Milyen műkönny ajánlott viszkető, száraz szem esetén? Szakorvos beszél a lehetőségekről

A szemcseppek és műkönnyek megkönnyíthetik a száraz szemmel küzdők életét, de érdemes megfontoltan kiválasztani a legjobbat.

Szemszárazság ellen műkönny
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ma már óriási a kínálat a műkönnyekből: ha viszket, ha szúr, ha száraz, ha vörös - szinte minden problémára létezik megfelelő megoldás.

De honnan lehet tudni, hogy mikor melyik szemcsepp a megfelelő? Érdemes egyáltalán ezeket megvásárolni? Mindig beválnak, vagy árthatnak is? Többek közt ezeket a felvetéseket válaszolja meg dr. Szalai Irén, a Budai Szemészeti Központ szemész szakorvosa.

Sokan a szemcseppeket hívják segítségül

A szem különösen érzékeny szerv, amely folyamatosa reagál környezeti hatásokra: irritálhatja a szennyezett levegő, a por, a füst, a légkondicionáló, a fűtés, a víz klórtartalma, a szemfesték, de hatással lehet rá az időjárás, egy átmulatott éjszaka vagy a hosszan tartó televíziónézés, monitor előtt ülés is. 

szemszárazság1
Fotó: Philippe Lissac / Getty Images Hungary

Az egyik leggyakoribb szempanasz a pirosság-vörösség, mely annak köszönhető, hogy a kötőhártyában található hajszálerek az irritáció miatt kitágulnak, és a szem tele lesz vörös, pókhálószerű vonalkákkal. Ilyenkor sokan hívnak segítségül szemcseppet, ami sok esetben enyhülést hozhat. A rendszeresen visszatérő problémát azonban mindenképp érdemes orvosnak megmutatni, és megtalálni a hosszú távú megoldást. A szem vörössége mellett gyakori panasz a szemszárazság, melynek hátterében többféle ok is állhat. 

A monitor folyamatos nézése nagyon megviseli a szemet

Az egyik leggyakoribb szemszárazságot okozó eset, hogyha sok időt tölt valaki a monitor előtt, a koncentrálás miatt elfelejt megfelelő gyakorisággal pislogni, így a szemfelszínt borító könnyfilm nem tudja megfelelően betölteni a védőszerepét, és megjelenik az égő, szúró érzés, enyhe vörösség a kötőhártyán, fényérzékenység, sőt a látás is elhomályosodhat.

szemszárazság4
Fotó: bymuratdeniz / Getty Images Hungary

- Az elektronikai eszközök képernyőjét úgy érdemes használni szemünk egészsége érdekében, hogy körülbelül 45 perc monitor előtt töltött idő után tartunk 10 perc pihenőt, amikor le tudjuk hunyni a szemünket, vagy egyszerűen a koncentráció nem gátol minket a rendszeres pislogásban, és a monitortól távolabbi pontra is lehetőségünk van tekinteni. A monitor állása sem elhanyagolható: ha munka közben lefelé nézünk, akkor szűkebb lesz a szemrés, és kisebb felületen párolog el a könny - magyarázza a szakorvos. 

Krónikus szemszárazság esetén nem szabad halogatni az orvosi kivizsgálást 

A krónikus szemszárazság főként a 45 feletti hölgyeket érinti, előfordulása 10-30% közé tehető. A könny több fázisból áll, melyeknek megfelelő mennyiségben és minőségben kell jelen lenni ahhoz, hogy ne lehessen irritáltnak érezni a szemet.

szemszárazság5
Fotó: robertsrob / Getty Images Hungary

- A szemszárazság két főbb fajtáját a csökkent könnytermelés, illetve annak fokozott párolgása okozza. Az elégtelen könnytermeléshez elsősorban a könny vizes fázisának termeléséért felelős könnymirigyek alulműködése vezet, míg a szemhéjban lévő Meibom-mirigyek nem megfelelő működése következtében túl sok könny párolog. Ezért is fontos, hogy ne csak a szemfelszín, de a szemhéj is egészséges legyen. A krónikus szemszárazság terápiájában is gyakran alkalmazunk különböző típusú műkönnyeket önmagukban vagy egyéb kezelések kiegészítésére - mondja dr. Szalai Irén. 

Milyen műkönny ajánlott?

A jó műkönny feladata, hogy használatával a könny mennyisége és minősége is normalizálódjon. A megfelelő műkönny kiválasztásához elsősorban azt kell kideríteni, hogy mi okozza az alapproblémát. A könny vizes fázisának pótlására alkalmazott műkönnyek mellett számos szemcsepp tartalmaz a természetes könnyfilm alkotóelemeihez hasonló viszkozitási tulajdonságokkal rendelkező összetevőket, amelyek biztosítják a könnyfilm tapadását a szaruhártyához, és lassítják a párolgást.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Az elégtelen mennyiségben termelődő könnypótlásra sokszor az igen gyakori szemcsepphasználat a megoldás, ezért fontos követelmény, hogy ne legyen semmilyen mellékhatása, lehetőleg ne tartalmazzon cetrimid és benzalkónium-kloridos (BAK) tartósítószert, ami hosszú távon károsíthatja a szemfelszínt. A modern műkönnyek már kíméletesebb, a becseppentést követően lebomló tartósítószereket tartalmaznak, vagy tartósítószer-mentesek. Ökölszabályként elmondható, hogy ha ötnél többször kell egy nap műkönnyet használni, akkor tartósítószer-mentes változat kerüljön a kosárba.

Kontaktlencse mellé mindig javasolt a műkönny használata

A rendszeres kontaktlencse-használat sokaknak okoz szárazszem-érzetet. Kontaktlencse mellé érdemes műkönnyet használni naponta több alkalommal. Itt még inkább érdemes tartósítószer-mentes terméket vásárolni, mivel a lágy lencsék anyagai hajlamosak nem megfelelően reagálni a tartósítást szolgáló összetevőkkel.

szemszárazság2
Fotó: g_studio / Getty Images Hungary

Ha felmerül a krónikus szemszárazság gyanúja, vagy a patikában ajánlott műkönny nem hoz enyhülést, akkor mindenképp érdemes szakorvossal egyeztetni, hogy az egyéb szemészeti problémák kizárásra kerüljenek, és tanácsot adjon a megfelelő terápia kiválasztásában.

Csökkentik a gyulladást, és védik a retinát: 10 étel, ami jót tesz a szemnek

Tudatos táplálkozással sokat javulhat a szem egészsége.

Csökkentik a gyulladást, és védik a retinát: 10 étel, ami jót tesz a szemnek

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük