A székrekedés sokszor csak tünet: 5 komoly betegség, ami a problémát okozhatja
A székrekedés több betegséget is jelezhet a hormonrendszer zavarától az emésztőszervi rendellenességig.

gyomor-hasfajas
beauty and style
Top olvasott cikkek

A székrekedés kialakulásáért legtöbbször egyszerűen a rostszegény táplálkozást és a mozgáshiányos életmódot teszik felelőssé, ám előfordul, hogy orvosi kezelést igénylő betegség áll a hátterében.

A székrekedés az általánosan elfogadott definíció szerint hetente háromnál kevesebb székletürítés esetén állhat fenn. Emellett erőlködés, akadályozott bélmozgásérzés, a végbél kiürülési nehézsége és kemény széklet is fennállhat. Bár az akut, alkalmanként felmerülő panasz sokakat érinthet, a krónikus változat hátterében gyakran áll betegség. A kezelés módja a kiváltó okoktól függ, de a szövődmények elkerülése végett nem érdemes halogatni: a kezeletlen, krónikus székrekedés esetenként bakteriális fertőzéshez, bélrepedéshez, hashártyagyulladáshoz is vezethet.

Pajzsmirigy-alulműködés

A székrekedést okozhatja a hormonrendszer elégtelen működése, az alulműködő pajzsmirigy gyakori tünete többek között a lassú anyagcsere, az emésztési folyamatok akadályozottsága. Ilyenkor a panasz megszűnéséhez a hormonszint gyógyszeres helyreállítása szükséges. Az anyagcseréért és a vízháztartásért felelős mellékvesekéreg és mellékpajzsmirigy működési zavara egyaránt állhat a háttérben.

Crohn-betegség

A gyulladásos eredetű Crohn-betegség leggyakoribb tünetei közé tartozik az erős, krónikus hasmenés, ám a székrekedés is előfordul. A kezeletlen betegség súlyos szövődményeinek egyike a bélszűkület, a bélműködés lassulása, esetenként a bélelzáródás, mely már azonnali műtéti beavatkozást igényel. Az állapot akkor válik kritikussá, ha erősödő fájdalmak, szapora pulzus, csillapíthatatlan hányás és magas láz lép fel. Ilyenkor halaszthatatlan az orvosi segítség.

Vastagbélpolip

A vastagbélrák kialakulása hosszú időt vesz igénybe, eleinte rutineljárással eltávolítható polipok jelennek csak meg, az időben végzett szűrővizsgálat és műtét ezért életet ment. A rákmegelőző polipokat véres vagy nyákos széklet, nagyobb méret esetén székrekedés, hasfájás jelzi, de hányás és hasmenés is jelentkezhet. A kiújulás elkerülése érdekében rostban gazdag diéta, több mozgás és rendszeres szűrés szükséges.

Parkinson-kór

Egyes neurológiai betegségek, így a Parkinson-kór kezdeti tüneteibe is beletartozik a székrekedés, mely gyakran már a mozgásban vagy a beszédben észrevehető változások előtt jelentkezik. A hosszú neurodegeneratív folyamat egyik első lépcsőfoka az emésztés lassulása.

A cikk az ajánló után folytatódik

Szűrővizsgálat házilag

Az emésztőrendszeri bajok sokszor egészen addig rejtve maradnak, amíg tüneteket nem okoznak. Épp ezért hasznos otthon is elvégezhető tesztünk, mert már a korai stádiumban kimutatja a szabad szemmel nem érzékelhető vérzéseket a székletben, aminek köszönhetően sok betegséget megelőzhetsz.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Szklerózis multiplex

A szklerózis multiplex során is jelentkezhet székrekedés, a nehezen ürülő széklet pedig a húgyutakra is nyomást gyakorolhat, így vizelési zavart, inkontinenciát okozva. A közvetlen ok részben a fáradtság és idegi problémák miatt megváltozott fizikai aktivitásban keresendő, továbbá az idegi károsodások a bélmozgást irányító idegi impulzusokat is akadályozhatják.

Rostban gazdag ételek

Bár a krónikus probléma okát gasztroenterológus szakorvos segíthet kideríteni, az alkalmanként előforduló, egészségtelen életmód okozta székrekedés ellen a rostban gazdag étrend is sikerrel bevethető.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük