Szájszárazsággal ébredsz, napközben fáradt vagy? Veszélyes ok áll a háttérben

Lehet, hogy olyasmit csinálsz éjszaka, ami nem kifejezetten egészséges.

GettyImages-1439549996

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ha gyakran tapasztalsz napközbeni fáradságot, dacára annak, hogy éjszaka 7-8 órát alszol, érdemes kicsit a dolgok mögé nézni. A háttérben ugyanis állhat olyan az éjszaki pihenést zavaró jelenség, melyet orvosolni kell.

Ha a fáradtság mellett reggelente szájszárazságot is tapasztalsz, könnyen lehet, hogy éjjel nem az orrodon veszel levegőt. És, hogy ezt miért baj? Elmondjuk.

Ezért veszélyes a szájon át történő éjszakai légzés

James Nestor Lélegzet – Egy elveszett tudás újrafelfedezése című könyvének írása során egy különös kutatásban vett részt. A Stanford Egyetem tudósai laboratóriumi körülmények között blokkolták az éjszakai orrlégzését tíz napon át.

- Tudtuk, hogy az eredmény nem lesz pozitív, hiszen a szájon át történő légzés olyan káros hatásait, mint a fogágybetegségek vagy az anyagcsere-rendellenességek tudományos bizonyítékok támasztják alá – mondta Nestor a CNN-nek

A meglepetést inkább az okozta, hogy ezek a negatív hatások milyen rövid időn belül megmutatkoztak. A kísérlet során vérnyomása 13 ponttal emelkedett, mellyel az író a magas vérnyomás első stádiumába került. Leesett a véroxigénszintje, pulzusszáma ingadozott, ami azt mutatta, hogy teste stresszes állapotba került. Éjszakánként horkolt és obstruktív alvási apnoé alakult ki nála

Komoly következmények

A kutatást végző tudósok tehát megállapították, hogy az éjszakai szájon át történő légzés komoly kockázatot jelent az alvászavarok kialakulására nézve - beleértve a horkolást, alvási apnoét. Ezek mindegyike napközbeni fáradtsághoz vezet. Ha kiszáradt szájjal ébredsz vagy elegendő alvás mellett mégis napközbeni fáradtságot tapasztalsz, könnyen lehet, hogy te sem az orrodon veszed a levegőt éjszaka. Alvási apnoé vagy más alvászavar tünete lehet az is, ha valakinek éjszaka többször ki kell mennie a fürdőszobába. A megszakított légzés ugyanis megterheli a szívet, melynek következtében olyan hormonok szabadulnak fel, melyek fokozzák a vizelet termelését.

Miért alakul ki az éjszakai szájlégzés?

- Az okok listája, melyek éjszakai szájlégzéshez vezetnek, elég hosszú. A leggyakoribb, hogy eldugul az orr: ennek hátterében állhat allergia vagy orrsövényferdülés, de sok gyógyszer is jár ilyen mellékhatással. Ezeket a problémákat súlyosbítja a vízszintes testhelyzet - mondta dr. Steven Park, alvásgyógyászattal foglakozó sebész.

Fekvés közben az orrban lévő erek megtelnek vérrel, minek következtében duzzanat és elzáródás alakulhat ki. Ha pedig valaki nem tud könnyedén lélegezni orron át éjszaka, akkor automatikusan kinyitja a száját, hogy levegőt vehessen. És bár az ember azt hinné, hogy nyitott szájjal könnyebb lélegezni, valójában az állkapocs kinyitása a nyelv hátrafelé süllyedését okozza, ezáltal a légutak részben elzáródnak. Még, ha nincs is alvási apnoé - vagy csak enyhe formája alakult ki -, a szájlégzés akkor is sokkal egészségtelenebb, mint ha valaki orron át veszi a levegőt.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Így előzhető meg a szájon át történő légzés

Annak érdekében, hogy csökkentsd az éjszakai orrdugulás kockázatát, érdemes kerülni a lefekvés előtti étkezést. Ellenkező esetben a gyomornedv az orrba, orrmelléküregbe, fülbe vagy a szájba kerülhet, minek következtében elzáródás, helyi gyulladás alakulhat ki.

Dr. Steven Park a sóoldatos orrspré használatát is javasolja lefekvést megelőzően. Mivel a sós víz vizet von ki a nyálkahártyából, így csökkentheti a helyi duzzanatot, az orrdugulás kialakulását. Más vény nélkül kapható, úgynevezett dekongesztáns - nyálkahártya lohasztó - orrsprék használata azonban nem javasolt, mivel hosszabb távon hozzászokást eredményeznek. Erős horkolás, légzéskimaradás esetén azonban már alvási apnoéról van szó, ilyen esetben fontos, hogy felkeress fül-orr-gégész vagy alvásspecialista szakorvost!

Próbáld ki ezt az 5 reggeli szokást!

Szakértők szerint már a reggeli rutint is érdemes úgy alakítani, hogy az ember szem előtt tartja az esti pihenést. 

(Képek: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük