Nem csak a hőség miatt nehéz elaludni nyáron: alvászavarral is jelentkezhet a szénanátha
Nemcsak a hőség, de még a szénanátha is ronthat az alvás minőségén, amivel kapcsolatosan hasznos tanácsokat osztott meg az allergológus szakorvos.

GettyImages-1295007325
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A kánikula is okozhatja, de ha allergiásként egyre több kávé ellenére napközben csak aludnál, lehet, hogy a szénanátha mellékhatásától szenvedsz.

Dr. Moric Krisztina allergológus, fül-orr-gégészt, a Budai Allergiaközpont főorvosát arra kértük, adjon tanácsot a légúti allergia miatt kialvatlanok számára.

Tüsszögés, orrfolyás, orrdugulás és fáradtság?

Egyáltalán nem ritka, hogy a szénanáthás betegek erős fáradtságérzetről, a koncentrálóképesség csökkenéséről számolnak be. Ennek több oka is lehet. A leggyakoribb, hogy az allergia kezelése nem megfelelő. Ilyenkor a tünetek vagy nem is csökkennek, vagy javulnak ugyan, de nem szűnnek meg teljesen. 

GettyImages-1204883137

Az éjszakai orrdugulás és tüsszögésrohamok miatt a beteg nem tudja magát kipihenni. Ha ez az állapot huzamosabb ideig fennáll, egyre fáradtabb lesz. Ha figyelembe vesszük, hogy egy-egy allergén növény pollenszórása akár hónapokig is tarthat, ez nagy megpróbáltatást jelent a betegeknek. 

Így lehetsz újra kipihent

Aki még nem kezelteti a tüneteket, de sejti, hogy szénanátha miatt jelentkezik a tüsszögés, orrfolyás, orrdugulás, szem- és orrviszketés, akkor először azt kell megtudnia, hogy pontosan mi okozza a tüneteket. Ennek érdekében az allergológus egy részletes beszélgetést követően vérvizsgálatot fog végeztetni.

Ha recept nélkül kapható szerekkel kezeli az allergiáját, lehet, hogy nem a megfelelő gyógyszert szedi. Az első generációs antihisztamin-készítmények gyakran okoznak álmosságot. A második vagy harmadik generációsoknál ez már nem jellemző, nagyon fontos viszont, hogy ezek a tabletták hatóanyagukban különböznek. Úgy kell megválasztani a megfelelőt, hogy tudjuk, mi a tüneteink okozója, és mi a legerősebb panasz. Kivizsgálást követően allergológus tud megfelelő gyógyszert javasolni.

A cikk az ajánló után folytatódik

Allergiagyanús tünetek

Tüsszögés? Ingerköhögés? Orrdugulás? Ödéma? A szervezetben megnövekedett IgE (immunglobulin E) szintet sokféle tünet jelezheti. Gyorstesztünk segít eldönteni, hogy visszatérő panaszaidat allergia, vagy valamilyen vírus, fertőzés okozza-e.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Az is lehet, hogy a korábbi években már túlestünk a kivizsgáláson, és kaptunk személyre szabott kezelést, de most mégis egyre fáradtabbak vagyunk, mert a tünetek éjszaka jelentkeznek. Dr. Moric Krisztina elmondta, hogy valóban előfordulhat, hogy a korábban hatásos kezelés egy évben már nem válik be. Lehet, hogy erősebb a pollenszezon, magasabb a pollenszám, több stressz ért bennünket, ami rontja a tüneteket, vagy újabb allergia jelent meg a régi mellett. Ezért szükséges évente konzultálni a kezelőorvossal, hogy az aktuális állapotnak megfelelő készítményeket kapd meg.

A szénanátha alkalmazkodást is kíván az allergiás személy részéről. Ha magas a pollenkoncentráció, de több időt töltünk a szabadban, ha nem mosunk este hajat, és éjszaka a párnáról a polleneket lélegezzük be, a szabadban teregetünk, és a ruhára ragadnak a pollenek, nem a kora reggeli órákban - amikor alacsonyabb a pollenkoncentráció - szellőztetünk, a tüneteink erősödni fognak, éjjel rosszabbul alhatunk. Ha úgy érezzük, erre nem tudunk mind figyelni, pedig szerepe lehet abban, hogy a tüneteink erősödnek, és nem jól alszunk, vagy a gyógyszerek hatását nem érezzük kielégítőnek, érdemes az allergénspecifikus immunterápiáról érdeklődni orvosunknál.

GettyImages-996080444

Más is lehet a háttérben, ha az orrdugulás miatt nem alszik jól. Orrdugulást nemcsak szénanátha, hanem többek közt bizonyos gyógyszerek szedése, orrpolip vagy orrsövényferdülés, krónikus orrmelléküreg-gyulladás is kiválthat. Ezekre az elváltozásokra fül-orr-gégészeti vizsgálat során fény derülhet. A szükséges kezelést követően pedig újra nyugodtan aludhatsz.

11 kedvelt gyümölcs, ami komoly keresztallergiát okozhat

A pollenallergiások néhány közkedvelt gyümölcsre és zöldségre is rosszul reagálhatnak.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük