakkokat, melyek később szűkítenék az ereket. Ha viszont az LDL-koleszterin van túlsúlyban, az közvetve megakadályozhatja, hogy elég vér és oxigén jusson a szervekhez és szövetekhez, ez pedig komoly következményekkel járhat - ismerteti dr. Vaskó Péter, a Budai Kardioközpont szakorvosa.

- Mindezt mérlegelve kell dönteni az esetlegesen szükséges koleszterinszint-csökkentésről. Más az elérni kívánt koleszterinérték egy egyébként egészséges, de magas koleszterinértékkel rendelkező személy esetében, mint a veszélyeztetett vagy a stroke-on, infarktuson átesett betegnél. A teendők két alapeleme az orvosi, akár gyógyszeres kezelés és az életmód megreformálása. A megfelelő gyógyszerelés és ehhez kapcsolódóan a gyakori és szakszerű orvosi kontroll a tartós eredményesség kulcsa. A vérzsírszintet csökkentő gyógyszereket kitartóan, évekig kell szedni ahhoz, hogy a plakkok visszafejlődését el tudjuk érni. Ez a rendszeresség azért is fontos, hogy ellenőrizhessük az alkalmazott kezelések hatékonyságát, és szükség esetén változtathassunk azokon.

Sport hatvan felett

Lapozd át az alábbi képeket, és ismerj meg néhány olyan egészségvédő hatású mozgásformát, melyet 60 év felett is bátran lehet űzni!

Ezt is szeretjük